Συνέντευξη τύπου της απερχόμενης διοίκησης & διεύθυνσης του ΚΘΒΕ

Αύγουστος 2015- Νοέμβριος 2019

Ένας απολογισμός

 

ΚΘΒΕ μια αναδρομή

2013:Τα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων:       743.140,00 €

2014: Τα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων:    1.189,836 €

2015: Τα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων:   1.179.689,04 €

2016: Τα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων:   1.672.135,77

2017: Τα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων:   1.720.794,24

2018: Τα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων:   1.639.786,57

2019: Τα έσοδα (πωλήσεις εισιτηρίων ως 30/9): 1.177.560,00 € 

Από την ανάληψη των καθηκόντων της απερχόμενης Διοίκησης και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης στα τέλη Αυγούστου του 2015, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος  πραγματοποίησε μια αποφασιστική προσπάθεια, πάντα με άξονα την καλύτερη δυνατή και με σεβασμό διαχείριση των πολιτιστικών πραγμάτων, λαμβάνοντας υπόψη του την οικονομική συγκυρία.

Στον οικονομικό τομέα κινηθήκαμε στους ακόλουθους άξονες:

 • Τροποποίηση τιμολογιακής πολιτικής: Καθιερώθηκε γενική είσοδος 5 ευρώ κάθε Τετάρτη και Πέμπτη και δωρεάν είσοδος για τους ανέργους σε όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ (675 άνεργοι έχουν παρακολουθήσει δωρεάν τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ ως τις 27/10/19). ΑΜΕΑ:ΔΩΡΕΑΝκαι ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ:5 ευρώ.
 • Επαναδιαπραγμάτευση των αμοιβών των συνεργατών, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων για το θέατρο.
 • Αρχικά ρύθμιση των χρεών προς το  ΙΚΑ (2.700.000), τη ΔΕΗ (500.000) και την ΕΥΑΘ (28.000), καθώς και των χρεών προς τους συντελεστές των παραστάσεων αλλά και προς τους  προμηθευτές των τελευταίων ετών. Εξόφληση του χρέους προς το ΙΚΑ, εξόφληση όλων των χρεών προς τους εργαζομένους και, τελικά, 
 • ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ του ΚΘΒΕ το Μάιο του 2019.

Τη σεζόν 2015-2016

 1. ΑΥΞΗΣΗ ΘΕΑΤΩΝ κατά 40% (000 περίπου έναντι 106.000*).

*Τον Απρίλη του 2015 δεν δόθηκαν παραστάσεις λόγω στάσεων εργασίας.

 1. ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ κατά 30% (118.015 έναντι 88.906).
 2. ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ κατά 31.841 ευρώ παρά τη μείωση της τιμής του εισιτηρίου. (279.436 έναντι 247.595).

 

Τη σεζόν 2016 –2017

 1. ΑΥΞΗΣΗ ΘΕΑΤΩΝ:326 θεατές παρακολούθησαν παραστάσεις του ΚΘΒΕ
 2. ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ κατά 32%.
 3. Το χρέος του ΚΘΒΕ μειώθηκε στα 4,5 εκατομμύρια. 

 

Τη σεζόν 2017-2018

 1. Περίπου 000 θεατέςπαρακολούθησαν παραστάσεις του ΚΘΒΕ.
 2. Το χρέος του ΚΘΒΕ μειώθηκε στα 2,2 εκατομμύρια. 

 

Τη σεζόν 2018-2019

 1. 321* θεατέςπαρακολούθησαν παραστάσεις του ΚΘΒΕ.

* Για 5 εβδομάδες δεν δόθηκαν παραστάσεις λόγω στάσεων εργασίας.

 1. Εξοφλήθηκαν όλα τα χρέη του Κ.Θ.Β.Ε. Για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια έχει απαλλαγεί από το σύνολο των υπέρογκων ληξιπρόθεσμων χρεών του παρελθόντος. Το χρέος του ΚΘΒΕ από 8.618.585€ τον Αύγουστο του 2015 (από τα οποία 1.116.449,6€ ήταν οι οφειλόμενες αμοιβές μισθοδοσίας, 2.218.124,4€ οι πληρωτέες εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία και τα υπόλοιπα χρέη σε προμηθευτές και άλλες υποχρεώσεις) σήμερα έχει μηδενιστεί.
 2. Παραστάσεις του Κ.Θ.Β.Ε. παρακολουθήσαν 32 Κ.Α.Π.Η. και 117 Σύλλογοι.

