Σενάριο (e-learning) με τον Γιάννη Σκαραγκά

Διαγωνισμός για μία δωρεάν παρακολούθηση στο εργαστήριο Σεναρίου (e-learning) του Ιανού με τον Γιάννη Σκαραγκά.

Δηλώστε συμμετοχή όσοι επιθυμείτε εδώ γράφοντας μόνο το ονοματεπώνυμο σας

 

IANOS | ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ E-LEARNING | ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2019 | ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

Σενάριο (e-learning) με τον Γιάννη Σκαραγκά

 Link μαθήματος: https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/product/5100

 Η αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και τα Εργαστήρια Βιβλίου της συμπληρώνουν εφέτος έξι χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον χώρο της εκπαίδευσης. Τα εργαστήρια δημιουργήθηκαν την άνοιξη του 2013 και ήδη έχουν λειτουργήσει δεκατρείς επιτυχημένοι κύκλοι μαθημάτων.

 Με ιδιαίτερη χαρά σάς ενημερώνουμε πως οι εγγραφές για τα σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής του ΙΑΝΟΥ ξεκίνησαν. Καταξιωμένοι συγγραφείς διδάσκουν με γνώμονα την ποιότητα και το πάθος για το βιβλίο, την αγάπη για τη μάθηση και στοχεύουν τόσο στη συγγραφική πρόοδο όσο και στην ενημέρωση και την καλλιέργεια αυτών που αγαπούν το βιβλίο και το λογοτεχνικό κείμενο γενικότερα.

 Τα μαθήματα ξεκινούν από τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο των εν λόγω μαθημάτων ο Γιάννης Σκαραγκάς διδάσκει στο εξ αποστάσεως (e-learning) σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής «Σενάριο: Θεωρία και τεχνικές». Τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε ειδική εκπαιδευτική πλατφόρμα, για δέκα (10) διαδοχικές Δευτέρες, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου.

Τα εν λόγω μαθήματα του ΙANOY πραγματοποιούνται μέσω μιας ασύγχρονης και εύχρηστης πλατφόρμας που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τους συμμετέχοντες στα σεμινάρια μας.

 

Λίγα λόγια για το e-learning

Οι συμμετέχοντες δεν έχουν δέσμευση να βρίσκονται στον υπολογιστή τους κάποια συγκεκριμένη ημέρα ή ώρα καθώς τα μαθήματα δεν γίνονται ζωντανά μέσω Skype ή κάποιας άλλης εφαρμογής. Ο καθηγητής ανεβάζει στην πλατφόρμα την προκαθορισμένη ημέρα οδηγίες, ασκήσεις και συνοδευτικό υλικό σε μορφή αποθηκευμένων αρχείων και οι μαθητές τα κατεβάζουν (download) όποια ημέρα και ώρα επιθυμούν (μετά το ανέβασμα τους) προκειμένου να μελετήσουν, να λύσουν τις ασκήσεις και να τις αποστείλουν στον καθηγητή τους. Λίγες μέρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων αποστέλλεται στους συμμετέχοντες αναλυτικός οδηγός με πληροφορίες χρήσης της πλατφόρμας μας. Κωδικοί αποστέλλονται την ημέρα που ανεβαίνει το πρώτο μάθημα του σεμιναρίου.

 

Περιγραφή μαθήματος

Τα εξ αποστάσεως μαθήματα σεναρίου εστιάζουν στην εισαγωγή και εμβάθυνση σε βασικά θέματα θεωρίας και τεχνικής στο κινηματογραφικό και τηλεοπτικό σενάριο. Ο εκπαιδευτικός κύκλος συνδυάζει μια σειρά από βίντεο, σημειώσεις και εφαρμογές, καθώς και την προγραμματισμένη επαφή με τον καθηγητή. Ο χαρακτήρας των μαθημάτων είναι περισσότερο θεωρητικός και λιγότερο εργαστηριακός, δεν απαιτείται δηλαδή η υποβολή τελικής εργασίας.

Το μάθημα απευθύνεται τόσο σε αρχάριους όσο και σε εκείνους που ενδιαφέρονται να επεξεργαστούν και να αναπτύξουν κάποια συγκεκριμένη ιδέα.

