Συνέντευξη με τoν Βαγγέλη Ψωμά για την παράσταση «Αίας»

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

Οι πρόβες για την παράσταση σε βοήθησαν να εξελίξεις το χαρακτήρα περισσότερο απ’ ότι είχες στο μυαλό σου όταν σου δόθηκε ο ρόλος;
Το ζήτημα είναι αυτά που έχεις στο μυαλό σου να μπορείς να τα κάνεις και στη πράξη. Ο σκηνοθέτης ήξερε πολύ καλά τι ήθελε να δει στον Οδυσσέα. Έδωσε το φύλλο πορείας του ρόλου και μέσα σ 'αυτό έπρεπε να κινηθώ. Μου έδωσε όμως και ελευθερία κινήσεων αλλά σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Και κατά τη γνώμη μου έτσι πρέπει να είναι όταν καλείσαι να στηρίξεις μια ξεκάθαρη θέση του σκηνοθέτη για ένα ρόλο. Ο ίδιος είναι και ηθοποιός και καταλαβαίνει τις ανάγκες των συναδέλφων του και πάντα στηρίζει και εμψυχώνει τις σωστές πρωτοβουλίες. Συνέπεσε και η ιδιαίτερη ματιά του για τον Οδυσσέα να με ιντριγκάρει πολύ. Άρα θέλω να πιστεύω ναι.

Τα αρχαία έργα και συγκεκριμένα ο «Αίας» θέτουν ως βασικό ζήτημα την «τιμή» του ανθρώπου και ειδικά του άντρα μέσα στην κοινωνία. Στην εποχή μας, την οποία χαρακτηρίζει η έκπτωση των ηθικών αξιών, αυτό είναι κάτι που μπορεί να το αντιληφθεί εύκολα ο θεατής;
Στο έργο παρακολουθούμε πώς μια νέα τάξη πραγμάτων αναλαμβάνει τα ηνία και πώς μέσα από ζυμώσεις και κοινωνικοπολιτικές αλλαγές αλλάζει η εικόνα του κόσμου. Ο Αίαντας επιμένει σε αξίες που κάποτε ίσχυαν όμως πια δεν έχουν δυναμική και τρελαίνεται. Ο σύγχρονος θεατής , σε όποια πλευρά κι αν βρίσκεται θα αντιληφθεί πως είτε εκείνος ήδη αγωνίζεται να αφομοιώσει την εξέλιξη είτε πως θα έρθει η μέρα που η εποχή του θα τον έχει ξεπεράσει.

Ο ανήθικος άνθρωπος έχει πλεονέκτημα έναντι του ηθικού;
Ο Αίαντας είναι τραγικό πρόσωπο ακριβώς γιατί δεν μπορεί να καταλάβει την αλλαγή και επιμένει εμμονικά σε ένα κόσμο που έχει καταρρεύσει. Δεν έχει σημασία ποιος κόσμος είναι καλύτερος, αλλά πώς αυτός καλείται να δεχτεί μια αλλαγή για την οποία δεν έχει προετοιμαστεί.

Ως ηθοποιός «πόσο πολυμήχανος» πρέπει να είσαι για να επιβιώσεις σε αυτό το δύσκολο επάγγελμα;
Πολύ! Είναι και οι συνθήκες πια τόσο δύσκολες. Φέτος έκλεισα είκοσι χρόνια στο χώρο. Το 97 τελείωσα τη σχολή. Πιστεύω ότι πρέπει να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου πρωτίστως για να επιβιώσεις. Εκεί για μένα είναι η μάχη . Σίγουρα το περιβάλλον σήμερα μοιάζει εχθρικό αλλά καμιά φορά ο εχθρός είναι μέσα μας . Όσο πολυμήχανος και ικανός κι αν είσαι πάντως θα χρειαστεί και η τύχη να έχεις δίπλα σου κάποιον στο χώρο με δύναμη για να σε στηρίξει.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

Προηγούμενο άρθροΣεμινάριο θεάτρου με τη Νατάσα Τριανταφύλλη
Επόμενο άρθροΕπιστημονική ∆ιημερίδα για τον Λευτέρη Βογιατζή