Θεατρικό εργαστήρι με το Acting and Directing Studio και τον Νίκο Χατζηπαπά

ΧΑΛΑΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 

“ ΑΜΛΕΤ:..Γιατί και σ’αυτόν ακόμη το χείμαρρο της τρικυμίας και της αντάρας του πάθους, πρέπει να αποκτήσετε και να κρατάτε κάποιο μέτρο, που θα του χαρίσει απαλότητα…”

Το ACTING AND DIRECTING STUDIO και ο Νίκος Χατζηπαπάς στο πλαίσιο των δράσεων για την περίοδο 2019 διοργανώνει  εργαστήριο για ηθοποιούς, σπουδαστές θεάτρου, ή  κάποιους που θέλουν να σπουδάσουν θέατρο, καθώς επίσης και ανήσυχους ερασιτέχνες ηθοποιούς. Θέμα η δημιουργία του ρόλου μέσω μιας βήμα - βήμα χαλαρής, μη ανταγωνιστικής, προσέγγισης.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στη Σχολή Παραστατικών Τεχνών και Studio Χορού Danzarin όλη την περίοδο από το Οκτώβριο του 2019 μέχρι τον Ιούνιο 2020.

Μεσώ σωματικών και νοητικών ασκήσεων η βιωματική δόμηση του χαρακτήρα. Ο ρόλος του χρόνου, της διαθεσιμότητας, της παρουσίας, της συμμετοχής και τα όρια της ελευθερίας του ηθοποιού. Ο ρόλος της νοητικής και σωματικής κατάστασης, ο ρόλος της αναπνοής, της συγκέντρωσης και της μνήμης των καταστάσεων.

Τα μαθήματα έχουν τόσο θεωρητικό όσο και πρωτίστως, πρακτικό χαρακτήρα. Θα πραγματοποιούνται πάντα στο πλαίσιο ασκήσεων και θεατρικών κειμένων αναφοράς με στόχο την ουσιαστική προσέγγιση της τέχνης του ηθοποιού και την καλλιέργεια των εκφραστικών του μέσων.

Στην συγκεκριμένη μέθοδο ο ηθοποιός δεν αντιμετωπίζεται ως πρόσθεση ξεχωριστών  μερών: νόηση, σώμα, φωνή, αλλά ως ένα αδιαίρετο σύνολο, όπου το μέρος είναι άμεσα και αναπόσπαστα συνδεδεμένο με το όλον. Ως εκ τούτου η φωνή και η αναπνοή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κατάσταση του σώματος και το σώμα άμεσα συνδεδεμένο με την κατάσταση της νόησης.

Θα δοθεί δίπλωμα συμμετοχής.

Διδασκαλία: Νίκος Χατζηπαπάς, Σκηνοθέτης- Ηθοποιός

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Επιλογή με βιογραφικό και ατομική συνέντευξη.

Διάρκεια σεμιναρίου: 15 Οκτωβρίου 2019 -  16 Ιουνίου 2020 

Τόπος: DANZARIN

Σχολή Παραστατικών Τεχνων - Στούντιο Χορού

Θεσσαλονίκης 17, 11851 Αθήνα

Τηλ: 21 1409 7741, www.danzarin.net

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή 15:00 -18:00

Δίδακτρα: 50 Ευρώ το μήνα.

Προπληρωμένη συμμετοχή: 40  Ευρώ τον μήνα

Πληροφορίες:

Αποστολή βιογραφικών: [email protected]

Mob:++306989430054  

 

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΣ

Σπούδασε θέατρο, κινηματογράφο, σκηνογραφία, ενδυματολογία και γραφικές τέχνες. Το 1979 ίδρυσε την Εταιρεία Δωδεκανησιακού Θεάτρου. Το 1987 ίδρυσε το Μαγικό Θέατρο. Το 1996 ίδρυσε το Helix Action Theatre. Με παραστάσεις του έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις σε Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία (Malta Festival), Μπελαρούς, Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία, Σερβία, Κροατία, Κύπρο, Τουρκία, Αίγυπτο, Ινδία και Κίνα (31o Φεστιβάλ των Εθνών). Την περίοδο 1991-1995 διετέλεσε Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου. Από το 1997 – 2000 συνεργάστηκε ως σκηνοθέτης στο Εθνικό Θέατρο. Συνεργάτης της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης Θεσσαλονίκης και πολλών Περιφερειακών Θεάτρων. Από το 2009 διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου στην Αθήνα. Έχει υλοποιήσει τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Helidra (leader) και το πρόγραμμα Circus as way of life (partner). Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Μηχανή Caspar” ( Leader). Εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Πανευρωπαϊκό Νομαδικό Πανεπιστήμιο στο Πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου του Aurillac στη Γαλλία, που πραγματοποιήθηκε το 2008. Tο 2010 συμμετείχε ως προσκαλεσμένος στο Open Street International forum στο Fermo της Ιταλίας. Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Υποψηφιότητας της Ρόδου (Α και Β φάση), για την Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. Από το 2014 - 2016 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής και παραγωγός του Θεάτρου “Προσκήνιο”. Από το 2015 διοργανώνει το Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας. Έχει σκηνοθετήσει πάνω από εκατό έργα των Σαίξπηρ, Μπεν Τζόνσον, Κρίστοφερ Μάρλοου, Μολιέρου,  Κάρλο Γκολντόνι,  Άντον Τσέχωφ, Φ. Γκαρθία Λόρκα, Σάμουελ Μπέκετ, Μπεθ Χένλυ, Μισέλ Ντε Γκελντερόντ, Μάϊκλ Φρέϊν, Γιούκιο Μισίμα, Ούγκο Κλάους, Σλάβομιρ Μρόζεκ.  Αριστοφάνη, Αισχύλο, Καζαντζάκη, Θεοτοκά, Ζιώγα, Μάτεσι, Μποστ, Σκούρτη, Κεχαϊδη, Μουρσελά, Λυμπεράκη, Ευθυμιάδη, Δωριάδη, Μοντσελέζε, Χουρμούζη κα. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Προηγούμενο άρθροΚριτική για την παράσταση "Οιδίπους Τύραννος"
Επόμενο άρθροΕξάμηνο σεμινάριο στην αρχαία τραγωδία « Κύκλοι αίματος» πάνω στην Ορέστεια του Αισχύλου με τον Στέφανο Κυριακίδη