Βασιλιάς Ληρ

Αρχείο Παίχτηκε από 04/11/2023 έως 21/01/2024
στο Arroyo

2η χρονιά
Διάρκεια: 1.15’ χωρίς διάλειμμα
Κείμενο: William Shakespeare
Δραματουργία: Σταύρος Λίτινας
Σκηνοθέτης: Σταύρος Λίτινας
Σκηνογραφία: Σταύρος Λίτινας
Κοστούμια: Σταύρος Λίτινας
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Μουσική: Σταύρος Λίτινας (επιμέλεια)
Χορογραφία: Φανή Δεμέστιχα, Τζέσικα Καϊμπαλή, Μαρία Μανδραγού, Τάσος Μπεκιάρης, Ηλέκτρα Χρυσάνθου, Σταύρος Λίτινας
Ερμηνεύουν: Βασιλιάς Ληρ: Σταύρος Λίτινας, Γκόνεριλ: Ηλέκτρα Χρυσάνθου, Ρέγκαν: Φανή Δεμέστιχα, Κορντέλια: Βάσια Κατσιγιάννη, Έντγκαρ: Άνια Βασιλείου, Έντμοντ: Τζέσικα Καϊμπαλή, Γελωτοποιός: Μαρία Μανδραγού
Τραγουδούν: Δανάη Κατσαμένη
Παίζουν μουσική: Πιάνο: Αλίνα Αναστασιάδη

Περιγραφή

Μετά από την περσινή επιτυχημένη παρουσίαση του Βασιλιά Ληρ στο θέατρο ARROYO, αλλά και την πρόσφατη εντυπωσιακή ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ & ΛΗΞΗΣ των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2023», ο χορογράφος και σκηνοθέτης Σταύρος Λίτινας επιστρέφει με το αριστούργημα του William Shakespeare.

Περισσότερα

Ο Βασιλιάς Ληρ  είναι ένα έργο κοινωνικοπολιτικό και παράλληλα βαθιά ανθρώπινο. Παρακολουθεί τη διαίρεση και μεταβίβαση της εξουσίας από μια γενιά σε μια νεότερη και την κάθοδο ενός κράτους σε πολιτικό χάος, ενώ ταυτόχρονα καταδύεται στο κενό αγάπης, που είναι η μήτρα κάθε εξουσίας. Φιλαυτία, αυταρχισμός και αχαριστία, κατακλύζουν τον άνθρωπο που, εξέρχεται βίαια από έναν μικρόκοσμο γεμάτο αυταπάτες, για να ανακαλύψει, με τρόπο οδυνηρό, την τραγική του ουσία.

Ο Βασιλιάς Ληρ (1605) κατατάσσεται στις ιστορικές τραγωδίες του William Shakespeare και αποτελεί, μαζί με τον Μάκμπεθ,  τα δημοφιλέστερα έργα που βασίζονται σε υπαρκτά πρόσωπα, στις πολυτάραχες ιστορίες βασιλέων του πρώιμου Μεσαίωνα.

Λίγα λόγια για το έργο

 Ο Ληρ, βασιλιάς της Βρετάνης, σε προχωρημένη ηλικία αποφασίζει να διαιρέσει και να παραχωρήσει το βασίλειό του στις τρεις κόρες του, ζητώντας ως αντάλλαγμα να δηλώσουν δημόσια το μέγεθος της αγάπης τους για αυτόν. Ενθουσιασμένος από τις υπερβολικές κολακείες των δύο μεγαλύτερων θυγατέρων τους, αλλά οργισμένος από την αδράνεια της αγαπημένης του τρίτης, διαιρεί το βασίλειο του στα δυο, αποκληρώνοντας και εξορίζοντας τη μικρότερη θυγατέρα του και εκδιώκοντας τον πιστό του φίλο που την υποστηρίζει. Χωρίς βασιλική εξουσία, εξακολουθώντας όμως να συμπεριφέρεται με αυταρχισμό, συναντά τις ευνοημένες κόρες του και βιώνει την αχαριστία και την αλαζονεία τους. Διωγμένος και απογυμνωμένος από  όλες του τις αυταπάτες καταλήγει να περιπλανάται στην ερημιά, σε μια άγρια νύχτα μέσα σε μια φοβερή καταιγίδα, παλεύοντας με τους δαίμονες του...

Σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Ανδριώτης

Κατασκευή κοστουμιών: Δέσποινα Μουτάφη

Χειρισμός ήχου & φώτων: Λυδία Τσάτσου-Παρασκευοπούλου

Σχεδιασμός μακιγιάζ: Όλγα Φαλέι

Σχεδιασμός κομμώσεων: Θωμάς Γαλαζούλας

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Φωτογραφίες

Βίντεο