Συνέντευξη με τον Γιώργο Αμούτζα για την παράσταση "Η μικρή μας πόλη"

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Πλατής

O Γιώργος Αμούτζας, ο ταλαντούχος ηθοποιός που επέλεξε ο Γιάννης Κακλέας για πρωταγωνιστή της παράστασης "Η μικρή μας πόλη" του Θόρντον Ουάιλντερ που παίζεται στο θερινό θέατρο Λαμπέτη, είναι από τους πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς που θεωρούμε ότι θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος που επιδιώξαμε μια σύντομη μεν, ουσιαστική δε, συζήτηση μαζί του.

Γιώργο πρώτη φορά επαγγελματικά στο σανίδι, πρώτη φορά πρωταγωνιστής! Είναι δύσκολο όλο αυτό;
Σίγουρα κάθε αρχή είναι δύσκολη. Θα μου επιτρέψετε όμως να πω πως δεν θεωρώ τον εαυτό μου πρωταγωνιστή, εξάλλου στο συγκεκριμένο έργο για μένα όλοι είναι πρωταγωνιστές. Πράγματι είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνω ως επαγγελματίας πάνω στο σανίδι, σε μια τόσο μεγάλη δουλειά, και αυτό που κάνω το φετινό καλοκαίρι στην ταράτσα του θεάτρου «Λαμπέτη», δεν συγκρίνεται με κάποιες μικρές εμπειρίες που είχα από παραστάσεις στην Δραματική Σχολή «Ίασμος», όσο ήμουν φοιτητής.

Πως είναι η εμπειρία της συνεργασίας σου με τον Γιάννη Κακλέα;
Κατά την άποψη μου ο Γιάννης Κακλέας είναι ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες που έχουμε στη χώρα μας. Το να δουλεύω μαζί του με κάνει να αισθάνομαι πολύ τυχερός για όλα αυτά που έμαθα και μαθαίνω δίπλα του, αλλά και για την ευκαιρία που μου έδωσε η οποία με βγάζει στο χώρο με τις καλύτερες συστάσεις. Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος στην παρέα, εξαιρετικά αυστηρός ως επαγγελματίας, και απαιτεί στρατιωτική πειθαρχία ως σκηνοθέτης. Το μόνο που μπορώ να πω για όλα αυτά είναι πως τον ευχαριστώ πολύ!

Πως ένιωσες όταν άρχισες να διαβάζεις το ρόλο του Τζορτζ;
Μπορώ να πω ότι αγάπησα τον Τζωρτζ από την πρώτη στιγμή που διάβασα το έργο, ταυτίστηκα μαζί του, βρήκα πολλά κοινά μεταξύ μας στη συμπεριφορά αλλά και στις αντιδράσεις του, σαν έφηβος στην αρχή του έργου αλλά και σαν ενήλικας στη συνέχεια. Είναι ένας ρόλος που όταν η παράσταση τελειώσει θα μου λείψει πολύ, μα πάντα θα θυμάμαι ότι αυτός ήταν ο πρώτος μου ρόλος, το οποίο είναι ένας παραπάνω λόγος να δεθώ μαζί του!

Τι σε δυσκόλεψε παραπάνω σε αυτή σου την προσπάθεια;
Κανένας άνθρωπος δε βγαίνει έτοιμος από την Δραματική Σχολή, και όσοι πιστεύουν κάτι τέτοιο πολύ γρήγορα θα καταλάβουν ότι έχουν άδικο. Πολλά πράγματα με δυσκόλεψαν στο υποκριτικό κομμάτι. Έκανα μεγάλη προσπάθεια να βρω το ρεαλισμό, ή αλλιώς την φυσικότητα του Τζώρτζ, αλλά και να καταφέρω να περάσω στον κόσμο τις διάφορες από παιδί σε ενήλικα, και ακόμα περισσότερο με δυσκόλεψε να κατανοήσω την αντίληψη των ανθρώπων που ζούσαν στο 1900, δηλαδή σχεδόν 120 χρόνια πριν, με το σήμερα.

Λίγα λόγια για την συμπρωταγωνίστρια Αλεξάνδρα Ταβουλάρη; Πως βίωσες τη θεατρική σας συνύπαρξη;
Με την Αλεξάνδρα γνωριστήκαμε πρώτη φορά την σεζόν 18-19,που συμμετείχαμε και οι δυο στην τηλεοπτική σειρά κάτι χωρισμένα παλικάρια. Από τότε είχαμε πολύ καλή σχέση και ήξερα ότι πρόκειται για μια ταλαντούχα ηθοποιό, με έναν ευχάριστο χαρακτήρα, και πως έχω να κερδίσω πολλά πράγματα μέσα από την συνεργασία μας. Όλα αυτά με έκαναν να αισθάνομαι πιο άνετα και σίγουρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να γίνει η καθημερινότητα μας από την ανάλυση κείμενου ως τις πρόβες, και από τις πρόβες στις παραστάσεις πιο εύκολη, και κρατάω από την Αλεξάνδρα για ακόμα μια φορά τις καλύτερες εντυπώσεις!

Τα σχέδια σου για το προσεχές μέλλον;
Παράλληλα με τις παραστάσεις βρίσκομαι ήδη στα γυρίσματα της νέας σειράς «Το κόκκινο ποτάμι», που θα προβληθεί τη σεζόν 19-20 από το κανάλι Open Beyond. Πρόκειται και αυτό, όπως και η παράσταση για ένα έργο εποχής. Περιγράφει την γενοκτονία των Ποντίων, και πιστεύω ότι θα αγγίξει βαθύτατα τον κόσμο, και θα αγαπηθεί πολύ. Όσον αφορά το θέατρο, βρίσκομαι σε συζητήσεις, χωρίς να έχω κλείσει κάτι για τον χειμώνα.

Μέχρι πότε θα παίζεται η παράσταση;
Για την παράσταση έχει ανακοινωθεί εξαρχής πως θα παίζουμε μέχρι τις 4 Αυγούστου. Παρ’ όλα αυτά καθώς ο κόσμος αγκάλιασε και αγάπησε την συγκεκριμένη παράσταση, και μας στήριξαν με την παρουσία τους, θέλω να ελπίζω ότι θα πάρει παράταση.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