Θερινό εισαγωγικό σεμινάριο στο Μουσικό Υποκριτικό Σύστημα “ΜUSA”

Με τον Σωτήρη Καραμεσίνη & την Αγγελική Τουμπανάκη

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το εισαγωγικό σεμινάριο στο Μουσικό Υποκριτικό Σύστημα MUSA (Musical System of Acting), από τον δημιουργό του συστήματος, σκηνοθέτη Σωτήρη Καραμεσίνη, και την βοκαλίστρια και δασκάλα φωνής και τραγουδιού Αγγελική Τουμπανάκη,  (Δευτέρα 24 Ιουνίου έως και την Παρασκευή  4 Ιουλίου - εκτός Σαββάτου και Κυριακής).

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές, performers, αλλά και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη θεατρική δράση και την καλλιτεχνική έκφραση στην εκπαίδευση, καθώς και την δραματοθεραπεία.

Το Μουσικό Υποκριτικό Σύστημα είναι μια μέθοδος εκπαίδευσης του ηθοποιού και σύνθεσης του ρόλου, με κινητήρια ενέργεια και καταλύτη τη χρήση της Μουσικής.

Οργανικά ενταγμένη στην εκπαίδευση στη MUSA, είναι και η άσκηση για μια ασφαλή και αποδοτική παραγωγή φωνής. Αυτό μας δίνει την φωνή του ρόλου, την ελευθερία της έκφρασης, την δυνατότητα ποικίλης φωνητικής προσέγγισης και την ανεμπόδιστη πράξη του λόγου, του τραγουδιού και του φωνητικού αυτοσχεδιασμού.

Το εργαστήριο είναι  στο μεγαλύτερο μέρος του βιωματικό, δηλαδή εργασία στην πράξη της μεθόδου, αλλά θα έχουμε και όλη την απαραίτητη θεωρητική προσέγγιση.

Η συνολική διάρκεια του σεμιναρίου είναι 30 ώρες. Απογεύματα 17:30 – 20:30 στο θέατρο του Faust bar,  Αθηναΐδος 12 και Καλαμιώτου, στο κέντρο της Αθήνας.

Επικοινωνία για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το σεμινάριο και την MUSA & δηλώσεις συμμετοχής στο email:  [email protected]

 

Περισσότερες πληροφορίες για την μέθοδο MUSA

 Πρόκειται για μία ολιστική μέθοδο, η οποία οδηγεί τον ηθοποιό σε μια οργανική παρουσία, πλουτίζοντας τα εκφραστικά του μέσα και βοηθώντας τον να βιώνει τις ψυχοσωματικές καταστάσεις που απαιτούνται για την ερμηνεία του, ώστε να συνθέτει ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα ξεχωριστό σε κάθε του ρόλο. Εκτός της χρήσης της όμως στην προετοιμασία του ηθοποιού, η μέθοδος MUSA έχει θεραπευτική και απελευθερωτική δράση σε αυτούς που ασκούνται με αυτήν.

 Μέσω της συγκεκριμένης εκπαίδευσης με τη μουσική, ο ηθοποιός αποκαλύπτει την προσωπική του δυναμική σε όλο της το εύρος και την ζωντάνια. Αναπτύσσει τα εκφραστικά του μέσα και μαθαίνει να ακούει και να υπάρχει με έναν ενεργητικό τρόπο, καθώς και να εντάσσει στην ερμηνεία του κάθε ερέθισμα. Η εκπαίδευση αυτή ενεργοποιεί το σώμα και το θυμικό του κέντρο και ασκεί τον ηθοποιό στο να  κατευθύνει την ενέργειά και την δράση του με τρόπο ελεγχόμενο και καλλιτεχνικό, δυναμικό και σαφή.

 Η δημιουργία της MUSA είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας και έχει πλέον ευρύτατη εφαρμογή, τόσο στο πεδίο της καλλιτεχνικής  δημιουργίας (θέατρο, σινεμά κ.α),  όσο και στον χώρο της εκπαίδευσης των ηθοποιών, (θεατρικές σχολές, εργαστήρια, παραστάσεις, acting coach), αλλά και στο θέατρο και την αγωγή παιδιών και εφήβων.

 Από το 2017, στα εργαστήρια MUSA στην Αθήνα, γίνεται παράλληλο εργαστήριο φωνητικής διάδρασης με την Αγγελική Τουμπανάκη πάνω στην γνώση της φυσιολογίας και ανατομίας της φωνής, της σωματικής "απελευθέρωσης". Στόχος είναι η υγεία, η αντοχή της φωνής και η ανάπτυξη ενός ισχυρού “σώματος” του ήχου μας (δύναμη και προβολή). Η ενεργοποίηση των διαφορετικών ηχείων, η ανάπτυξη ευελιξίας και μεγαλύτερου εύρους, η κατάκτηση της ομοιογένειας, του όγκου και των δυναμικών και της μουσικότητας.

Προηγούμενο άρθροΣεμινάριο Υποκριτικής με την Έλενα Μαυρίδου
Επόμενο άρθροΑκρόαση για γυναίκες ηθοποιούς