Θέατρο «Μεταξουργείο» | Ολοκλήρωση της χειμερινής σεζόν και προγραμματισμός της επόμενης

Θέατρο «Μεταξουργείο» | Ολοκλήρωση χειμερινής σεζόν και προγραμματισμός επόμενης

Ιδιαίτερα δραστήρια ήταν η χειμερινή περίοδος 2022-2023 για το θέατρο «Μεταξουργείο», καθώς παρουσιάστηκαν δύο παραστάσεις σ’ επανάληψη, το «ΑΤΣΑΛΙ» και η «Αγγέλα Παπάζογλου», καθώς και μια καινούρια παραγωγή το «Φοβάμαι, Ταυρομάχε».
Η ανταπόκριση του κόσμου, που γέμιζε κάθε βράδυ το θέατρο, οι εγκωμιαστικές κριτικές και σχόλια, θεατών και κριτικών, οδηγούν στην πολύ ευχάριστη απόφαση να επαναληφθούν όλες οι παραστάσεις και την επόμενη σεζόν.

Έτσι, λοιπόν, από αρχές Οκτωβρίου 2023 θα παρουσιαστούν για δεύτερη χρονιά:
-Το «Φοβάμαι, Ταυρομάχε», του Πέδρο Λεμεμπέλ: Ένα συγκλονιστικό κείμενο από τον Χιλιανό συγγραφέα που έγινε η φωνή όλων των καταπιεσμένων, των περιθωριοποιημένων, όλων των αδικημένων. Ένα μανιφέστο για την ανατρεπτική δύναμη της αγάπης και της τρυφερότητας, ενάντια στην καταστολή των αυταρχικών καθεστώτων σε οτιδήποτε «διαφορετικό». Τη θεατρική προσαρμογή και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Άννα Βαγενά, ενώ τον ρόλο της «Τρελής» ενσαρκώνει ο Νίκος Αρβανίτης. Παίζουν: Σταμάτης Μπάκνης, Μικαέλα Δανά, Έλενα Μεντζέλου και ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης στον ρόλο του Πινοσέτ.

-Το «ΑΤΣΑΛΙ», της Ρόνα Μονρό: Με φόντο στο ασφυκτικό περιβάλλον του σωφρονιστικού συστήματος, μια ισοβίτισσα που σκότωσε τον σύζυγό της, συναντά ξανά την κόρη της ύστερα από 15 χρόνια. Η γνωστή Σκοτσέζα συγγραφέας αναλύει σε βάθος τις πολιτικοοικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες που παράγονται στις φυλακές, ενώ διερευνά τη σχέση μητέρας-κόρης μέσα από τη διαβρωτική φύση του ποινικού συστήματος. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Νάντια Φώσκολου, ενώ τον ρόλο της Φέη (ισοβίτισσα μάνα) ερμηνεύει η Γιασεμί Κηλαηδόνη.
Παίζουν: Κατερίνα Παπαδάκη, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Ασπασία Μπατατόλη

Επίσης, μέσα στον χειμώνα, επιστρέφει για περιορισμένες παραστάσεις και η ιστορική «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Άννα Βαγενά στον ρόλο της σπουδαίας Μικρασιάτισσας. Πρόκειται για τη μακροβιότερη παράσταση με τον ίδιο πρωταγωνιστή, η οποία είναι βασισμένη στο βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης», σε επιλογή κειμένων και μουσική του Λάμπρου Λιάβα.

Τέλος, το καλοκαίρι του 2023, θα δοθεί επίσης περιορισμένος αριθμός παραστάσεων σε Δήμους και επιλεγμένα φεστιβάλ του «Μαράν Αθάν» του Θωμά Ψύρρα, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη. Πρόκειται για έναν μονόλογο που έχει χαρακτηριστεί ως πνευματικό γεγονός και σταθμός στα θεατρικά πράγματα, με την Γιασεμί Κηλαηδόνη σε έναν υποκριτικό άθλο, να μεταμορφώνεται σε ενενηντάχρονο μοναχό και να εξομολογείται επί δυόμισι ώρες, με αμείωτη ένταση, τον δραματικό του βίο.
Το θέατρο «Μεταξουργείο» ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές και τους τεχνικούς, όπως και το κοινό που επί 24 χρόνια τώρα στηρίζει με πίστη και πάθος το θέατρο που δημιούργησαν το 1999 ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και η Άννα Βαγενά.

image

Φοβάμαι ταυρομάχε

5

Ατσάλι

image

Αγγέλα Παπάζογλου