Τα θέματα που θα αναλυθούν στο πλαίσιο της διδασκαλίας, είναι μεταξύ άλλων:

 1. Τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν το σενάριο από τις άλλες φόρμες
 2. Τα συστατικά της σεναριακής αφήγησης
 3. Τι σημαίνει και τι δεν σημαίνει εικόνα
 4. Η λογική και η λειτουργία της αναπαράστασης
 5. Η μετάβαση από την ιδέα στην ανάπτυξη της ιστορίας
 6. Η έννοια του ήρωα και η σύνδεσή του με την ιστορία
 7. Τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν έναν ολοκληρωμένο ήρωα
 8. Το ζητούμενο και η αποστολή του ήρωα
 9. Η έννοια της δράσης και της πλοκής
 10. Συμπληρωματικοί ήρωες και ιεράρχηση
 11. Τοποθέτηση της ιδέας στην ιστορία
 12. Εισαγωγή του ήρωα στην ιστορία
 13. Τοοθέτηση των χαρακτήρων γύρω από τον ήρωα
 14. Δομή: πράξεις και δραματουργικά σημεία
 15. Ο κόσμος της σκηνής και οι εκδοχές του
 16. Η λογική της έναρξης και η ανάπτυξη της προοπτικής
 17. Άξονες: πρόσωπα και δράσεις,
 18. Κίνητρα και στόχοι
 19. Η έννοια της πλάνης για τον ήρωα και τον θεατή
 20. Η επιλογής της μεταφοράς στο διάλογο και το ύφος της
 21. Θέματα αντίθεσης, σύγκρουσης και ανατροπής
 22. Σημειολογία και συμβολισμός
 23. Μετάβαση, κορύφωση και ολοκλήρωση
 24. Δεύτερη και δευτερεύουσες ιστορίες

Εκτός από την εμβάθυνση στο θεωρητικό κομμάτι που αποτελεί τη βάση, οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με ορισμένες ασκήσεις και εφαρμογές με αφορμή τόσο τις παραδόσεις όσο και τις απορίες τους. Θα υπάρχει το περιθώριο να επικοινωνούν ηλεκτρονικά με τον καθηγητή σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, με ερωτήσεις και τις απαραίτητες κατευθύνσεις.

Μετά το τέλος του σεμιναρίου παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.

 

Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε εδώ:

https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/application?product=5100  

Διάρκεια μαθημάτων: δέκα μαθήματα (30 ώρες διδασκαλίας)

Ημέρα μαθημάτων: Δευτέρα

Δίδακτρα: 300 ευρώ για νέες εγγραφές και 260 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.

[Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο.]

  

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Σκαραγκά

Πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, ο Γιάννης Σκαραγκάς έχει γράψει επτά θεατρικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων το Prime Numbers που ήταν υποψήφιο για τα New York Innovative Theatre Awards στη Νέα Υόρκη το 2009 και το Courage στο θέατρο Keller 62 στη Ζυρίχη το 2017 με την Ruth Schwegler. Έχει τιμηθεί ως συγγραφέας από κορυφαία ιδρύματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το 2018 βραβεύτηκε από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο για το αμερικανικό του διήγημα How to Draw Human Figures (Copper Nickel 2018). Το έργο του Η Κυρά της Ρω θα ενταχθεί στο πρόγραμμα του Centre for the Art of Performance του UCLA στις ΗΠΑ τη θεατρική περίοδο 2019/2020. Έχει στο ενεργητικό τα βιβλία: Επιφάνεια (Ελληνικά Γράμματα, 2002), Η πατρίδα της αφής (Πατάκης, 2004), Το αινιγματικό βλέμμα του αγγέλου (Πατάκης, 2008), Ο ουρανός που ονειρεύτηκες (Κριτική, 2014), Τρία θεατρικά (Κριτική, 2015), Mode und Moden (Seismo Verlag, Ελβετία, 2016), Η κυρά της Ρω (Κριτική, 2017), και Λαχτάρα που περίσσεψε από χτες (Κριτική, 2018). Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον χώρο της τηλεόρασης, αλλά και του κινηματογράφου. Έχει υπογράψει τις τηλεοπτικές σειρές Επιφάνεια (ΜEGA, 2001), Καλά να πάθεις (Alpha, 2003), Είσαι πολύ αλήτης τελικά (MEGA, 2003), Ίχνη (συλλογικό, MEGA 2007), Αληθινοί Έρωτες (συλλογικό, Alpha 2008), και έχει εργαστεί σε μεγάλες εταιρείες κινηματογραφικών παραγωγών. Γράφοντας στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά, διηγήματα και ποίησή του δημοσιεύονται την τελευταία δεκαετία από γνωστά αμερικανικά λογοτεχνικά περιοδικά όπως: World Literature Today, Copper Νickel, American Chordata, The Charles Carter, The Tower Journal, Spilled Milk, Midnight Circus, κ.ά. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και υπότροφος του ιδρύματος Fulbright.

Link: https://www.ianos-seminaria.gr/el/users/view/50745

 Αναλυτικές πληροφορίες στο www.ianos.gr και στο https://www.ianos-seminaria.gr