Συμφωνία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών με εταιρίες θεατρικών παραγωγών για την καταβολή συγγενικών δικαιωμάτων,  από τις παραστάσεις που προβάλονται μέσω online streaming,  στους ηθοποιούς.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας  στο προφίλ του στο Facebook.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1329757837363652&id=100009883453348

Μετά τις παρεμβάσεις του Σωματείου μας, ανακοινώνουμε ότι χθες, 7/12/2020, κατόπιν τριμερών διαπραγματεύσεων σε συναινετικό κλίμα, πετύχαμε συμφωνία με την εταιρεία ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ Α.Ε. για την καταβολή συγγενικών δικαιωμάτων στους συναδέλφους που εργάζονται ή εργάστηκαν στις παραστάσεις των Θεατρικών Σκηνών, οι οποίες παρουσιάζονται - λόγω της πανδημίας - στο θεατρικό κοινό μέσω online streaming. Στην συμφωνία αυτή, συμμετέχει - ως οφείλει - και ο ΟΣΔ ΔΙΟΝΥΣΟΣ, μέσω του οποίου θα καταβάλλονται τα συγγενικά δικαιώματα των συναδέλφων για την κάθε online streaming παρουσίαση θεατρικής παράστασης.

Επίσης, ακριβώς λόγω των παρεμβάσεων αυτών του Σωματείου μας, και η εταιρεία HAPPY PRODUCTIONS έκανε ανάλογη συμφωνία για τις διαδικτυακές αναμεταδόσεις των θεατρικών παραστάσεών της.
Η προσπάθεια του Σωματείου μας για την καταβολή συγγενικών δικαιωμάτων στους ηθοποιούς θα συνεχιστεί και για τις υπόλοιπες παραστάσεις του ελεύθερου θεάτρου που παρουσιάζονται διαδικτυακά, με όλους τους διαθέσιμους τρόπους (live streaming, online streaming, video on demand).
Για δε τις παρουσιάσεις θεατρικών παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου που, επίσης λόγω της πανδημίας, παρουσιάζονται μέσω live streaming, θα θέλαμε καταρχάς να διευκρινίσουμε ότι οι συμβάσεις των συναδέλφων μας ηθοποιών που εργάζονται στο Εθνικό Θέατρο δεν τελούν σε αναστολή - καθώς το Εθνικό Θέατρο ως φορέας του ευρύτερου Δημόσιου τομέα δεν τίθεται σε αναστολή -, απεναντίας βρίσκονται σε ισχύ (κανονική καταβολή μισθοδοσίας, ασφαλιστικών εισφορών κλπ). Όσον αφορά όμως στα εν γένει δικαιώματα των ηθοποιών για τις live streaming προβολές των θεατρικών παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου, θα ρυθμιστούν από ειδικούς όρους που θα περιλαμβάνονται στην Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που ελπίζουμε ότι άμεσα θα συνυπογράψουμε με το Εθνικό Θέατρο, δεδομένου ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις.
Προηγούμενο άρθρο1ος Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2020-2021 από τις εκδόσεις Hλιαχτίδα
Επόμενο άρθροΣεμινάριο με τον Θανάση Τριαρίδη | Η επινόηση του Θεού *ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΟΘΕΪΣΜΩΝ