Συνέντευξη με τη σκηνοθέτιδα Μαίρη Μαραγκουδάκη για το 5o Φεστιβάλ Βοτανικού «Κάτω από τις γραμμές»

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

Τι είναι αυτό που σας «προσφέρει» το φεστιβάλ και τι πιστεύετε ότι θα «προσφέρετε» εσείς σε αυτό;
Αυτό που προσφέρει σε εμάς το φεστιβάλ Βοτανικού είναι την ευκαιρία να συνεργαστούμε και να συνδημιουργίσουμε μαζί με άλλους ανθρώπους και χώρους που δραστηριοποιούνται στην ίδια περιοχή με εμάς. Για πέντε μέρες έχουμε όλοι μια σοβαρή αφορμή να αντικαταστήσουμε το "εγώ" με το "εμείς" και αυτό μόνο όφελος μπορεί να είναι, αν φυσικά το καταφέρουμε. Εμείς σαν χώρος προσθέτουμε στις δράσεις του φεστιβάλ το θέατρο και τη φωτογραφία που είναι οι ιδιότητες μας. Αν προσφέρουμε κάτι δεν το γνωρίζω, θα το αφήσω στην κρίση του κοινού που θα μας επισκεφτεί.

 

Διαβάσαμε ότι θα έχετε και δωρεάν μάθημα θεατρικού αυτοσχεδιασμού.  Σε τι επίπεδο ηθοποιών απευθύνεται;
Πρόκειται για ένα βασικό μάθημα, σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορούν να το παρακολουθήσουν άνθρωποι οποιουδήποτε επιπέδου, από τελείως αρχάριοι, έως και απόφοιτοι σχολών.

Τι παράσταση θα δούμε από τους σπουδαστές του εργαστηρίου σας;
Πρόκειται για μια θεατρική περφόρμανς διάρκειας περίπου μισής ώρας. Πραγματεύεται τη σχέση θεού- ανθρώπου αλλά και τη σχέση του είναι με το φαίνεσθε. Τα κείμενα είναι αποσπάσματα από την "Ανάθεση" του Δ. Δημητριάδη. Παίζουν οι μαθήτριες του 2ου έτους: Αγγελική Χούμα, Δήμητρα Τσαγγούρη στο ρόλο του ανθρώπου και εγώ τις συνοδεύω στο ρόλο του θεού. Τους φωτισμούς έχει σχεδιάσει ο Τάσος Σκλαβούνος.

Πως αισθάνεστε για την απόφαση σας να επενδύσετε σε μια περιοχή όπως ο Βοτανικός; Το αποτέλεσμα μέχρι τώρα είναι θετικό;
Το studio Μελενίκου είναι ένας καλλιτεχνικός χώρος και ο Βοτανικός μια γειτονιά που προσελκύει όλο και περισσότερους χώρους τέχνης, για εμάς ήταν σημαντικότερο να στήσουμε την έδρα μας σε μια περιοχή που κάτι ξεκινάει τώρα, με σκοπό να συνδιαμορφώσουμε,  από το να επενδύσουμε κάπου όπου οι συνθήκες έχουν ήδη διαμορφωθεί. Άλλωστε σαν χώρος το μότο μας είναι: να κρατήσουμε την τέχνη μακριά από τη λογική της κερδοσκοπίας και της εμπορευματοποίησης. Μέχρι τώρα πάει καλά και νομίζω πως όσο συνεχίζουν να υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που ασπάζονται το όραμά μας θα συνεχίσει να πηγαίνει όλο και καλύτερα.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

Προηγούμενο άρθροΗ τελετουργία στο χορό και το θέατρο | Εργαστηρίο με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Τσιάμη και τη χορογράφο Ελένη Χατζηγεωργίου
Επόμενο άρθροΕργαστήριο Γέλιου