Σενάριο: Θεωρία και τεχνικές (e-learning), Γιάννης Σκαραγκάς

διδάσκει ο Γιάννης Σκαραγκάς

Έναρξη: Δευτέρα, 1 Απριλίου 2019

 

Περιγραφή μαθήματος

Τα εξ αποστάσεως μαθήματα σεναρίου εστιάζουν στην εισαγωγή και εμβάθυνση σε βασικά θέματα θεωρίας και τεχνικής στο κινηματογραφικό και τηλεοπτικό σενάριο. Ο εκπαιδευτικός κύκλος συνδυάζει μια σειρά από βίντεο, σημειώσεις και εφαρμογές, καθώς και την προγραμματισμένη επαφή με τον καθηγητή. Ο χαρακτήρας των μαθημάτων είναι περισσότερο θεωρητικός και λιγότερο εργαστηριακός, δεν απαιτείται δηλαδή η υποβολή τελικής εργασίας.

Το μάθημα απευθύνεται τόσο σε αρχάριους όσο και σε εκείνους που ενδιαφέρονται να επεξεργαστούν και να αναπτύξουν κάποια συγκεκριμένη ιδέα.

Τα θέματα που θα αναλυθούν στο πλαίσιο της διδασκαλίας, είναι μεταξύ άλλων:

 1. Τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν το σενάριο από τις άλλες φόρμες
 2. Τα συστατικά της σεναριακής αφήγησης
 3. Τι σημαίνει και τι δεν σημαίνει εικόνα
 4. Η λογική και η λειτουργία της αναπαράστασης
 5. Η μετάβαση από την ιδέα στην ανάπτυξη της ιστορίας
 6. Η έννοια του ήρωα και η σύνδεσή του με την ιστορία
 7. Τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν έναν ολοκληρωμένο ήρωα
 8. Το ζητούμενο και η αποστολή του ήρωα
 9. Η έννοια της δράσης και της πλοκής
 10. Συμπληρωματικοί ήρωες και ιεράρχηση
 11. Τοποθέτηση της ιδέας στην ιστορία
 12.  Εισαγωγή του ήρωα στην ιστορία
 13. Τοποθέτηση των χαρακτήρων γύρω από τον ήρωα
 14. Δομή: πράξεις και δραματουργικά σημεία
 15. Ο κόσμος της σκηνής και οι εκδοχές του
 16. Η λογική της έναρξης και η ανάπτυξη της προοπτικής
 17. Άξονες: πρόσωπα και δράσεις,
 18. Κίνητρα και στόχοι
 19. Η έννοια της πλάνης για τον ήρωα και τον θεατή
 20. Η επιλογής της μεταφοράς στο διάλογο και το ύφος της
 21. Θέματα αντίθεσης, σύγκρουσης και ανατροπής
 22. Σημειολογία και συμβολισμός
 23. Μετάβαση, κορύφωση και ολοκλήρωση
 24. Δεύτερη και δευτερεύουσες ιστορίες

Εκτός από την εμβάθυνση στο θεωρητικό κομμάτι που αποτελεί τη βάση, οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με ορισμένες ασκήσεις και εφαρμογές με αφορμή τόσο τις παραδόσεις όσο και τις απορίες τους. Θα υπάρχει το περιθώριο να επικοινωνούν ηλεκτρονικά με τον καθηγητή σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, με ερωτήσεις και τις απαραίτητες κατευθύνσεις.

Μετά το τέλος του σεμιναρίου παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.

 

Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε εδώ:

https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/application?product=5100

Διάρκεια μαθημάτων: δέκα τρίωρα απογευματινά μαθήματα (30 ώρες διδασκαλίας) με ενδιάμεσα κενά προετοιμασίας ανά δύο εβδομάδες

Δίδακτρα: 300 ευρώ για νέες εγγραφές και 260 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.

[Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο.]

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΑΓΚΑΣ
Πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος

Πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, ο Γιάννης Σκαραγκάς  έχει γράψει επτά θεατρικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων το Prime Numbers που ήταν υποψήφιο για τα New York Innovative Theatre Awards στη Νέα Υόρκη το 2009 και το Courage στο θέατρο Keller 62 στη Ζυρίχη το 2017 με την Ruth Schwegler.  Έχει τιμηθεί ως συγγραφέας από κορυφαία ιδρύματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το 2018 βραβεύτηκε από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο για το αμερικανικό του διήγημα How to Draw Human Figures (Copper Nickel 2018). Το έργο του Η Κυρά της Ρω θα ενταχθεί στο πρόγραμμα του Centre for the Art of Performance του UCLA στις ΗΠΑ τη θεατρική περίοδο 2019/2020. Έχει στο ενεργητικό τα βιβλία: Επιφάνεια (Ελληνικά Γράμματα, 2002), Η πατρίδα της αφής (Πατάκης, 2004), Το αινιγματικό βλέμμα του αγγέλου (Πατάκης, 2008), Ο ουρανός που ονειρεύτηκες (Κριτική, 2014), Τρία θεατρικά (Κριτική, 2015), Mode und Moden (Seismo Verlag, Ελβετία, 2016), Η κυρά της Ρω (Κριτική, 2017), και Λαχτάρα που περίσσεψε από χτες (Κριτική, 2018). Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον χώρο της τηλεόρασης, αλλά και του κινηματογράφου. Έχει υπογράψει τις τηλεοπτικές σειρές Επιφάνεια (ΜEGA, 2001),Καλά να πάθεις (Alpha, 2003), Είσαι πολύ αλήτης τελικά(MEGA, 2003), Ίχνη (συλλογικό, MEGA 2007), Αληθινοί Έρωτες(συλλογικό, Alpha 2008), και έχει εργαστεί σε μεγάλες εταιρείες κινηματογραφικών παραγωγών. Γράφοντας στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά, διηγήματα και ποίησή του δημοσιεύονται την τελευταία δεκαετία από γνωστά αμερικανικά λογοτεχνικά περιοδικά όπως: World Literature TodayCopper ΝickelAmerican ChordataThe Charles CarterThe Tower JournalSpilled MilkMidnight Circus, κ.ά. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και υπότροφος του ιδρύματος Fulbright.

Link: http://ianos-seminaria.gr/el/market/product/5100