Πρόταση της Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών για την πρωτοβουλία του ΣΕΗ για το θέατρο στο ραδιόφωνο

Είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις συνθήκες να πάρουμε πρωτοβουλίες, που θα ενισχύουν τον κοινωνικό ρόλο του ΣΕΗ και ταυτόχρονα, θα στηρίζουν τα μέλη μας ολόπλευρα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και η οποία έχει ακόμα βάθος.
Χρειάζεται λοιπόν να συζητηθεί αναλυτικά στο ΔΣ, το πως θα υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία που έχει αποφασιστεί (για θέατρο στο ραδιόφωνο) τι μέτρα θα πάρει το σωματείο, πως θα χειριστεί μια σειρά από ζητήματα που προκύπτουν, αξιοποιώντας την πλούσια πείρα που έχουμε και διασφαλίζοντας ότι ο χαρακτήρας μας ως σωματείο εργαζόμενων δεν θα αλλοιωθεί. Άλλωστε έχουμε δώσει δείγματα γραφής ο καθένας με τη στάση του στο τι σωματείο θέλουμε, για ποιόν και με τι προσανατολισμό.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Σχετικά με το πως θα απασχοληθούν οι ηθοποιοί
Η γνώμη μας είναι ότι σε καμία περίπτωση το ΣΕΗ, δεν μπορεί να προσλάβει ηθοποιούς (με μισθό, ένσημα κλπ), όπως ακούγεται. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να παίξουμε ούτε το ρόλο του εργοδότη, ούτε το ρόλο του γραφείου παραγωγής, καθώς δεν είναι αυτή η σχέση που θέλουμε να καλλιεργήσουμε με τα μέλη μας, δεν είναι αυτός ο ρόλος ενός σωματείου εργαζομένων. Άλλωστε μια τέτοια περίπτωση θα μας έφερνε στη δύσκολη θέση να «διαλέξουμε» ανάμεσα στα μέλη μας αυτόν που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη, το περισσότερο «ταλέντο» ή οτιδήποτε που θα μας οδηγούσε σε κάποιον διαχωρισμό των μελών.
Προτείνουμε λοιπόν να μην υπάρχει κανείς διαχωρισμός. Να απασχοληθούν όλοι. ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΟΥ ΣΕΗ και όπως γινόταν και παλιότερα στις ημέρες του ηθοποιού να συμμετέχουν όλοι εθελοντικά και να υπάρξει μια αποζημίωση για τους συμμετέχοντες. Έτσι εξασφαλίζουμε και ότι δε θα γίνουν διακρίσεις είτε άθελά μας, είτε όχι, αλλά και ότι θα μπει το σύνολο των μελών μας σε δράση, θα ενισχυθούμε και ψυχολογικά, θα μπούμε σε μια δημιουργική διαδικασία, θα έρθουμε σε επαφή ηθοποιοί, που μπορεί ποτέ να μη γνωριζόμασταν.
Άλλωστε η επιχορήγηση που έχουμε πάρει είναι αρκετά μεγάλη και με αυτό το σκεπτικό μπορεί να καλύψει αρκετούς, παίρνοντας υπόψη ότι τα μέλη του ΔΣ θα δουλέψουμε τελείως αφιλοκερδώς, και μπορούμε να αναλάβουμε και άλλες «χρεώσεις», πέρα από αυτή του ηθοποιού(πχ σκηνοθεσία, έχουμε ανάμεσα μας αρκετούς και αρκετά άξιους). Ταυτόχρονα στόχος μας θα είναι να εξασφαλίσουμε εθελοντές σε όσο το δυνατόν περισσότερα πόστα.
Ακόμα μπορούμε να απευθυνθούμε και σε άλλα σωματεία (πχ ΣΕΘΕΑ) ώστε να βοηθήσουν και σε τεχνικά ζητήματα επίσης αφιλοκερδώς.
2. Διάρκεια, προγραμματισμός
Προτείνουμε να πραγματοποιηθούν 9 ραδιοφωνικές παραστάσεις για ενήλικες και 9 ραδιοφωνικές παραστάσεις για παιδιά. Με αρχή την τελευταία εβδομάδα του Γενάρη, να πραγματοποιούνται 2 από κάθε είδος (για ενήλικες και για παιδιά), μέσα στο μήνα. Η δραστηριότητα αυτή να ολοκληρωθεί το Μάη και να έχουν πραγματοποιηθεί 18 παραστάσεις.
3. Ρεπερτόριο
Να σημειωθεί ότι θεωρούμε πολύ σημαντικό μέσα από αυτή τη δραστηριότητα να αναδειχθεί και το πλούσιο ελληνικό ρεπερτόριο. Επίσης ότι τα έργα καλό είναι να είναι πολυπρόσωπα. Παραδείγματα έργων που μπορούν να αξιοποιηθούν:
-Λαϊκά παραμύθια από χώρες του κόσμου
-«Οι περιπέτειες του Βαρόνου Μιν Χάουζεν», του Γκόντφριντ Αουγκούστ Μπίργκερ
-«Τα μαγικά μαξιλάρια», «Η τελευταία μαύρη γάτα»του Ευγένιου Τριβιζά
-«Μια γιορτή στου Νουριάν», του Φόλκερ Λούντβιγκ
-«Πήτερ Παν», του James Barrie
-«Το αγόρι με τη βαλίτσα», του Μάικ Κένι
-«Τα μυστικά του βάλτου», της Πηνελόπης Δέλτα
-«Ο Μορμόλης» του Ράινερ Χάχφελντ
-«Ντενεκεδούπολη», της Ευγενείας Φακίνου
-«Το σκλαβί», της Ξένιας Καλογεροπούλου
-«Θέλετε να χορέψουμε Μαρία», της Μέλπω Αξιώτη
-«Παραμύθι χωρίς όνομα», «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλη
-«Φαύστα», του Μπόστ
-«Τρικυμία», «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
-«Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόνη», « «Η όπερα της πεντάρας», του Μπερτολτ Μπρεχτ
-«Ο βυσσινόκηπος», του Άντον Τσέχωφ
-«Βάτραχοι», του Αριστοφάνη
-«Η δολοφονία του Μαρά», του Πήτερ Βάις
-«Ο θάνατος του Δαντόν», του Γκέοργκ Μπύχνερ
4. Αναμετάδοση
Να ερευνήσουμε αν είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί η ποιότητα του αποτελέσματος, αν προβληθεί μέσω youtube ή/και facebook ή αν χρειάζεται να βρούμε μια ειδική πλατφόρμα. Καλό είναι να αξιοποιήσουμε και το web radio του ΠΑΜΕ, που απευθύνεται σε εργαζόμενους και μπορεί να βοηθήσει στο άπλωμα αυτής της πρωτοβουλίας. Ταυτόχρονα μια τέτοια πρωτοβουλία, με άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα μπορεί να δοθεί στην ΕΡΑ, στον 9,84, αλλά και σε τοπικά ραδιόφωνα σε όλη την Ελλάδα.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Αθήνα, 22/12/20
Προηγούμενο άρθροClick away από το πωλητήριο του Εθνικού Θεάτρου!
Επόμενο άρθροΧριστούγεννα στο Μέγαρο 2020 από το μιούζικαλ «Σκρουτζ»