Θεσσαλικό Radio Plays | Η Πόλη της Λούλας Αναγνωστάκη

Με το μονόπρακτο Η Πόλη της Λούλας Αναγνωστάκη ξεκινά τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, στις 9μ.μ., στη Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας, ο κύκλος των επαναλήψεων των ραδιοφωνικών θεατρικών έργων του «Θεσσαλικό Radio… Plays»!

Το έργο

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το Μάιο του 1965 στο Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν και αναφέρεται αχνά στην μεταπολεμική Θεσσαλονίκη.

Ένα ζευγάρι, η Ελισάβετ και ο Κίμωνας καλούν σπίτι τους ένα φωτογράφο που βγάζει αποκρουστικές φωτογραφίες. Οι δύο σύζυγοι ζουν βασανίζοντας ο ένας τον άλλον. Το μόνο που τους ενώνει είναι ένα τελετουργικό παιχνίδι με αγνώστους που προσκαλούν στο σπίτι, για να τους παίξουν μια απαίσια φάρσα.

Τα πρόσωπα αυτά είναι μορφές που βγαίνουν από το ζοφερό μεταπολεμικό κλίμα και τους εφιάλτες του, ενώ η κατάσταση εγκλεισμού που βιώνουν μας τα καθιστά μακρινούς συνομιλητές.

Σκηνοθετική και μουσική επιμέλεια: Κυριακή Σπανού

Παίζουν: Θανάσης Ζέρβας, Κυριακή Σπανού, Ηρακλής Τζαφέτας.

Η Λούλα Αναγνωστάκη

Η Λούλα Αναγνωστάκη υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές παρουσίες στο χώρο της θεατρικής γραφής της εποχής της, αλλά και μια από τις σπουδαιότερες παρουσίες της ελληνικής δραματουργίας γενικότερα. Οι τραυματικές μεταπολεμικές εμπειρίες, η εμπειρία του εμφύλιου πολέμου και η κοινωνική και πολιτική ζωή της εποχής της πρωταγωνιστούν ως θέματα στα έργα της.

Γεννήθηκε το 1934 στην Θεσσαλονίκη και ήταν μικρότερη αδελφή του διακεκριμένου ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 1959, πρωτοεμφανίστηκε ως σεναριογράφος στην σπονδυλωτή ταινία του Σωκράτη Καψάσκη Ερωτικές Ιστορίες και ως θεατρική συγγραφέας το 1965 στο Θέατρο Τέχνης με τρία μονόπρακτα (Η Πόλη, Η παρέλαση, Η διανυκτέρευση) υπό τον γενικό τίτλο Η Πόλη. Τον Φεβρουάριο του 1967, ανέβηκε το έργο της Η συναναστροφή στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά. Με σκηνοθέτη τον Κάρολο Κουν παρουσίασε τα έργα της Αντόνιο ή Το Μήνυμα (1972), Η Νίκη (1979), Η Κασέτα (1982) και Ο ήχος του όπλου (1987).

Το 1990, ο θίασος Καρέζη - Καζάκου ανέβασε το έργο της Διαμάντια και μπλουζ, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου και το 1995 το Θέατρο Τέχνης το Ταξίδι μακριά, σε σκηνοθεσία Μ. Κουγιουμτζή. Το 1998 το μονόπρακτό της Ο ουρανός κατακόκκινος παρουσιάστηκε από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Β. Αρδίττη και το 2003 το Σ' εσάς που με ακούτε από την «Νέα Σκηνή», σε σκηνοθεσία Λ. Βογιατζή. Έργα της έχουν παρουσιαστεί και στο εξωτερικό (Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία, Κύπρο, Ισπανία, ΗΠΑ). Πέθανε στην Αθήνα στις 8 Οκτωβρίου 2017, σε ηλικία 83 ετών.

Το πρόγραμμα των θεατρικών αναγνώσεων θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 12 Απριλίου με την Παρέλαση της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθετική επιμέλεια Κυριακής Σπανού, με τους Χρήστο Κορδελά και Αθηνά Σακαλή.

Οι ηχογραφήσεις των παραστάσεων πραγματοποιούνται στο χώρο του Θ.Θ. υπό την τεχνική επιμέλεια του Νίκου Γεωργάκη.

Συντονιστείτε!