Συνέντευξη με την ηθοποιό Σταυριάννα Δαούτη για την παράσταση «Κακό Ραπ»

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

Πώς προσδιορίζεται το improv music comedy;
Είναι μια παράσταση αυτοσχεδιαστικής κωμωδίας σε συνδυασμό με ζωντανή μουσική. Κάθε σκηνή ξεκινά με μια έμπνευση απο το κοινό και εκτυλίσσεται μπροστά του, χωρίς καμία προετοιμασία κειμένου, κίνησης ή κατάστασης.

Τι σημαίνει για σένα να ανεβαίνεις κάθε Πέμπτη στη σκηνή χωρίς κείμενο;
Είναι αναμφίβολα μια πρόκληση.  Οι παραστάσεις στην «Φάμπρικα» είναι σαν τουρνουά πινκ πονκ. Προσπαθείς να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, εξασκείς τα αντανακλαστικά σου και ρισκάρεις να χάσεις το παιχνίδι σε κάθε γύρο.

Ποιες δυσκολίες συναντήσατε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας αυτής της παράστασης;
Προσωπικά, με απασχόλησε το ενδεχόμενο της αποτυχίας των επιλογών μου. Είναι δύσκολο για έναν ηθοποιό που έχει μάθει να στηρίζεται στον λόγο και τη σκηνοθεσία, να πάρει το ρίσκο να εκτεθεί επι σκηνής έχοντας μόνο τις επιλογές του και τον συμπαίκτη του. Φυσικά και δε θεώρω οτι ο ρόλος του ηθοποιού σε μια παράσταση περιορίζεται κι εξαντλείται στην εκτέλεση. Ωστόσο, στο αυτοσχεδιαστικό θέατρο η ευθύνη της «αποτυχίας» που βαραίνει τον καθένα μας μοιάζει να είναι μεγαλύτερη. Δεν παίζουμε με σταθερές, δεν κουβαλάμε την ασφάλεια που θα μας προσέφερε το κείμενο ή μια συγκεκριμένη σκηνοθετική οδηγία.

Ποια χαρακτηριστικά σου σε βοήθησαν να υπερβείς τις δυσκολίες αυτές;
Κυρίως ο αυθορμητισμός μου με βοήθησε να αφεθώ σκηνικά.

Αν σου ζητούσα να αυτοπροσδιοριστείς, τι θα μου έλεγες;
Μια εικόνα θα σου έδινα μόνο. Ένα  πανικόβλητο χάμστερ που ακροβατεί σε κίτρινο σκοινί.

Τι θα μπορούσε να αποτελεί «Κακό Ραπ» στην καθημερινότητά σου;
Νομίζω για όλους μας, η καθημερινότητα θα μπορούσε να παρομοιαστεί με αυτοσχεδιαστικό θέατρο. Είναι οι στιγμές αυτές όπου υπερασπιζόμαστε το προσωπικό μας δράμα με τέτοιο σθένος, που συχνά καταλήγει σε μια εκπληκτική κωμωδία!

Τώρα, που έχετε ολοκληρώσει δύο μήνες επιτυχημένων παραστάσεων, πώς νιώθεις για τη συμμετοχή σου;
Είτε επιτυχημένες, όπως λες, είτε όχι, σίγουρα αισθάνομαι πολύ κερδισμένη από τη συμμετοχή μου. Και περήφανη για ολόκληρη την ομάδα που έπλασε το Κακό Ραπ.

Ποια η έννοια της λέξης ΟΜΑΔΑ στο θέατρο;
Όπως και στη ζωή, έτσι και στο θέατρο, λειτουργείς καλύτερα σε ομάδες. Σε μια ομάδα καλλιεργείς ποιότητες και συναισθήματα όπως αλληλοϋποστήριξη, ευγενή άμιλλα και αγάπη. Τι θα ήμασταν, άραγε, χωρίς αυτά;

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