Συνέντευξη με ηθοποιούς της παράστασης «Ερωδιός»

Ερωδιός

Ερωδιός

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

 

Τι είναι αυτό που κάνει το έργο επίκαιρο;

Βέρα Μακρομαρίδου:Οι ήρωες κάνουν το έργο επίκαιρο, όπως συμβαίνει συνήθως σε όλα τα έργα. Αλλάζει το πλαίσιο, αλλάζει ο τρόπος αλλά η ανθρώπινη φύση παραμένει ίδια...με τις ίδιες υπαρξιακές αγωνίες και τις ίδιες ανάγκες.

Νατάσσα Αναγνώστου:Το έργο διαπραγματεύεται την ψυχή του ανθρώπου. Το βαθύ σκοτάδι της ψυχικής ασθένειας καθώς και την ελπίδα που μπορεί να αναπνέει ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Ο Ερωδιός μιλάει μέσα στον καθένα. Ξεσκεπάζει εσωτερικές συγκρούσεις, μολυσμένες πληγές και επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Αναφέρεται στις αιώνιες σχέσεις εξουσίας κάθε είδους που βασανίζουν τον άνθρωπο. Σε συνδυασμό με τους ήρωες του έργου που τελικά κάτι μας θυμίζουν και μας είναι αρκετά οικείοι, ο Ερωδιός είναι σαφώς ένα επίκαιρο έργο.

Θοδωρής Τούμπανος:Θα συμφωνήσω με τα δυο κορίτσια του θιάσου. Η ανθρωπινη ψυχολογια,τα απωθημενα,τα παθη και οι συμπλεγματικες ανθωπινες σχεσεις ειναι κατι διαχρονικο στην ιστορια του ανθρωπου. Αυτα πραγματευεται το εργο μας, όπως πολλά έργα στο σύγχρονο ρεπερτόριο, και το καθιστα επικαιρο.

Ερωδιός

Ποσο σας εχει κατακτησει o/η ήρωας/ηρωίδα που υποδυστε;

Βέρα Μακρομαρίδου:Η "Μυρτώ" με έχει κατακτήσει πολύ γιατί σε κάθε παράσταση συνειδητοποιώ όλο και πιο πολύ τα δίκια της. Εχει κάθε δίκιο να σκέφτεται, να αισθάνεται, να θέλει και στο τέλος να κάνει ό,τι κάνει. Αυτό με κάνει να την πλησιάζω περισσότερο...

Νατάσσα Αναγνώστου:Η Χριστίνα είναι ένας δύσκολος χαρακτήρας. Αυστηρή, απόμακρη και με βαθιά τραύματα που δεν έχει τολμήσει καν να δει.

Δουλεύοντας την μέσα από αυτοσχεδιασμούς και αναλύσεις , την συμπάθησα. Ένιωσα για την ηρωίδα αυτή συμπόνοια και κατανόηση. Πρόκειται για ένα πλάσμα μεγαλωμένο μέσα στη μοναξιά και την παράνοια. Προσπαθώντας να αποκτήσει τον έλεγχο σε κάθετι ώστε να νιώσει προστατευμένη, χάνεται μέσα στο χάος που προσπαθούσε χρόνια να αποφύγει.

Θοδωρής Τούμπανος:Όπως κάθε ρόλος που έχω κληθεί να ερμηνεύσω, έτσι και ο ρόλος του Μιχάλη απαιτεί χρόνο, αφοσίωση και ένα σεβαστό κομμάτι της καθημερινότητας μου. Είναι αυτή η φύση της δουλειάς μας, που το καθιστά δύσκολο να μην σε κατακτήσει -ως ένα σημείο- ο χαρακτήρας με τον οποίο καταπιάνεσαι.

Βέρα Μακρομαρίδου
Βέρα Μακρομαρίδου

Σύμφωνα με την ιστορία του Ερώδιου το να "μεταμορφωθεί " κάποιος σημαίνει ότι σταματά να αντιστέκεται στην προβληματικη του φύση και απελευθερώνεται ή ότι απομακρυνεται απο το πρόβλημα που τον ετρεψε σε αυτή τη φυγη;

Βέρα Μακρομαρίδου:Ίσως η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι να το αναγνωρίσεις, να το αποδεχτείς και μετά να το αλλάξεις. Δεν λειτουργούν όμως όλοι οι ήρωες με τον ίδιο τρόπο στο "πρόβλημα", για αυτό και συγκρούονται. Σίγουρα όμως, η όποια μεταμόρφωση των ηρώων στο έργο, οδηγεί στην απελευθέρωση και στην λύτρωση τους.

Νατάσσα Αναγνώστου:Υπάρχουν δύο τρόποι να διαχειριστείς ένα ''βάρος''. Είτε το πετάς , είτε το μεταμορφώνεις σε κάτι άλλο που μπορείς να  αντέξεις.

Όσο επώδυνο κι αν φαντάζει, η αποδοχή φέρει πάντα και τη λύση, την λύτρωση. Όταν αποδέχεσαι τις καταστάσεις , όταν παύεις να αντιστέκεσαι και να κρατάς με πείσμα τα μάτια σου κλειστά, τότε ναι, απελευθερώνεσαι. Και τότε, αλλάζουν και οι ίδιες οι καταστάσεις.

Θοδωρής Τούμπανος:Ισως τιποτα απο τα δυο να μην ισχύει. Πολλες φορες η φαινομενικη μεταμορφωση μας ειναι μια ακομα πιο βαθια βουτια στον εαυτο απ`τον οποιο θελουμε ξεφυγουμε...

16807657_1061462513959187_1920333049268782929_n
Νατάσσα Αναγνώστου

Τι αντιπροσωπεύει ο Ερώδιος για τον καθένα μας;

Βέρα Μακρομαρίδου:Ο "Ερωδιός" ίσως αντιπροσωπεύει την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, για τον καθένα μας. Δηλαδή, την ίδια ανθρώπινη φύση που δεν είναι ποτέ μονοδιάστατη. Κανείς μας δεν είναι ένα πράγμα, γεμάτοι αντιθέσεις είμαστε. Είναι ένα πτηνό που τρέφεται με μάτια άλλων πτηνών για να επιβιώσει αλλά ξαναγεννιέται από τις στάχτες της ίδιας του της φωτιάς. Ως "Μυρτώ" η ταύτιση είναι μεγάλη, γιατί μέσα από τον εγκλωβισμό στο ψυχιατρικό ίδρυμα ο ερωδιός προβάλει επίσης, όλη την ελευθερία που θα ήθελε να έχει η Μυρτώ αλλά και όποιος από εμάς νιώθει εγκλωβισμένος και ενελεύθερος.

Νατάσσα Αναγνώστου:Ο Ερωδιός είναι εγώ, εσύ, όλοι μας. Είναι τα πρόσωπα που κουβαλάμε μέσα μας. Είναι οι χιλιάδες εαυτοί μας σπασμένοι σε κομμάτια. Είναι οι μάσκες που φοράμε για να επιβιώσουμε. Είναι η καλύτερη και η χειρότερη ,συνάμα, εκδοχή μας. Είναι η επιλογή που θα κάνουμε, αν θα πετάξουμε ψηλά και θα σωθούμε ή αν θα ζήσουμε τρεφόμενοι από τη σάρκα των άλλων.

Θοδωρής Τούμπανος:Ο Έρωδιος (ή φοίνικας) ως πτηνό αλλα και ως μυθος που διαπερνά το έργο θα έλεγα οτι αντιπροσωπεύει το παρελθον που μας κυνηγα αλλα μεσα του κρυβει μια ελπιδα για μελλον του καθενός μας.

Θοδωρής Τούμπανος

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΣυνέδριο «Πηγές της έρευνας στη σύγχρονη ελληνική θεατρολογία»
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη με τους ηθοποιούς της παράστασης «Μαυροπίνακας 2x»