14 χρόνια σεμιναρίων - και πέντε μήνες στα ~μελένια λεμόνια~...

Κάνω σεμινάρια επί 14 χρόνια - από το 2007. Στους σκληρούς δίσκους των κατα καιρούς υπολογιστών μου μετράω περισσότερες από 1350 ηχογραφήσεις ή μαγνητοσκοπήσεις τρίωρων και τετράωρων σεμιναρίων σε Αθήνα, σε Θεσσαλονίκη και -την τελευταία χρονιά- στις πλατφόρμες του Διαδικτύου. Ετούτα τα σεμινάρια ήταν και είναι η βασική μου εργασία - και η βασική βιοποριστική μου δυνατότητα.
 
Σε αυτά τα σεμινάρια μίλησα σχεδόν για κάθε πτυχή του δυτικού πολιτισμού: για λογοτεχνία, για ζωγραφική, για θέατρο, για κινηματογράφο, για Ιστορία, για θρησκεία, για φιλοσοφία, για αλχημεία, για πορνογραφία, για γεωπολιτική, για σημειολογία - για τον ~Θεό~ και τον ~Διάβολο~, για τον Παράδεισο και την Κόλαση, για την τραγωδία και τον Μπέκετ, για τον Σαίξπηρ και τον Ταρκόφσκι, για τον Δάντη και τον Κάφκα, για τον Τζιότο και για τον Τσέχοφ, για τα Ομηρικά Έπη και για το Ολοκαύτωμα. Ένα ατέλειωτο και χαοτικό συνθεμα σκέψεων, στοχασμών, συνδέσεων και επαγωγών μοιράστηκε σε κοντά 5.000 χιλιάδες ανθρώπους στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Και ουσιαστικά μένουν σκορπισμένα -όσο και όπως αντέχουν- μεσα στην ψυχή και την μνήμη όσων τα άκουσαν.
 
Τους τελευταίους πέντε μήνες (από τον Νοέμβριο του 2020) κατάφερα (με την βοήθεια της αδελφής μου Αγγελικής, του Νίκου Σταυρόπουλου και όλων των συμμετεχόντων, παλιότερων και να δώσω σχήμα σε ένα όνειρο όλων αυτών των χρόνων. Ποιο ήταν αυτό: τα σεμιναρια να μην χάνονται μετά το τέλος τους αλλά να παραμένουν στο Διαδίκτυο και να σχηματίσουν ένα πλέγμα στοχαστικών ομφάλιων λώρων. Έτσι μοναχα μπορεί να σχηματιστεί η γνώση: ως το σύνολο των ομφάλιων λώρων που ζωοδοτούν τον κόσμο μας αλλά και την πνευματική συγκρότηση του καθενός μας.
 
Αυτό είναι για μένα η ανοιχτή διαδικτυακή ακαδημία των ~μελένιων λεμονιών~ που ξεκίνησε των Νοέμβριο του 2020. Πλέον τα ζωντανά σεμινάρια βιντεοσκοπούνται και ανεβαίνουν στο Διαδίκτυο μαζί με όλην την συζήτηση που ακολουθεί (την οποία θεωρώ ισοδύναμο, αν όχι σημαντικότερο, κομμάτι του σεμιναρίου). Και πλέον στην πλατφόρμα του Πολυχώρου Πόλις μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει σε, όποιον χρόνο το μπορεί, το σύνολο κάθε πνευματικής ενότητας.
 
Πιο συγκεκριμένα, ήδη υπάρχουν ανεβασμένα για on demand παρακολούθηση ανα πάσα στιγμή, τα ακόλουθα 72 σεμινάρια:
 
~ 21 σεμινάρια για την βιοπολιτική και πολιτισμική ιστορία των πόλεων της Ευρώπης (προφέρονται δωρεάν εδώ: https://elearning.polis.edu.gr/course/melenia-lemonia-poleis-all/)
 
~ 24 σεμινάρια με την ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου (συνολική τιμή 150 Ευρώ - Η αρχαία τραγωδία: Το θέατρο Σαίξπηρ: https://elearning.polis.edu.gr/course/melenia-lemonia-shakespeare-all/ * Το σύγχρονο θέατρο: https://elearning.polis.edu.gr/course/melenia-lemonia-tragedy-all/ * Το σύγχρονο παγκόσμιο θέατρο: https://elearning.polis.edu.gr/course/melenia-lemonia-theater-all/)
 
~ 8 σεμινάρια με την ιστορία των μονοθεϊσμών και το πρόσωπο του Χριστού (συνολική τιμή 60 Ευρώ: https://elearning.polis.edu.gr/course/melenia-lemonia-theos-all/ * https://elearning.polis.edu.gr/course/melenia-lemonia-jesus-all/)
 
~ 8 σεμινάρια με την ιστορία των χρωμάτων μέσα στην τέχνη και την ιστορική εξέλιξη (από την Αγγελική Τριαρίδου: συνολική τιμή 60 Ευρώ * https://elearning.polis.edu.gr/course/melenia-lemonia-colors-all/ και https://elearning.polis.edu.gr/course/melenia-lemonia-colorshades-all/)
 
~ 3 σεμινάρια για την παρουσία των αγγέλων στην τέχνη (από την Αγγελική Τριαρίδου - προσφέρονται δωρεάν εδώ: https://elearning.polis.edu.gr/course/melenia-lemonia-angels/)
 
~ 8 σεμινάρια με την ιστορία του αμερικάνικου κινηματογράφου (τιμή 50 Ευρώ - εδώ: https://elearning.polis.edu.gr/course/melenia-lemonia-cinema1-all/)
 
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ (ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΪΟΣ 2021)
 
~ 8 σεμινάρια με την ιστορία του παγκόσμιου κινηματoγράφου (Τιμή 50 Ευρώ: https://elearning.polis.edu.gr/course/melenia-lemonia-cinema2-all/)
 
~ 9 δωρεάν σεμινάρια για την μυστική καρδιά των πόλεων του Δυτικού Πολιτισμού (εδώ: https://elearning.polis.edu.gr/course/melenia-lemonia-poleis-all/)
 
~ 8 σεμινάρια για το Ολοκαύτωμα, την προ-ιστορία του και την αποτύπωσή του στην τέχνη και τον στοχασμό της Δύσης (Μάιος 2021)
 
~ 6 σεμινάρια για τον εξωτισμό και τις αισθητικές αποτυπώσεις του (από την Αγγελική Τριαρίδου, Απρίλιος-Μάιος 2021)
 
~~~
 
Όπως, εύκολα καταλαβαίνει κανείς, πιστεύω αφάνταστα σε όλο αυτό. Και αισθανομαι ευγνωμοσύνη προς τους συμμετέχοντες (που γρήγορα έγιναν μέρος της ζωής μου) που μου δίνουν την ευκαιρία να το κάνουμε, όλοι μαζί, πράξη.
 
θ. τ. Απρίλιος 2021
 
ΥΓ. Η πρώτη φωτογραφία στο συνημμένο τετράπτυχο τραβήχτηκε πριν από 15 ημέρες. Η δεύτερη τραβήχτηκε πριν από πέντε μήνες, στις 8 Νοεμβρίου του 2020, στο πρώτο μάθημα των ~μελένιων λεμονιών~. Η τρίτη είναι του 2007 - από εκείνα τα πρώτα σεμινάρια πριν από 14 χρόνια στο Βρετανικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης. Η τέταρτη τραβήχτηκε στο Θέατρο Άνεσις της Αθήνας - κάπου στην άνοιξη του 2012.
Προηγούμενο άρθρο9 εκδηλώσεις σε ένα 48ωρο υπερθέαμα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου
Επόμενο άρθροΘεσσαλικό Radio Plays | Η Πόλη της Λούλας Αναγνωστάκη