Πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του συμφωνικού έργου "Μακυγιάννης"

Πηγής Λυκούδη

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού

Πρώτη παγκόσμια εκτέλεση συμφωνικού έργου

25 Μαρτίου 2021

Ραδιοφωνικά από τη «Φωνή της Ελλάδας»

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Γρηγόρης Βαλτινός

Σπύρος Κλείσσας

Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης

Η «Φωνή της Ελλάδας» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας θα συμμετέχει στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας μεταδίδοντας στους απανταχού ακροατές το συμφωνικό έργο της Πηγής Λυκούδη «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ», σε ποίηση του Άγγελου Σικελιανού, που θα μεταδοθεί ραδιοφωνικά σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, την Πέμπτη 25 Μαρτίου και ώρα 17:00.

Απαγγέλει ο Γρηγόρης Βαλτινός και ερμηνεύει ο βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας.

Διευθύνει ο μαέστρος Γιώργος Αραβίδης.

Η αναμετάδοση θα γίνει:

Ψηφιακά από την τηλεοπτική πλατφόρμα της ΕΡΤ στην ένδειξη: Voice of Greece και Διαδικτυακά από το webradio της ιστοσελίδας της ΕΡΤ http://webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas/

Η ιδέα για τη δημιουργία του νέου συμφωνικού έργου άρχισε να διαμορφώνεται

όταν ήρθε στα χέρια της Πηγής Λυκούδη ένα χειρόγραφο ανάτυπο από το ποίημα του Άγγελου Σικελιανού «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ που γράφτηκε στην Κατοχή, το Νοέμβρη του 1941.

Η μουσική προσέγγιση έγινε με απόλυτο σεβασμό και θαυμασμό στις δύο αυτές προσωπικότητες που κοσμούν την διαδρομή της μεταβυζαντινής Ελληνικής ιστορίας.

Το συμφωνικό αυτό έργο, διάρκειας 40 περίπου λεπτών, βασίζεται εξ΄ ολοκλήρου στην μελοποίηση του κορυφαίου αυτού ποιήματος και φέρει τον ομώνυμο τίτλο.

Η ενορχήστρωση του έγινε σε συνεργασία με τον κ. Χρήστο Τρεσίντση.

Τη δημιουργία του έργου ενίσχυσε ο στόχος της συμμετοχής στον εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της επανάστασης του 1821. Ο Μακρυγιάννης χαρακτηρίζεται από την συνετή συμμετοχή του στον απελευθερωτικό αγώνα αλλά και μετά. Είχε μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία από το 1820 και πρωτοστάτησε στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 για την καθιέρωση Συντάγματος.

Ο Άγγελος Σικελιανός αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραδοσιακούς Έλληνες ποιητές, του οποίου το έργο διακρίνεται από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο.

«Άρχοντα της λαλιάς μας» αποκάλεσε ο Σεφέρης τον Άγγελο Σικελιανό, δημιουργό του εξαιρετικού ποιητικού έργου «Μακρυγιάννης»..

Το 1946 προτάθηκε δυο φορές από την Εταιρεία Ελλήνων λογοτεχνών για το βραβείο Νόμπελ, τη δεύτερη από κοινού με τον Καζαντζάκη. Το 1947 εκλέχτηκε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και προτάθηκε ξανά - αυτή τη φορά από ομάδα ευρωπαίων συγγραφέων για το βραβείο Νόμπελ.

Στο ποίημα του «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ» (9η στροφή) γράφει:

[…] μά σήμερα εἴμαστε στό «ἐμεῖς», κι ἂς μαζωχτοῦμε

σ΄ ἓνα σκοπόν, ἂν θέλουμε νά φκιάσουμε χωριό καί κόσμο !

Αρωγός στη γνωστοποίηση της μετάδοσης του μουσικού αυτού έργου στις Ελληνικές Αρχές του εξωτερικού, τις Ομογενειακές Οργανώσεις και τα Ομογενειακά ΜΜΕ είναι ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης

Προηγούμενο άρθροΔιαδυκτιακή παρουσίαση του μυθιστορήματος της Αλμπέρτας Τσοπανάκη "Ο Θεός του φόβου" την Κυριακή 28 Μαρτίου και ώρα 7:00μμ
Επόμενο άρθροΝέο ON LINE Σεμινάριο Πολιτιστικής Διαχείρισης στην ARTENS!