Παρέμβαση της Λυδίας Κονιόρδου με αφορμή το πρόσφατο ατόπημα του Κ.Μητσοτάκη στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Λυδίας Κονιόρδου,
τέως Υπουργού Πολιτισμού και υποψήφιας Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ,
με αφορμή το πρόσφατο ατόπημα Κ.Μητσοτάκη προς τους καλλιτέχνες-δημιουργούς του  σωματείου "Άσμα 450+", στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων
"Είμαι υποχρεωμένη να τονίσω, σε σχέση με το πρόσφατο ατόπημα του κ. Μητσοτάκη, ότι μόνο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε να αποκαλύψει και  να αντιμετωπίσει με επιτυχία το απόστημα της ΑΕΠΙ, την εκμετάλλευση και τον εκμαυλισμό των δημιουργών, που όλοι, επί δεκαετίες, γνώριζαν αλλά κανείς δεν είχε το πολιτικό θάρρος να  διαχειριστεί αποτελεσματικά.

Αυτή η κυβέρνηση  κατάφερε να θέσει τα νομοθετικά θεμέλια για την ομαλοποίηση του χώρου των πνευματικών δικαιωμάτων, τη ρύθμιση της αγοράς και να δώσει λύση. Ο Νίκος Ξυδάκης έδωσε την εντολή ελέγχου, ο Αριστείδης Μπαλτάς διαμόρφωσε δύο νομοσχέδια αναζητώντας τη χρυσή τομή, και στην δική μου θητεία, με τους συνεργάτες μου και την καθοριστική συμβολή του Υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη στο συντονισμό της  δύσκολης και συγκρουσιακής διαβούλευσης, διαμορφώσαμε και ψηφίσαμε τον Ιούλιο του 2017 το νόμο 4481, τον οποίο η ΝΔ καταψήφισε. Τον Μάιο του 2018 εκδώσαμε  την Υπουργική Απόφαση αναστολής λειτουργίας της ΑΕΠΙ, και τον Ιούνιο του 2018  την ΥΑ  δημιουργίας της ΕΥΕΔ, με επικεφαλής τη Μαριάνθη Βλάχου. Έτσι εξασφαλίστηκε, όπως όλοι αναγνωρίζουν, η ομαλή μετάβαση στο νέο φορέα συλλογικής διαχείρισης από τους ίδιους τους δημιουργούς.
Να θυμίσουμε σε όσους ξεχνάνε, ότι όλες οι λύσεις που με τόλμη προτείναμε, πολεμήθηκαν από διάφορα συμφέροντα.  
Να θυμίσουμε ότι η λύση για  την τοποθέτηση Επίτροπου ολοκληρώθηκε με δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού.
Να θυμίσουμε ότι τίποτα από ό,τι σήμερα δημόσια αναγνωρίζουν οι δημιουργοί ως έργο της κυβέρνησης, δεν ψηφίστηκε από τη μείζονα αντιπολίτευση. Αντίθετα, με διάφορες μίζερες αντιρρήσεις και σοφιστείες καταψηφίστηκε, όπως και οι τροπολογίες που εξασφάλιζαν την μετά ΑΕΠΙ εποχή. Η ρύθμιση και η επιτυχημένη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την πνευματική ιδιοκτησία στη χώρα μας, καθώς και η άμεση εφαρμογή της, έγινε αποκλειστικά από αυτή την κυβέρνηση, που εργάστηκε συλλογικά, με συνέπεια, και εξαντλητική δημόσια διαβούλευση.  Σε αυτό, η ΝΔ δεν είχε καμία  συμβολή, αντίθετα καταστροφολογούσε, ενώ  τώρα για μικροκομματικούς, προεκλογικούς σκοπούς, προσπαθεί με τον πρόεδρό της να οικειοποιηθεί το εγχείρημα. Έχει όμως αποκαλυφθεί από τους ίδιους τους δημιουργούς, που τώρα πια ενωμένοι, με την αμέριστη συμπαράσταση  αυτής της κυβέρνησης, προχωρούν στη διαμόρφωση του συλλογικού φορέα τους, όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης".