Σεμινάριο : «Εισαγωγή στο Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα»

Δίωρο εργαστήριο με τη Δρ. Χάρις Καρνέζη

Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και

Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος διοργανώνει σεμινάριο με θέμα «Εισαγωγή στο Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Η συμμετοχή στο σεμινάριο, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Απριλίου 2019 (18:00 – 20:00) στην  Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Αίθουσα Δοκιμών, 7ος όροφος), είναι Δωρεάν.

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας - παιδοψυχίατρους, ψυχολόγους, λογοπεδικούς, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς, αλλά και σε δασκάλους, θεατροπαιδαγωγούς και γονείς που αναζητούν νέους τρόπους να προσεγγίσουν παιδιά με επικοινωνιακές δυσκολίες.

Η Δρ Χάρις Καρνέζη θα εξηγήσει πώς η καινοτόμος αυτή μέθοδος μπορεί να βοηθήσει παιδιά με επικοινωνιακές δυσκολίες και υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό να κατανοήσουν τους κανόνες κοινωνικής επικοινωνίας και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.  Το σεμινάριο θα προλογίσει ο Δρ Ιωάννης Βογινδρούκας, Λογοπεδικός, Επιστημονικός Σύμβουλος Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων Θεσσαλονίκης.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι:

 • H κατανόηση των αναγκών των υψηλά λειτουργικών παιδιών με αυτισμό
 • H κατανόηση του ΓΣΔ ως εκπαιδευτικού εργαλείου
 • H πρακτική εφαρμογή του ΓΣΔ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νεανική Σκηνή του ΚΘΒΕ παρουσιάζει τη φετινή χρονιά, με τεράστια επιτυχία, την παράσταση «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» του Simon Stephens, μια θεατρική προσαρμογή του βραβευμένου μυθιστορήματος του Mark Haddon, σε μετάφραση Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου και σκηνοθεσία Ελεάνας Τσίχλη, με κεντρικό ήρωα τον 15χρονο Κρίστοφερ, ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού. Ένας ύμνος στην μοναδικότητα της ύπαρξης, ένα μάθημα ζωής που παρουσιάζεται καθημερινά σε σχολεία και κάθε Σάββατο (στις 17:00) στο κοινό, ενώ τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθούν και έκτακτες βραδινές παραστάσεις: Σάββατο 13 Απριλίου (17:00 & 21:00), Κυριακή 14 Απριλίου (19:00), Σάββατο 20 Απριλίου (17:00 & 21:00), Κυριακή 21 Απριλίου (19:00).

 

Θεματικές ενότητες – περιεχόμενο σεμιναρίου

 1. Τι είναι το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (Θεωρία)
 • Πως σχετίζεται με τον αυτισμό
 • Ποια είναι η φιλοσοφία του
 • Ποιοι είναι οι στόχοι του
 1. Το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα στην Πράξη
 • Δίνονται πρακτικά παραδείγματα για την εφαρμογή του μοντέλου/ οι συμμετέχοντες παίρνουν μέρος στην δράση
 1. Σχεδιασμός προγράμματος ΓΣΔ
 • Οι συμμετέχοντες διδάσκονται τη δομή του ΓΣΔ και τον σχεδιασμό ενός μαθήματος ΓΣΔ
 1. Συζήτηση (Απορίες - ερωτήσεις)

 

Δηλώσεις συμμετοχής με αποστολή βιογραφικού έως τις 28/3/2019 στο e-mail: [email protected]

Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας

 

Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (ΓΣΔ)
Το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (ΓΣΔ) είναι ένα νέο ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο βασισμένο σε επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Τρίνιτι της Ιρλανδίας και είναι ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και επικοινωνιακών δυσκολιών που συχνά αντιμετωπίζουν παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση, υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό (ΥΛΑ) και σύνδρομο Asperger. Το ΓΣΔ συνδυάζει για πρώτη φορά την τέχνη του θεάτρου με αρχές και τεχνικές από θεραπευτικές μεθόδους της ψυχολογίας, όπως η γνωσιακή και η συμπεριφορική.

Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες αλλά και να ξεπεράσουν προσωπικές δυσκολίες όπως φοβίες, άγχη, στερεοτυπίες, αντίσταση στην αλλαγή και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αναγνωρίζοντας ότι κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, τα προγράμματα ΓΣΔ είναι εξατομικευμένα και σχεδιάζονται κατόπιν λεπτομερούς αξιολόγησης του επιπέδου λειτουργικότητας του κάθε παιδιού. Η θεματολογία και οι επιμέρους στόχοι της κάθε ομάδας ορίζονται με βάση τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των μελών της. Προσωπικοί στόχοι για το κάθε μέλος τίθενται σε συνεργασία με τους γονείς.

Μέθοδος
Τα παιδιά καλούνται να συμμετέχουν βιωματικά σε συναρπαστικές ιστορίες και να ξεπεράσουν μια σειρά δοκιμασίες, όπως να ανακαλύψουν το χαμένο θησαυρό, να βρουν το μαγικό τόπο με τα σοκολατένια ρυάκια, τα βουνά από παγωτό, τα ποτάμια της τσίχλας και τα δέντρα με τις καραμέλες, να πετάξουν με τα μαγικά χαλιά, να λύσουν το γρίφο της εξαφάνισης του μικρού μάγου, να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση. Οι δοκιμασίες αυτές στοχεύουν να τονώσουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών και να τα παροτρύνουν να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν να δημιουργήσουν φιλίες και να βελτιώσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, όπως η αντίληψη και η έκφραση των συναισθημάτων τους, η αντίληψη της λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας, η ενσυναίσθηση, η ικανότητα να ακούνε τον συνομιλητή τους, να παρακολουθούν και να συμμετέχουν σε μια συζήτηση.

Αποτελέσματα μελέτης
Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του ΓΣΔ, όπως αυτά προκύπτουν από τη διδακτορική μελέτη της Δρ. Χάριτος Καρνέζη στο πανεπιστήμιο Trinity College Dublin της Ιρλανδίας, είναι ενθαρρυντικά ως προς την αποτελεσματικότητά του στη γενικότερη βελτίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς των συμμετεχόντων, στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησής τους, στη μείωση στερεοτυπικών συμπεριφορών, καθώς επίσης και στην επίτευξη ειδικών στόχων για το κάθε μέλος, όπως η αντιμετώπιση φοβιών και άλλων δυσλειτουργικών συμπεριφορών. Περισσότερες πληροφορίες για την μέθοδο θα βρείτε στο www.cbdmethod.com

Βιογραφικό Εισηγητή
Η Δρ. Χάρις Καρνέζη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη και δούλεψε επαγγελματικά ως ηθοποιός για δέκα χρόνια. Πήρε Μάστερ (MA) στο «Θέατρο στην Eκπαίδευση» από το University of Central England στο Birmingham και έκανε διδακτορικό με υποτροφία στο τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, Trinity College Dublin. Κατά τη διατριβή της μελέτησε τις ανάγκες των παιδιών με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό και σύνδρομο Άσπεργκερ και σχεδίασε ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο για τα παιδιά αυτά, το «Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα» (ΓΣΔ) που συνδυάζει την τέχνη του θεάτρου με αρχές από γνωσιακές και συμπεριφορικές θεραπείες.

Για τη μελέτη της αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Ιρλανδικό Κρατικό Συμβούλιο Εδικής Εκπαίδευσης ενώ παράλληλα της απονεμήθηκε και το μεταπτυχιακό βραβείο έρευνας του πανεπιστημίου του Δουβλίνου. Στην Ελλάδα τιμήθηκε με το βραβείο Γυναίκα Επιστήμων της Χρονιάς, από τον όμιλο Λυμπέρη. Τα αποτελέσματα της μελέτης της παρουσίασε σε διεθνή συνέδρια στην Ιρλανδία, την Αυστραλία, την Αμερική και το Μεξικό. Επίσης τη μέθοδό της δίδαξε σε ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και δασκάλους ειδικής αγωγής σε Ιρλανδία, Αυστραλία, Αμερική και Ελλάδα. Έχει κάνει διαλέξεις και σεμινάρια στα πανεπιστήμια Newman College στο Βirmingham της Αγγλίας, στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) και στο Trinity College Dublin της Ιρλανδίας, ενώ έχει σταθερές συνεργασίες με ειδικά σχολεία τόσο στην Αυστραλία όσο και στην Ιρλανδία όπου εφαρμόζει το ΓΣΔ. Μέχρι στιγμής έχει δουλέψει σε τακτική βάση με πάνω από 300 παιδιά στο φάσμα του αυτισμού σε Ιρλανδία, Αυστραλία και Ελλάδα. Το 2016 συνεργάστηκε με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου σχεδίασε και υλοποίησε 3 εκπαιδευτικά προγράμματα για γονείς και παιδιά με θέμα την διαχείριση των συναισθημάτων (θυμός, λύπη, φόβος). Το 2017 συνεργάστηκε με το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά στο πρώτο μέρος της τριλογίας για την καλή αφήγηση «ΑΓΑΠΗ». Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και του Autism Theatre Research Network.

Προηγούμενο άρθροΚριτική για την παράσταση "Λα Πουπέ"
Επόμενο άρθροΜήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2019