Συνέντευξη με τον Λευτέρη Παπακώστα από την παράσταση "Αγριες νότες"

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

Συναντήσαμε τον ηθοποιό Λευτέρη Παπακώστα λίγο μετά την παράσταση «Άγριες Νότες» της Νίνας Ράπη, που παίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο Θέατρο «Αγγέλων Βήμα» και μιλήσαμε μαζί του για το ενδιαφέρον αυτό πολιτικό έργο.

Οι «Άγριες Νότες» διακρίθηκαν πέρυσι και συνεχίζουν φέτος με επιτυχία στο «Αγγέλων Βήμα». Τι σας γοητεύει σε αυτό το κείμενο;
Διαβάζοντας τις «Άγριες Νότες» της Νίνας Ράπη συναρπάζεσαι με τον ίδιο τον πυρήνα της ύπαρξης του κειμένου. Πρόκειται δηλαδή για ένα κείμενο, το οποίο θίγει τη σχέση εξουσίας και ανθρώπου και το πώς τα μέσα εξουσίας μπορούν να ελέγχουν και να καθορίζουν τις τύχες της κοινωνίας. Επίσης ένα ακόμη στοιχείο του είναι, ότι διαβάζοντας το, σου ανοίγει ένα πεδίο να φανταστείς καταστάσεις και συνθήκες λειτουργίας του μηχανισμού εξουσίας και το πώς αυτός επιδρά στην κοινωνία. Όλα αυτά τα κοινωνικοπολιτικά θέματα, τα οποία ανοίγει είναι άκρως γοητευτικά στον ηθοποιό, για να προσπαθήσει να αναμετρηθεί με αυτά μέσα από ένα τέτοιο κείμενο.

AGRIES NOTES - PHOTO_3

Μιλήστε μου για τον ρόλο σας και τη συνεργασία σας με τη Χρύσα Καψούλη.
Ο ρόλος του Μάρμαρα στην παράσταση τίθεται σε έναν συνεχόμενο έλεγχο από τις δυνάμεις εξουσίας, κατηγορείται για κάτι το οποίο δεν έχει κάνει, ουσιαστικά στοχοποιείται για την ίδια του την επαναστατική φύση ως «ανθρώπινο ον», ως «πολιτικό ον», ως ένας άνθρωπος, που αρνείται να αποδεχτεί την επιθετική φύση της εξουσίας προσπαθώντας μάλιστα να αντιταχθεί σε αυτή με τον δικό του τρόπο, δημιουργώντας μια άλλη επανάσταση, την πρώτη επανάσταση, την αλλαγή αντίληψης του ανθρώπου. Η Χρύσα Καψούλη σου αφήνει περιθώρια να προτείνεις τη δική σου σκέψη στο ρόλο, το δικό σου προσωπικό στίγμα σε αυτό, που προσπαθεί να δημιουργήσει. Σε οδηγεί να στηρίζεσαι ως ηθοποιός στο ίδιο σου το σώμα, στη φωνή σου, στην κίνηση σου, στον λόγο σου, στα συναισθήματα σου και τελικά στον συνάδελφο ηθοποιό και σε αυτό που δημιουργείται στη σκηνή. Αυτό σου δίνει μια ελευθερία, γιατί συνέχεια τροφοδοτείς με καινούργια πράγματα τη σκέψη σου και τη διαδικασία.

Το έργο εντάσσεται στο Φεστιβάλ Διαρκείας Ελληνικού Έργου που διοργανώνει το «Αγγέλων Βήμα» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λείας Βιτάλη. Πώς βλέπετε αυτή τη δραστηριότητα και πόσο σημαντική είναι για την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας;
Μόνο ελπιδοφόρα μπορείς να δεις τέτοιες πρωτοβουλίες χωρίς σύγχρονη ελληνική δραματουργία δε μπορεί να υπάρξει σύγχρονο ελληνικό θέατρο. Το φεστιβάλ πρέπει να εδραιωθεί στην συνείδηση του κόσμου για να μπορέσει να γεννήσει μια γένια, η οποία θα αγαπήσει το ελληνικό έργο, ουσιαστικά να δώσει θεατρική ταυτότητα σε μια γενιά που αποζητά έργα, που θα ασχολούνται με θέματα που αφορούν την ίδια με θέματα που έχουν βγει από τις αναζητήσεις τους, τους πόνους τους, τα προβλήματά τους, άρα μόνο προωθητικές είναι αυτές οι ενέργειες.

IMG_87093736250949

Τα προσεχή σας καλλιτεχνικά σχέδια;
Είμαι σχετικά νέος στο χώρο, αλλά προσπαθώ να είμαι συνέχεια ενεργός, γιατί το θέατρο είναι μια διαδικασία που σε κρατάει συνέχεια σε κίνηση και έτσι με κάποιους συμφοιτητές από την σχολή μπήκαμε σε μια τέτοια ενεργή διαδικασία, γράφοντας ένα δικό μας έργο, ξεκινώντας πρόβες και τελικά φτάνοντας σιγά - σιγά στην ολοκλήρωσή του και στο άνοιγμα του στο κοινό. Αρχές Νοεμβρίου ξεκινάμε με το έργο «Σκυλόψαρο» στο θέατρο Φούρνο, εκεί θα προσπαθήσω να δω το έργο όχι από την πλευρά του ηθοποιού, αλλά από την πλευρά του σκηνοθέτη.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