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ στο ΚΘΒΕ 2016-2019

ΕΛΛΗΝΕΣ: Αισχύλος, Ευριπίδης, Γιώργος Σεβαστίκογλου, Σταύρος Τσιώλης, Δημήτρης Κορομηλάς, Κώστας Ταχτσής, Ξένια Καλογεροπούλου, Δημοσθένης Παπαμάρκου, Νίκος Καζαντζάκης, Λέων Ναρ, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Άκης Δήμου, Δημήτρης Χατζής /Γεράσιμος Σταύρου, Σοφία Νικολαίδου, Κώστας Βοσταντζόγλου, Άλκη Ζέη, Νίκος Μπακόλας, Χρύσα Σπηλιώτη

ΞΕΝΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Μάϊκ Κένυ, Ζωρζ Φεντώ, Έμιλυ Μπροντέ, Μπέρτολντ Μπρεχτ, Τόμας Βίτερμπεργκ, Ράϊαν Βέρνερ Φασμπίντερ, Λοτ Φέικεμανς, Χιού Λέοναρντ, Σάμουελ  Μπέκετ, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Κάρλο Γκολντόνι, Πάτρικ Μάρμπερ, Ουαζντί Μουαουάντ, Σάϊμον Στήβενς, Νικολάι Γκόγκολ, Δανιήλ Χαρμς, Ζαν Κοκτώ, Άντον Τσέχωφ, Μπράϊαν Φρίελ, Ερρίκος Ίψεν, Αγλαία Βετεράνι, Φερνάν Κρομλένκ, Λούντβιχ Φόλκερ, Φίλιπ Ρίντλεϊ

Την τετραετία  2016-2019 έγιναν δράσεις, αναλόγια, παρουσιάσεις, παραστάσεις σε συνέργεια με τους παρακάτω φορείς:

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμοι: Νεάπολης-Συκεών, Θέρμης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Καλαμαριάς, Θερμαϊκού, Πυλαίας- Χορτιάτη, ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, OΜΜΘ (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης), Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Βυζαντινό Μουσείο, Λαογραφικό - Εθνολογικό Μουσείο, ΚΑΣ-Ροτόντα, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Φωτογραφίας, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΕΡΤ και ΕΡΤ-3, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δυτικής Θεσσαλονίκης, Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Πανελλήνιο Δίκτυο Θεάτρου στην Εκπαίδευση, Γιατροί του Κόσμου, Unicef, Άρσις, Τμήμα Προαγωγής και Αυτοβοήθειας ΑΠΘ, ΚΕΘΕΑ, Κοινωνική Πρόνοια, ΚΑΠΗ, Σχολή Τυφλών, Χωριά SOS, Ξενώνες Ωραιοκάστρου, ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ- γυναίκες με Καρκίνο Μαστού, ΣΥΖΩΗ-νοητική στέρηση και προβλήματα όρασης, Φυλακές Διαβατών, Εμπορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης, Parallaxi, ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΒΕΡΟΙΑΣ, ΚΟΖΑΝΗΣ, ΣΕΡΡΩΝ, Φεστιβάλ Φιλίππων (Δήμος και ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας), κ.ά.

 

Το ΚΘΒΕ διοργάνωσε Μετακλήσεις/ Δράσεις/Aναλόγια/ Αφιερώματα /BIG DAYS

ΚΑΙ      1ο και 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους

 • 1η, 2η και 3η Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών Ν. Α. Ευρώπης με θέμα το Αρχαίο Δράμα.
 • Εκπαιδευτικά προγράμματα Α/θμιας κ Β/θμιας Εκπαίδευσης για 5 Περιφέρειες (ΤΟ ΚΘΒΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ)
 • Ολοήμερο Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι
 • Θεατρικά εργαστήρια για βρέφη, παιδιά, εφήβους, ενήλικες, ΑΜΕΑ και πρόσφυγες.
 • Μόνιμη Έκθεση Κοστουμιών στο Βασιλικό Θέατρο: «Ίχνη του Εφήμερου»

Το ΚΘΒΕ ταξίδεψε με παραστάσεις του στη Σόφια, το Μπιλμπάο, το Ανόϊ, το Βελιγράδι , το Πεκίνο, τη Στουτγάρδη, το Μπόχουμ, το Τελ Αβίβ και στις 21 Νοεμβρίου ο «Ελέφας» θα παρουσιαστεί στην Κλουζ.

Είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης.

 

ΚΘΒΕ και ΝΕΟΙ

Σε μια εποχή που το  ποσοστό  ανεργίας των νέων καλλιτεχνών  είναι τεράστιο, οι εργασιακές συνθήκες εξαιρετικά δυσμενείς το ΚΘΒΕ πήρε πρωτοβουλίες σε σχέση με τους νέους καλλιτέχνες.

 1. Προώθηση καινούργιων δυνάμεων που υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη , στην Βόρεια Ελλάδα και στη χώρα ολόκληρη. Έτσι αυτά τα τρία χρόνια δόθηκε βήμα σε νέους σκηνοθέτες που εκπαιδεύτηκαν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη , στην Αθήνα και στην υπόλοιπη χώρα.  Μετά από ακροάσεις και με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων ηθοποιών και των αποφοίτων της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ και όχι μόνο , η ποσόστωση των νέων καλλιτεχνών στο θέατρο μας έχει αυξηθεί σημαντικά.
 1. Το ΚΘΒΕ πραγματοποίησε για πρώτη φορά την 1η Συνάντηση των Νέων καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης το 2017 με τίτλο «Αρχαίο Δράμα και Πολιτική», την 2η Συνάντηση  22-29/.  Συμμετείχαν 60 νέοι καλλιτέχνες (40 έλληνες και 20 ξένοι).
 1. Το ΚΘΒΕ επίσης πραγματοποίησε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ του Θεάτρου  Δάσους (2017)  και το  2ο   Διεθνές Φεστιβάλ του Θεάτρου  Δάσους (2018) .Παρουσιάστηκαν πολλές  παραγωγές από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο.
 1. Το ΚΘΒΕ πήρε μέρος στο Φεστιβάλ SKG: Bridges - Uprising Art and Culture Festival Bridges με παραστάσεις, δράσεις, ποιητικά αναλόγια , συμμετοχή της Δραματικής σχολής και εργαστήρια  Σκηνογραφίας,  Υποκριτικής και  Φροντιστηριακών Κατασκευών για  νέους μέχρι 35 χρονών.
 1. Το ΚΘΒΕ συμμετείχε ενεργά στις δραστηριότητες της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης :Πήραν μέρος σε σεμινάρια στη Ρεν της Γαλλίας η Χρύσα Τουμανίδου ,  στο Sfumato Theatre της Σόφιας στο  εργαστήριο της ομάδας  ISO η  Αίγλη Κατσίκη και στη Ρώμη η  Ελευθερία Αγγελίτσα.
 1. Δημιουργήθηκε πριν 3 χρόνια το Ολοήμερο Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι αποκλειστικά για παιδιά. 1136 παιδιά το 2019.
 1. Για πρώτη φορά φέτος πραγματοποιήθηκε Θεατρικό εργαστήρι για νέους και νέες με αναπηρίες (ΑΜΕΑ), για νέους και νέες με αναπηρίες από 12 έως 30 ετών. 
 1. Το ΚΘΒΕ διοργάνωσε για πρώτη φορά ετήσιο καλλιτεχνικό εργαστήρι για νεαρούς πρόσφυγες που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη. Το υλικό που αντλήθηκε δημιούργησε  την παράσταση - project με τίτλο «After the Campsites». Η παράσταση συμμετείχε  στο πρόγραμμα «Future of Europe»  στο  φεστιβάλ Schauspielhaus της Στουτγάρδης  και στο Μπόχουμ το 2018.
 1. Διοργάνωσε την άνοιξη του 2016 το «Τουρνουά 5 επί 5», μια φιλοξενία 5 παραγωγών από 5 νεανικές άστεγες  θεατρικές ομάδες της πόλης.
