Πρεμιέρα της αιχμηρής πολιτικής σάτιρας του Δημήτρη Ψαθά «Ξύπνα Βασίλη» στο Εθνικό θέατρο 19/10

Η Μαρία Ψαθά με τους πρωταγωνιστές της παράστασης Γιώργο Γάλλο και Ελισσάβετ Κωνσταντινίδου και την Λένα Νίτσου

Το Εθνικό Θέατρο ξεκινά τη νέα θεατρική περίοδο στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», με τη διαχρονική και οξυδερκή πολιτική σάτιρα του μεγάλου Έλληνα θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά, «Ξύπνα Βασίλη» δίνοντας πρεμιέρα την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου. Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς ανεβάζοντας «Βάκχες» και «Πέρσες», ύστερα από πρόσκληση του Στάθη Λιβαθυνού σκηνοθέτησε φέτος και παρουσίασε χθες στο Εθνικό θέατρο την αιχμηρή πολιτική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά που καυτηριάζει ένα θέμα επίκαιρο και διαχρονικό: την μεταστροφή των πολιτικών πεποιθήσεων μετά την απόκτηση πλούτου. Πιστός στην ιδιόχειρη θεατρική του φόρμα, έφερε στη σκηνή την ατμόσφαιρα των σίξτις με διάθεση ευρηματική.

Πλήθος επωνύμων καλλιτεχνών, σκηνοθετών κ.ά έδωσαν το παρών στην χθεσινή πρεμιέρα: Εκτός από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού θεάτρου κ. Στάθη Λιβαθινό ξεχωρίσαμε τους Ρήγα Αξελό, Γιώργο και Άννα Νταλάρα, Γιώργο Κωνσταντίνου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννη Βογιατζή, Γιώργο Παρτσαλάκη, Χρήστο Λούλη, Ναταλία Δραγούμη, Παναγιώτη Πετράκη, Πέτρο Ζούλια, Γιώργο Βάλαρη, Νίκο Καραθάνο, Ναταλία Τσαλίκη, Γιάννα Παπαγεωργίου, Θάνο Καληώρα, Μάκη Δελαπόρτα, Έλενα Τσαβαλιά, Δημήτρη Αρώνη τις εκδότριες των Απάντων του Δ. Ψαθά -κόρη και εγγονή του- κκ Μαρία Ψαθά και Λένα Νίτσου, τους παραγωγούς των «Θεατρικών Σκηνών» Γιάννη Κέντ και Πάνο Κατσαρίδη και πάρα πολλούς άλλους

Έκθεση φωτογραφίας «Δημήτρης Ψαθάς (1907-1979): Ιστορικές φωτογραφίες» στο Εθνικό Θέατρο

Το Εθνικό θέατρο τίμησε την μνήμη του Δημήτρη Ψαθά και παρουσίασε χθες στο φουαγιέ της σκηνής «Νίκος Κούρκουλος» την έκθεση φωτογραφίας «Δημήτρης Ψαθάς 1907-1979): Ιστορικές φωτογραφίες»- μία έκθεση αφιερωμένη στον μεγάλο έλληνα συγγραφέα και στο έργο του στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Οι φωτογραφίες προέρχονται από την ιδιωτική συλλογή της Μαρίας Ψαθά και της Λένας Νίτσου –(επιμέλεια έκθεσης Λένας Νίτσου). Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό καθ όλη την διάρκεια της προγραμματισμένης παραμονής του έργου «Ξύπνα Βασίλη» (από τις 19/10/2018 έως τις 3/2/2019). Ηθοποιοί των έργων του Δημήτρη Ψαθά εικονίζονται σε μοναδικές φωτογραφίες αναβιώνοντας μία ολόκληρη εποχή σε στιγμιότυπα από τις μεγάλες επιτυχίες του Δημήτρη Ψαθά στο θέατρο -από τις πρεμιέρες και τις πανηγυρικές παραστάσεις των έργων του: Δημήτρης Χόρν, Άννα Συνοδινού, Μαίρη Αρώνη, Κατερίνα Ανδρεάδη, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Βασίλης Λογοθετίδης, Ντίνος Ηλιόπουλος, Διονύσης Παπαγιανννόπουλος, Γιάννης Γκιωνάκης, Ρένα Βλαχοπούλου, Νίκος Σταυρίδης, Κώστας Βουτσάς, Νίκος Ρίζος, Γιώργος Κωνσταντίνου, Άννα Παναγιωτοπούλου κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίεςΕδώ