Συνέντευξη με τo σκηνοθέτη Γιώργο Σίμωνα για την παράσταση «Αντεροβγάλτης.»

     giorgos_simonas

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα.
Ο Αντεροβγάλτης ξεκίνησε σαν μια κοινή ιδέα που είχαμε η Τώνια Ράλλη και εγώ, απέναντι στο πως να κάνουμε την ιστορία του γνωστού δολοφόνου. Η παραγωγή της ομάδας Νοσταλγία πόνταρε σε δύο θέματα: το πρώτο ήταν ποια θα είναι η πλοκή (και εκεί βασιστήκαμε σε έναν εκσυγχρονισμό του μύθου βάσει γεγονότων πάντα) και το δεύτερο ήταν ο τρόπος που θα το δείξουμε. Που εκεί, σε αυτό το σημείο, η Τώνια είχε την ιδέα να γίνει σειρά. Έτσι ξεκινήσαμε να κάνουμε μια τηλεταινία στο θέατρο με όρους και προϋποθέσεις καθαρά κινηματογραφικούς. Από την κατασκευή μέχρι την παρουσίαση.
Η ατμόσφαιρα του noir συνδέεται περισσότερο με τα εφε που χρησιμοποιούνται (φωτισμός, μουσική, ρούχα) ή με την ερμηνεία των ηθοποιών;

Με όλα τα παραπάνω. Με την έννοια ότι ο Αντεροβγάλτης είναι ένα ολικό εγχείρημα πάνω στην θεματολογία του noir. Η ατμόσφαιρα αυτή εν τέλει, είναι το ίδιο το έργο. Δεν είναι δηλαδή ένα θεατρικό έργο με noir ατμόσφαιρα. Είναι ένα noir έργο, μια αστυνομική σειρά, που "προβάλλεται" σε θέατρο.

Μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει ένα επεισόδιο χωρίς να έχει δει τα προηγούμενα;
Ναι. Στο σημείο που έχουμε φτάσει, στο 3ο δηλαδή επεισόδιο μπορεί να έρθει κάποιος/α άνετα χωρίς να ξέρει ούτε την περίληψη. Αυτό γίνεται διότι πέρα από τις αναφορές που δίνονται σε κάθε επεισόδιο για τα προηγούμενα, το τρίτο επεισόδιο είναι prequel. Ξεκινά δέκα ολόκληρα χρόνια πριν το πρώτο επεισόδιο και τελειώνει έναν χρόνο μετά το δεύτερο. Είναι ένα αυτόνομο, δυναμικό ταξίδι στα τρία επεισόδια. Είναι ένα οδοιπορικό που κερδίζουν και οι δύο πλευρές θεατών: και οι μέχρι στιγμής fun και οι αμύητοι.

Τι μηνύματα έχετε πάρει μέχρι τώρα από το κοινό;
Από θέμα προσέλευσης τα δύο πρώτα επεισόδια ήταν sold out. Υπήρξαν δηλαδή και άνθρωποι που ήθελαν να το δουν αλλά δεν τα κατάφεραν - είμαστε πολύ αυστηροί με το πόσες παραστάσεις θέλουμε να δίνουμε στο κάθε επεισόδιο (εξ' ου και η έννοια της σειράς, αλλιώς θα ήταν μια ακόμη θεατρική παράσταση). Τώρα από πλευράς απόψεων έχουμε ακούσει τα πάντα: από γνώμες φανατικών φίλων των "σειρών", μέχρι λάτρεις του noir, από θεατρόφιλους και ούτω κάθε εξής. Ο Αντεροβγάλτης έχει γίνει σημείο αναφοράς πολλών ανθρώπων και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι' αυτό. Ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

Προηγούμενο άρθροΣυμμετοχή του ΚΘΒΕ στον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας θεάτρου
Επόμενο άρθροΒραδιές ανάγνωσης και ραδιοφώνου Εντουάρντο Γκαλεάνο με το Σταμάτη Κραουνάκη