 1. Το ΚΘΒΕ πραγματοποίησε σεμινάρια με στόχο τη νεολαία και την επαφή με διακεκριμένους δημιουργούς. Πχ ο κινηματογραφιστής Γιάννης Οικονομίδης, ο σκηνογράφος Αντρέας Σκούρτης και τo Εργαστήρι Παιδαγωγικής Θεάτρου Θεατρικού Παιχνιδιού- Δίχως Ωμέγα.
 1. Το θέατρο οργανώνει με αφορμή το ρεπερτόριό του Αφιερώματα στους συγγραφείς κάθε χρόνο σε BIG DAYS.
 1. Δράσεις/ Παραστάσεις στις παιδιατρικές κλινικές, στους απεξαρτημένους, στις φυλακές, στο Σχολείο Β’ Ευκαιρίας, (όπου οργάνωσαν κι ένα θεατρικό εργαστήρι), στους προσφυγικούς καταυλισμούς, στα ΚΑΠΙ , στα Μουσεία της Θεσσαλονίκης. πχ Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο Μουσείο Φωτογραφίας με θέμα τους πρόσφυγες.  Πάνω από  50 δράσεις τη χρονιά.
 1. Δραματική Σχολή. Κάθε σκηνοθέτης που πραγματοποιεί ακρόαση βλέπει το τρίτο έτος της Δραματικής Σχολής. Πολλές διπλωματικές εργασίες και δράσεις παρουσιάζονται στα αίθρια μουσείων και στο ευρύ κοινό.
 1. Το ΚΘΒΕ υποστηρίζει το Τμήμα Θεάτρου που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών ΑΠΘ», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) 
 1. Συνεργασία με το ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ . Νέοι ηθοποιοί μας πραγματοποιούν εργαστήρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και πραγματοποιούν δράσεις στο Αριστοτέλειο.
 1. Με την Ένωση Θεάτρων της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε μια  νεανική πλατφόρμα Digital Natives μέσα στο 2019 με συμμετέχοντα θέατρα: Volkstheater της Βιέννης, Comedie de Reims (Κομεντί ντε Ρεμς = Ρεν Γαλλίας), Το θέατρο Cluj της Ρουμανίας, το Κρατικό Θέατρο της Κολωνίας (Schauspiel Koeln, Γερμανία) και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Στόχος του προγράμματος ήταν  να διερευνήσει τη διείσδυση αλλά και διαχείριση της ψηφιακής εικόνας και επικοινωνίας στη ζωή των εφήβων.
 1. Μετακλήσεις που έχουν στόχο τη νεότητα και τα προβλήματά της. Πχ τα «ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΑ ΑΛΟΓΑ» της Ομάδας Εν δυνάμει στη Μονή Λαζαριστών σε σκην. Ελένης Ευθυμίου. Μια παράσταση για τον έρωτα, μια καινοτόμα πρόταση από μια ομάδα νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Η  παράσταση ήταν προσβάσιμη σε μη ακούοντες μέσω προβολής ελληνικών υπέρτιτλων.
 1. Το θέατρο ακόμα και το καλοκαίρι παραμένει ανοιχτό. Στο Βασιλικό Θέατρο με ψύξη κάθε καλοκαίρι 3 χρόνια τώρα : Αγαπητικός της Βοσκοπούλας, Και…με τη Νίκη, Δε σε ξέχασα ποτέ, Άθλιοι, Ασκητική και After the campsite.
 1. Τέλος η κοινωνική πολιτική του ΚΘΒΕ εδώ και 4 χρόνια καθιέρωσε αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική. Τετάρτη και Πέμπτη το εισιτήριο έχει 5 ευρώ. Πάνω από 22.00 άνεργοι είδαν εντελώς δωρεάν θέατρο. Μέσα σε αυτά τα χρόνια πάνω από 700.000 θεατές ήρθαν στις παραστάσεις μας.

Δείτε το video από τη συνέντευξη τύπου: Εδώ

Προηγούμενο άρθροΕργαστήρια αρχαίου δράματος στο BAUMSTRASSE
Επόμενο άρθροΚριτική για την παράσταση "Συρματένιοι ξεσυρματένιοι όλοι"