Σεμινάρια χορού από το Θέατρο ΠΚ

Μετά την πολύ επιτυχημένη 1η Πλατφόρμα Έκφρασης, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2016, όπου συμμετείχαν 21 ομάδες και πάνω από 50 χορευτές, το Θέατρο ΠΚ διοργανώνει την 2η Πλατφόρμα Έκφρασης Σύγχρονου Χορού προσκαλώντας όλους τους νέους καλλιτέχνες, που θέλουν να παρουσιάσουν στο κοινό τα έργα τους.

Το Θέατρο ΠΚ, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ανοίγει τις πόρτες του σε νέους δημιουργούς, δίνοντάς τους βήμα να προάγουν την τέχνη του χορού.

Για δύο ολόκληρες εβδομάδες με διευρυμένες δραστηριότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν από ολιγόλεπτες performances, ολοκληρωμένες παραστάσεις σύγχρονου χορού καθώς και σεμιναριακά μαθήματα από τις ομάδες.

Η Πλατφόρμα ανοίγει τις πόρτες της την Δευτέρα 3 Ιουλίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 16 Ιουλίου.

 

Πρόγραμμα σεμιναρίων

 

Τρίτη 4 Ιουλίου 19.00-22.00

Σεμινάριο Movement Research & Performance Frame “Synthesis”
από την Βίκυ Αγγελίδου και την Δέσποινα Κιουμουρτζίδη

Το σεμινάριο περιλαμβάνει 2 ενότητες, οι οποίες συμπληρώνουν η μια την άλλη. Η πρώτη ενότητα είναι το Movement Research (MR), η οποία περιλαμβάνει την εξερεύνηση των δυνατοτήτων, των ποιοτήτων και των λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος. Ερευνούμε τις δυναμικές, την ροή της ενέργειας, τον χρόνο και τις διάφορες ταχύτητες, της φόρμα και το λεξιλόγιο του σώματος. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει χωρίς παύσεις, από την αρχή έως το τέλος, με στόχο να εμβαθύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στις πιο παράλογες κι ανεξερεύνητες κινητικές μας δυνατότητες. Η ενότητα εξελίσσεται μέσα από ιδεοκινητικές οδηγίες που στοχεύουν στο να δημιουργήσουν μια αίσθηση αέναου ταξιδιού μέσα στη φαντασία. Η δεύτερη ενότητα, το Performance Frame (PF), περιλαμβάνει οδηγίες σύνθεσης σε σύνδεση με διάφορα είδη τέχνης, όπως οι προσωπικές μας ιστορίες, η ποίηση και η ζωγραφική. Ο στόχος είναι να ενεργοποιήσουμε τον έλλογο νου, ο οποίος μέσα από την έμπνευση από άλλες τέχνες, την παρατήρηση και τον πειραματισμό, μπορεί να αναπαράξει και να συνθέσει την κίνηση, χωρίς ωστόσο να ελαχιστοποιήσει τη δύναμη του παραλόγου.

Κόστος συμμετοχής: 15 €

Τετάρτη 5 Ιουλίου 19.30-21.30

Σεμινάριο Σύγχρονου χορού με την Νάστα Κοντοπίδη

Μέσα από το σεμινάριο και την ιδιαίτερη κινησιολογία της η Νάστα επιθυμεί να θέσει σε λειτουργία τόσο το σώμα όσο και το μυαλό των σπουδαστών μέσω μιας σειράς ασκήσεων που βοηθούν στην ευελιξία του σώματος. Στόχος της, ο προβληματισμός προς την εξέλιξη και την βελτίωση της ποιότητας της κίνησης. Μέσα από διαφορετικούς χορευτικούς συνδυασμούς καθώς και μέσα από ένα οδηγημένο αλλά παράλληλα αυτοσχεδιαστικό κομμάτι οι σπουδαστές θα κληθούν να αφεθούν και να αναπτύξουν ελεύθερη αίσθηση στις προκλήσεις της ταχύτητας και του βάρους.

λά παράλληλα αυτοσχεδιαστικό κομμάτι οι σπουδαστές θα κληθούν να αφεθούν και να αναπτύξουν ελεύθερη αίσθηση στις προκλήσεις της ταχύτητας και του βάρους.λά παράλληλα αυτοσχεδιαστικό κομμάτι οι σπουδαστές θα κληθούν να αφεθούν και να αναπτύξουν ελεύθερη αίσθηση στις προκλήσεις της ταχύτητας και του βάρους.Κόστος συμμετοχής: 18 €

 

 

Πέμπτη 6 Ιουλίου 19.00-22.00

Σεμινάριο σύγχρονου χορού από την ομάδα αήρ (Μαρία Βάθη – Κατερίνα Κληροδέτη)

