Παρουσίαση του βιβλίου "Το θέατρο της Ελένης Πέγκα" από την Κάπα Εκδοτική

κθυφ

28η Μαρτίου 2017

Βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδης, Μητροπόλεως 92, Θεσσαλονίκη

 

Το Θέατρο της Έλενας Πέγκα είναι ένα βιβλίο που προβαίνει σε κριτική παρουσίαση του συνόλου των θεατρικών έργων της συγγραφέως από το 1990 έως το 2014.

Με έναν πρωτότυπο τρόπο οι  παραστάσεις των έργων παρουσιάζονται αυτόνομα μέσα από ένα λεύκωμα γεμάτο αναμνήσεις από την προετοιμασία και την παρουσίαση των παραστάσεων και τις ερωτήσεις που γεννήθηκαν στη θεατρολόγο και συγγραφέα του βιβλίου Ουρανία Αναγνώστου, η οποία μέσω της κριτική της αποτιμά τη σχέση όλων αυτών των έργων. Η κριτική της θεατρολόγου αναπτύσσεται γύρω από σύγχρονους προβληματισμούς που χαρακτηρίζουν τη θεματική των θεατρικών έργων. Ο τρόπος που ο σημερινός άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, η σύγχρονη γυναικεία και ανδρική ταυτότητα, οι σχέσεις των δύο φύλων, οι εθνικές ταυτότητες και η λειτουργία του χρόνου και της μνήμης είναι οι κεντρικοί άξονες της κριτικής.

Όσο για τη μορφή της παρουσίασης; Η θεατρολόγος θέτει στη συγγραφέα ερωτήσεις ενώπιων του κοινού. Στη συνέχεια η X      Έλενα Πέγκα απαντά στα ερωτήματα με τη βοήθεια προβολής εικόνων (σχετικών με τη θεατρική της πορεία), ενώ αποσπάσματα από τα έργα της διαβάζει ο καταξιωμένος ηθοποιός Τάκης Χρυσικάκος. Την παρουσίαση προλογίζει ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος της Θεατρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντρέας Δημητριάδης.

Η Έλενα Πέγκα είναι βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών για τα διηγήματά της (Βραβείο Ουράνη 2012) και το διήγημα της ¨Το Αβατον¨εκπροσωπεί την Ελλάδα στην συλλογή Best European Fiction 2016 (Dalkey Archive Press, U.S.).  Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί στο Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Ελληνικό Φεστιβάλ, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, στους Δελφούς και αλλού. Κείμενά της θεατρικά και πεζά έχουν μεταφραστεί στα ολλανδικά, σουηδικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, αγγλικά, ισπανικά και έχουν παρουσιαστεί στο Σαν Φρανσίσκο, στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στη Φρανκφούρτη, στη Λισσαβόνα, στην Ολλανδία, στην Ελβετία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Γαλλία. Επίσης έγραψε το σενάριο για την βραβευμένη ταινία του Λάκη Παπαστάθη "Το μόνον της ζωής του ταξίδειον".  Είναι μια δραστήρια σύγχρονη συγγραφέας και σκηνοθέτης που η ματιά της αποκαλύπτει τους φόβους και τον συντηρητισμό που ταλανίζουν την ζωή αλλά και την στάση των ανθρώπων μέσα σε ευαίσθητα ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα.  Η γραφή της αντλεί την ιδιαιτερότητα της από τον τρόπο που προσεγγίζει τον άμεσο, απτό κόσμο, από τις αποστάσεις που κρατά κατά την προσέγγιση αυτή και από το πώς τα πρόσωπα και τα σώματα τους τον αποδέχονται και τον αποδίδουν.  Πρόσωπα και σώματα που σχεδόν πάντα έχουν επιθυμία, λαχτάρα, περιέργεια.

Η Κάπα Εκδοτική με το συγκεκριμένο βιβλίο ξεκινά μια νέα σειρά κριτικής σκέψης και επιζητά να διευρύνει το διάλογο στα ζητούμενα της θεατρικής γραφής, να μιλήσει για μία σύγχρονη  συγγραφέα, για μια εν εξελίξει δραματουργία, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλα παρόμοια βιβλία.