Παρουσιάστηκε το ρεπερτόριο του Θεάτρου Πορεία

Στο κατάμεστο Θέατρο Πορεία ο Δημήτρης Τάρλοου παρουσίασε σήμερα σε πολλούς από τους 300 και πλέον μόνιμους συνδρομητές-φίλους του θεάτρου, αλλά και σε μερίδα των ΜΜΕ, το ρεπερτόριο της περιόδου 2018-2019. Παρόντες και παρούσες ήσαν όλοι οι συντελεστές των παραστάσεων.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πορεία (Poreia at Victoria), αναφέρθηκε στο γεγονός ότι φέτος κλείνουν 20 χρόνια από την καλλιτεχνική εταιρία Δόλιχος και έκανε ειδική μνεία στη συνεισφορά των φίλων του Πορεία. Έναν θεσμό που καθιερώθηκε πριν ένα χρόνο και που αποτελεί μία σπάνια σχέση μεταξύ των ανθρώπων του Πορεία και των θεατών του. Επίσης έκανε μία απολογιστική αναφορά στις προηγούμενες πολύ επιτυχημένες χρονιές.

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Τάρλοου παρουσιάζοντας το φετινό ρεπερτόριο του θεάτρου, μοιράστηκε "το βήμα" με τους, Μαρίνα Καραγάτση για το Ευχαριστημένο, Μαριλίτα Λαμπροπούλου & Γιάννη Νταλιάννη για το Ένα φεγγάρι για τους καταραμένους, Στρατή Πασχάλη & Γιάννη Στάνκογλου για το Γιούγκερμαν και Άρη Μπινιάρη για το Ύψωμα 731.

Για άλλη μία φορά η παρέμβαση της συγγραφέως του Ευχαριστημένου, που επαναλαμβάνεται για λίγες παραστάσεις Μαρίνας Καραγάτση υπήρξε συγκινητική, καθώς διάβασε προσωπικές σημειώσεις του πατέρα της Μ.Καραγάτση.

Ο Δημήτρης Τάρλοου μεταξύ άλλων ανέφερε, πως η παράσταση θα παρουσιαστεί και σε θέατρα άλλων πόλεων της Ελλάδας.

Η σκηνοθέτις Μαριλίτα Λαμπροπούλου και ο ηθοποιός Γιάννης Νταλιάννης μίλησαν για το τελευταίο κι αυτοβιογραφικό έργο του Ευγένιου Ο Νηλ, Ενα φεγγάρι για τους καταραμένους, που είναι ένα έργο "βαθειάς ωριμότητας". Ενώ σημειώθηκε πως στο Πορεία ανεβαίνει για πρώτη φορά έργο του σπουδαίου συγγραφέα.

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Τάρλοου, αναφέρθηκε στον Γιούγκερμαν, έργο του παππού του Μ.Καραγάτση που σκηνοθετεί ο ίδιος (πρεμιέρα στις 28 Νοεμβρίου) και την ανάγκη του να καταπιαστεί με αυτό το έργο σχεδόν πέντε χρόνια μετά το ανέβασμα της Μεγάλης Χίμαιρας. Ο Στρατής Πασχάλης, που ανέλαβε τη δύσκοληδιασκευή του δίτομου αυτού μυθιστορήματος, εξήγησε με γλαφυρό τρόπο πώς εργάστηκε επί δυόμισι χρόνια πάνω στους περίπου 107 ήρωες του έργου (στην παράσταση εμφανίζονται 70 χαρακτήρες), ενώ ο Γιάννης Στάνκογλου μίλησε για μία μοναδική στιγμή στην εικοσάχρονη καριέρα του και το υψηλό επίπεδο των προβών στο Πορεία.

Τέλος ο ταλαντούχος νέος σκηνοθέτης Αρης Μπινιάρης, μίλησε για το Υψωμα 731, έργο που αναφέρεται στην εποχή του Ελληνοϊταλικού πολέμου κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα και που θα παρουσιάσει τον προσεχή Φεβρουάριο σαν ροκ ορατόριο.

Θεατρική Περίοδος 2018-19

Σημείωμα του Δ. Τάρλοου

Πριν από 20 ακριβώς χρόνια με την πολύτιμη υποστήριξη φίλων – καλλιτεχνών (με πολλούς από τους οποίους ακόμη συμπορευόμαστε) ίδρυσα την εταιρεία θεάτρου «Δόλιχος», χωρίς να μπορώ να φανταστώ πως σήμερα θα είχα τη χαρά να διευθύνω έναν από τους πιο επιτυχημένους θεατρικούς οργανισμούς της Αθήνας.

Πέρα από τα… γενέθλια του «Δόλιχου», η φετινή είναι για εμάς μια πολύ σημαντική χρονιά για έναν ακόμη λόγο: επανέρχομαι ως σκηνοθέτης στον Μ. Καραγάτση με το δεύτερο μέρος της τριλογίας του λογοτέχνη«Εγκλιματισμός κάτω από τον Φοίβο», τον Γιούγκερμαν, ίσως το σημαντικότερο έργο του συγγραφέα, που αποτελεί ταυτόχρονα και μια πολύ βαθιά διερεύνηση ψυχαναλυτικού χαρακτήρα για τη σχέση μας με τον «ξένο».

Ο Γιούγκερμαν, ένας θεόθεν αριστοκράτης και αλήτης, βρίσκει τη γη των ονείρων του στην Ελλάδα, προτού ανακαλύψει στο -στριντμπεργκικού ύφους- φινάλε, έχοντας επιστρέψει πλέονστον Πύργο του Τάμπερετης Φιλανδίας,πως δεν ανήκει πουθενά και πωςγι’ αυτόν ο μόνος τόπος ανάπαυσης είναι η αγκαλιά της νεκρής πια μάνας του.

Η νέα συνεργασία μου με τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου στο έργο του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα Ευγένιου Ο’ Νηλ Ένα Φεγγάρι για τους Καταραμένους, καθώς και η καινούργια δημιουργία του Άρη Μπινιάρη Ύψωμα 731 με θέμα τον ελληνοιταλικό πόλεμο, είναι επιλογές στις οποίες πιστεύω πολύ και που πλαισιώνουν ιδανικά την κεντρική μας παραγωγή.

Κλείνοντας το σημείωμα αυτό, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι είμαι πολύ ευτυχής που το Ευχαριστημένο της μητέρας μου, Μαρίνας Καραγάτση, ανοίγει τη σεζόν στις 21 Σεπτεμβρίου, καθώς είναι μια παράσταση, που αγαπήθηκε πολύ και που σημαίνει πολλά για εμένα προσωπικά.

Καλή σεζόν σε όλους και όλες!

Δημήτρης Τάρλοου

Καλλιτεχνικός διευθυντής θεάτρου Πορεία

Δείτε αναλυτικά τις παραστάσεις: Εδώ