Το σεμινάριο ξεκινά από μία κυκλική εστία γνωριμίας. Τα σώματα βρίσκουν  τη θέση τους  στον χώρο, γνωρίζονται μεταξύ τους, προθερμαίνονται και είναι έτοιμα και ασφαλή να δεχθούν τη σωματική επαφή. Έχοντας ως αφετηρία τη γη, αναδυόμαστε σε υψηλότερα επίπεδα καθώς μπλεκόμαστε, απομακρυνόμαστε και πάλι από την αρχή με κοινό παλμό.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι να γνωρίσουμε νέα σώματα, μέσω της ατομικότητας αλλά και της ομαδικότητας, να μοιραστούμε τα εργαλεία μας σαν ομάδα(βλεμματική επαφή, κοινή ενέργεια, ανάσες, μίμηση, παιχνίδι υπεροχής, αυθόρμητες αντιδράσεις, ερώτηση-απάντηση),βασισμένα πάντα στην τεχνική release,με στόχο την επεξεργασία των ιδεών που θα προκύψουν. Η ομάδα αήρ μέσω  προσωπικής έρευνας και  του σεμιναρίου αυτού, θέτει ως προβληματισμό, το πώς δύο σώματα μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή την κινησιολογική αλληλουχία, που δεν βασίζεται σε μια άρτια τεχνική αλλά στην ενέργεια που απελευθερώνεται μηδενίζοντας κάθε ενδοιασμό για αλληλεπίδραση.
Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλα τα επίπεδα ,χρώματα, πεποιθήσεις με απαραίτητη προϋπόθεση την διάθεση για εξερεύνηση μέσα από τον χορό!

Κόστος συμμετοχής: 15 €

 

 

 

Κυριακή 9 Ιουλίου 14.00-16.00

Σεμινάριο σύγχρονου χορού από την Λαμπρινή Γκόλια

Στόχος του σεμιναρίου είναι το σώμα και οι "εκτάσεις" που διαθέτει. Πως τις χρησιμοποιώ και πως διευκολύνω -υπολογίζοντας τις ιδιαιτερότητες του κάθε σώματος - την κίνηση και τις δυναμικές της ώστε να αναδειχθούν. Στο σεμινάριο δίνεται επίσης έμφαση στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος, στην αντοχή και στις ποιότητες που το κάθε σώμα καλείται να εξυπηρετήσει... όσο και στην ομαδικότητα και την αλληλεπίδραση μιας ομάδας ανθρώπων.
Το σεμινάριο ξεκινά με δημιουργική ενδυνάμωση. Ύστερα αυτοσχεδιασμό και τέλος συνδυασμός κινήσεων (χορογραφία) που συσχετίζεται με την προηγούμενη διαδικασία.

Κόστος συμμετοχής: 15 €

 

 

Δευτέρα 10 Ιουλίου 19.00-22.00

Σεμινάριο contact & partnering από την ομάδα Quo Vadis (Ζαφειρία Τσιρακάκη, Δανάη Πάνου, Κατερίνα Αθανασιάδη)

Στο σεμινάριο θα μελετήσουμε κινησιολογικά και χωροταξικά εργαλεία, που χρησιμοποιήσαμε στην σύνθεση του κομματιού “3το πρωί/3in the morning” με απώτερο σκοπό να βρούμε τους δικούς μας ιδιαίτερους κανόνες και ρυθμούς. Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο σεμινάριο partnering καθώς στόχος είναι η κινητική εξοικείωση μεταξύ τριών σωμάτων αντί του κλασικού ζευγαριού! Θα ξεκινήσουμε την έρευνα μέσα από την χρήση του βάρους, τόσο στο σώμα μου, όσο και σε σχέση με το σώμα του συγχορευτή μου. Στη συνεχεία θα περάσουμε σε βασικές ασκήσεις και οδηγίες μεταφοράς βάρους στα άλλα σώματα, όπως επίσης σηκώματα και πτώσεις σε συνδυασμό με ροή και ρυθμό.
Μαζί  θα ψάξουμε για την μη ακαδημαϊκή ισορροπία της σύνθεσης και θα γνωρίσουμε την φυσική ροή που αυτή παράγει.
Στο τελευταίο μέρος του σεμιναρίου θα διδαχθεί ένα μικρό κομμάτι από το έργο της ομάδας Quo Vadis , “3το πρωί/3in the morning” που θα παρουσιαστεί στις 14 Ιουλίου στο πλαίσιο της 2ης πλατφόρμας έκφρασης του θεάτρου ΠΚ.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ήδη έχουν μια καλή επαφή με τον χορό και το σώμα τους και ενδιαφέρονται να εξελίξουν τις ικανότητες τους στο partnering. Είναι ιδανικό για ανθρώπους που ήδη δουλεύουν μαζί, φιλικά ή επαγγελματικά, γιατί προσφέρεται για εις βάθος κατανόηση των άλλων σωμάτων και προσωπικοτήτων.
Επιπλέον, η χρήση των τριών σωμάτων δημιουργεί ένα ισχυρό πεδίο εμπιστοσύνης στα σώματα, αφήνοντας τα ταυτόχρονα να έχουν αντίληψη του σχήματος, της δύναμης και της ενέργειας που δημιουργεί η σχέση τους.

Κόστος συμμετοχής: 15 €

 

 

Τρίτη 11 Ιουλίου 19.00-22.00

Σεμινάριο σκηνικής παρουσίας, σκηνικής σχέσης με αντικείμενο και αυτοσχεδιασμό από την Δανάη Πάνου

Το workshop αυτό θα μοιραστεί σε τεχνικής αυτοσχεδιασμού με και χωρίς αντικείμενο και σκηνικής παρουσίας. Θα εστιάσει στο σώμα και στις διαφορετικές ποιότητες, καταστάσεις και δυνατότητες της έκφρασης. Το σώμα θα αναλυθεί ως ένα εργαλείο στον χώρο με το οποίο μπορούμε να παίξουμε μαζί και ύστερα θα προστεθεί στην εξίσωση το αντικείμενο. Θα μελετήσουμε πως ένα αντικείμενο μπορεί να μας εμπνεύσει και να του εμφυσήσουμε ζωή. Ως αντικείμενα μπορούν ύστερα να μελετηθούν και τα στοιχεία του χορού, τα σκηνικά και τα ρούχα μας. Στο κομμάτι της σκηνικής παρουσίας σκοπός είναι να περάσουμε από μια  αντίληψη ουδετερότητας σε μια κατάσταση διεγερσιμότητας του σώματος, μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις της αντιλήψεις του παρόντος.

Το εργαστήριο είναι ανοικτό σε χορευτές και σε όλους όσους έχουν μια ανάλογη σωματική εμπειρία. Το κέντρο εστίαση του εργαστηρίου είναι η απελευθέρωση από τα αόρατα όρια της έκφρασης που έχουμε μάθει να θέτουμε στους εαυτούς μας ως περφόρμερς και ως άνθρωποι.

Κόστος συμμετοχής: 15 €

 

 

Τετάρτη 12 Ιουλίου 19.00-22.00

Σεμινάριο ελεύθερης κινητικής έκφρασης από την ομάδα (R)evelators (Δημητροπούλου Δανάη, Νικολοπούλου Χριστίνα-Μαρία)

Το σεμινάριο σχετίζεται με το έργο ‘‘Peter Pan’’ το οποίο θα παρουσιαστεί στα πλαίσια της 2ης Πλατφόρμας έκφρασης σύγχρονου χορού στο θέατρο ΠΚ. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες,  πειραματιζόμενοι με ένα υλικό (στη προκειμένη περίπτωση σεντόνι-ύφασμα), να αυτό-εκφραστούν, ξεφεύγοντας από τα συνηθισμένα και δομημένα όρια τους, να απελευθερώσουν την κίνηση τους, απωθώντας τις σκέψεις του “φαίνεσθαι” που εγκλωβίζουν την ελεύθερη κινητική έκφραση.
Το σεμινάριο χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος, θα γίνουν ασκήσεις προετοιμασίας/προθέρμανσης του σώματος και σταδιακά, κίνησης μέσω συγκεκριμένων συνθηκών. Στο δεύτερο μέρος, αυτοσχεδιάζοντας με το ύφασμα/σεντόνι μέσα από μια κλιμακωτή δράση, ατομικά και έπειτα ομαδικά, θα δοκιμάσουμε τη χρήση του και τις δυνατότητες που μας δίνει, ερμηνεύοντας με το σώμα μας έννοιες όπως, του τυλίγματος-ξετυλίγματος, εγκλωβισμού-απεγκλωβισμού, συρσίματος και κυλισμάτων. Στο τρίτο μέρος, θα δοθεί χρόνος να δουλέψουν σε ζευγάρια με σκοπό να δημιουργήσουν μια δική τους κινητική πράξη με το σεντόνι / ύφασμα, την οποία θα παρουσιάσουν. Το σεμινάριο θα λήξει με μια σύντομη συζήτηση αναστοχασμού.

Κόστος συμμετοχής: 15 €

 

 

 

 

 

 

 

 

Πέμπτη 13 Ιουλίου 19.00-22.00

Σεμινάριο partnerwork και αυτοσχεδιασμού από την ομάδα A(r)CT (Παπαϊωάννου Ελένη, Alex Gotch)

Ο Άλεξ Γκοτς και η Ελένη Παπαϊωάννου θα διδάξουν ένα σεμινάριο βασισμένο στο partnerwork και τον αυτοσχεδιασμό. Αντλώντας στοιχεία από τις προσωπικές τους πρακτικές που είναι επηρεασμένες από τις τεχνικές του Playfight, Flying low και Passing through, θα εξερευνηθούν έννοιες όπως η ειλικρινής κίνηση, η σωματοποίηση της ενέργειας, η σχέση του ατόμου με τα άλλα σώματα στο χώρο καθώς και η συσχέτισή του με τη μουσική.

Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλα τα επίπεδα και σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν και να χορέψουν μαζί μας.

Κόστος συμμετοχής: 15 €

 

INFO

Θέατρο ΠΚ,
Κασομούλη 30, μετρό Ν. Κόσμος
Δηλώσεις συμμετοχής: 210 9011677

Official Facebook Page: θέατρο πκ
Πλατφόρμα Έκφρασης Σύγχρονου Χορού

 

Προηγούμενο άρθρο"Για όνομα" | Το μπλακ άουτ, το φως από τα κινητά και η συγκίνηση
Επόμενο άρθρο2ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος