Συνέντευξη με την σκηνοθέτιδα Γεωργία Κοκκίνου για την παράσταση "Ο στόχος", στο Off Off Athens 2019

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

Τι είναι για εσάς το θέατρο;
Είναι ένα παιχνίδι. Το όχημα μας για να μην ξεχάσουμε ποτέ το παιδί που υπάρχει μέσα μας.  Ένα μέσο να ψάξεις βαθειά μες στην ψυχή σου και να ανακαλύψεις ποιός είσαι, ποιος θα ήθελες να είσαι, ποιες είναι οι ρίζες σου. Είναι ο τόπος που ο χρόνος σταματά για λίγο ή μάλλον κυλά αργά για να σου δώσει την ευκαιρία να ζήσεις ζωές που μπορεί και να μην ζούσες ποτέ. Ζεις χωρίς να πληρώνεις το τίμημα των επιλογών. Εκείνα τα δευτερόλεπτα δημιουργίας είναι που σου δίνουν αυτή την ευκαιρία.

Ποιο ήταν το ερέθισμα για να δηλώσετε συμμετοχή στο φεστιβάλ του Επί Κολωνώ Off-Off Athens;
Σκεφτόμασταν αρκετό καιρό πως θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι από την αρχή, μόνοι μας και ψάχναμε που θα μπορούσε να γίνει η πρώτη μας απόπειρα. Μετά από μια συζήτηση με τους υπεύθυνους του θεάτρου ήμασταν σίγουροι πως αυτή ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία κι έτσι την αδράξαμε.

Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο που θα μας παρουσιάσετε;
Πρόκειται για μία διασκευή του έργου " Οι δίκαιοι" του Αλμπέρ Καμύ. Ο χρόνος είναι απροσδιόριστος, θα μπορούσαν οι ήρωες να βρίσκονται σε οποιαδήποτε εποχή. Οι ήρωες μας είναι μέλη μιας οργάνωσης που ως στόχο έχουν τη δολοφονία ενός ανθρώπου που στα μάτια τους φαντάζει ως τύραννος. Ωστόσο, καθώς προσπαθούν να επιτύχουν τον στόχο τους ανακαλύπτουν πόσα πράγματα αφήνουν πίσω εξαιτίας του, συνειδητοποιούν  ποιοι είναι πραγματικά κι έρχονται αντιμέτωποι με αυτή την εικόνα.

Τι αντίκρισμα έχει  το έργο στην σημερινή κοινωνία;
Σήμερα οι άνθρωποι χάνονται  καθώς αγωνίζονται για την καθημερινότητα, καθώς προσπαθούν να πετύχουν τους στόχους τους ή τους στόχους που τους επιβάλλει η κοινωνία. Κάπου εκεί ανάμεσα νομίζω ξεχνάνε να ζήσουν. Ο στόχος δίνει στη ζωή μας ένα κίνητρο εξέλιξης, συνέχειας αλλά αν γίνει εμμονή η κατάκτησή του δεν ζούμε ουσιαστικά, δεν γευόμαστε ο,τι έχει να μας δώσει η ζωή. Εκεί ακριβώς συναντά το έργο μας την σημερινή κοινωνία.

Τι είναι για εσάς το Ω.μεγα;
Ένα γράμμα. Αστειεύομαι. Είναι μία αρχή που όμως περιλαμβάνει το πριν. Το πριν του καθενός και μας ενώνει σε μια κοινή πορεία προς τη δημιουργία.

Ποια είναι τα όνειρα και τα σχεδιά σας μετα το Οff-Off festival;
Η συνέχιση του ίδιου του ονείρου, της δημιουργίας. Τώρα που αρχίσαμε να ξετυλίγουμε αυτό το κουβάρι θέλουμε να συνεχίσουμε με την ίδια ορμή και το ίδιο πείσμα, να εξελιχθούμε, να γυρίσουμε πίσω να δούμε τι πήγε λάθος και να το κάνουμε σωστά την επόμενη φορά, να μάθουμε κι άλλες τεχνικές, να αναμείξουμε πολλές μορφές της τέχνης.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

Προηγούμενο άρθροΠακέτα εισιτηρίων για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019
Επόμενο άρθροΕργαστήριο θεατρικής γραφής με τον Ανδρέα Φλουράκη στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν