Συνέντευξη με τον Δημήτρη Σαμόλη

17342363_1477255295638363_1898768944_o
Photo: Νίκος Πανταζάρας

Επιμέλεια συνέντευξης: Ναντίν Αθανασίου

Καλησπέρα Δημήτρη,

~ σε είδαμε φέτος στην παράσταση «Δεύτερη φωνή» στο θέατρο Αποθήκη, όπου υποδύεσαι έναν μάνατζερ – «πωλητή» ψεύτικων ονείρων, που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την «ανάγκη» ορισμένων ανθρώπων να πετύχουν με όποιο τίμημα. Μάλιστα στο έργο γίνεται λόγος για συμμετοχή σε talent shows. Βλέπουμε πολλούς ανθρώπους σήμερα να συμμετέχουν σε μουσικά talent shows. Ποια είναι η γνώμη σου γι΄ αυτόν τον τρόπο προβολής; Θα έπαιρνες ποτέ μέρος σε κάτι τέτοιο;

Θεωρώ πως ο κάθε καλλιτέχνης έχει το δικό του όραμα για το μονοπάτι που θέλει να ακολουθήσει, συνεπώς ποτέ δε θα έμπαινα στη διαδικασία να κρίνω κάποιον για τις επιλογές του. Νομίζω λίγη σημασία έχει το αν θα σε μάθει ο κόσμος από talent show ή από κάποιο άλλο μέσο. Το βασικό είναι ο καλλιτέχνης να έχει τη δίψα να επικοινωνήσει την προσωπική του αλήθεια. Υπάρχουν παραδείγματα καλλιτεχνών, όπως ο Λεωνίδας Μπαλάφας, που έχουν βγει από talent shows και που στην πορεία τους έχουν δώσει εξαίσια δείγματα μουσικών επιλογών.

17310797_1477255168971709_66370906_o (1)
Photo: Νίκος Πανταζάρας

~ Στην παράσταση παρακολουθούμε μια οικογένεια δυστυχισμένων ανθρώπων, γεμάτων απωθημένα, εγκλωβισμένων στη δική τους πραγματικότητα. Θεωρείς ότι οι ελληνικές οικογένειες είναι συχνά ένας ασφυκτικός κλοιός, που δεν αφήνει το παιδί τους να εξελιχθεί, να διαφοροποιηθεί, να ωριμάσει;

Ναι αυτό είναι ένα φαινόμενο, που παρατηρείται συχνά μέσα στην ελληνική οικογένεια. Νομίζω η δυσκολία έγκειται στο να μπορέσουν οι εκάστοτε γονείς να σπάσουν την αλυσίδα των λανθασμένων πεποιθήσεων, που τους έχουν κληροδοτήσει οι δικοί τους γονείς. Είναι σημαντικό να υπάρχει η παιδεία, ώστε οι γονείς, αλλά και οι δάσκαλοι στο σχολείο να δημιουργούν στα παιδιά έδαφος πρόσφορο, ώστε να εκφράσουν την όποια διαφορετικότητά τους και να μπορούν να αισθανθούν αποδεκτοί.

~ Έχεις σπουδάσει νομική και έχεις ασχοληθεί και με τη δικηγορία. Είναι κάτι, που σε βοήθησε στην υποκριτική; Υπάρχουν κοινοί άξονες; Παράσταση στο δικαστήριο, παράσταση ίσως και στη σκηνή;

Όχι νομίζω δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ τους. Οι αγορεύσεις στα δικαστήρια είναι ένα λειτούργημα, που ουδεμία σχέση θα πρέπει να έχουν με την ‘υποκριτική δεινότητα’ των δικηγόρων. Από την άλλη στο θέατρο αναζητάς την προσωπική σου αλήθεια μέσα από ιστορίες. Το μόνο που λειτουργεί για μένα ως συνδετικό στοιχείο είναι το ότι από το τόσο διάβασμα, που έριξα ως φοιτητής της Νομικής Αθηνών, πλέον το να μαθαίνω τα λόγια μου για τους ρόλους μου φαίνεται παιχνίδι!

17311810_1477255235638369_1492765395_o
Photo: Νίκος Πανταζάρας

~ Εκτός από πολύ καλός ηθοποιός είσαι και εξαιρετικός μουσικός. Δε θα σε ρωτήσω τι από τα δύο προτιμάς, γιατί σίγουρα αυτές οι δύο καλλιτεχνικές ενασχολήσεις αλληλοσυμπληρώνονται. Αλλά θα ήθελα να μάθω σε ποιο από τα δύο νιώθεις πιο πολύ ο εαυτός σου?

Εξαρτάται κάθε φορά από τη συνθήκη. Με τον τρόπο που θέτεις το ερώτημα, θα έλεγα ότι στο κομμάτι της τραγουδοποιΐας νιώθω μεγαλύτερη ελευθερία γιατί έχω τον αποκλειστικό ρόλο ως δημιουργός, αφού γράφω τη μουσική, τους στίχους και ερμηνεύω τα κομμάτια.

~ Συνεργάστηκες και στον Βουρκόλακα με την Νένα Μεντή. Είναι η δεύτερη φορά, που συνεργάζεστε; Θα ήθελες να μας πεις δυο λόγια για την επαγγελματική σας σχέση;

Η επαγγελματική μας σχέση είναι άψογη, το ακόμα πιο ευτυχές ωστόσο είναι ότι εξελίσσεται σε μια φιλία. Η Νένα Μεντή πέρα από σπουδαία ηθοποιός είναι ένας αυθεντικός άνθρωπος με τσαγανό πολύ μπροστά από την εποχή της. Δε μασάει τα λόγια της κι εγώ το εκτιμώ πολύ αυτό σε κάποιον.

~ Μέχρι τώρα έχουμε παρακολουθήσει τις παραστάσεις, που έχεις συμμετάσχει και ήταν όλες πολύ επιτυχημένες. Θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό; Είσαι επιλεκτικός στις συνεργασίες σου;

Δεν πιστεύω στην τύχη. Πιστεύω στη δουλειά και τις επιλογές. Και νομίζω ότι με κάποιο τρόπο έλκουμε αυτό που θέλουμε και κυρίως αυτό που είμαστε. Με αυτή την έννοια συνεργάζομαι με ανθρώπους, που με κάποιο τρόπο εκπέμπουμε στην ίδια συχνότητα.

~ Θέλεις να μας μιλήσεις για τα μετέπειτα σχέδια σου;

Θα είμαστε μέχρι 9 Απριλίου στο Θέατρο Αποθήκη με τη «Δεύτερη φωνή» κι εγώ μετά το Πάσχα θα κάνω λαιβ με αφορμή την κυκλοφορία του καινούριου μου δίσκου «Ένα σύμπαν στα μέτρα σου».

Δημήτρη σ' ευχαριστώ πολύ και σου εύχομαι καλή επιτυχία στα σχέδια σου! Ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα στο μέλλον!

Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