Το αρχαίο δράμα στο ΚΘΒΕ 1961-2016

ιλογθ

Παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και άλλες σκηνές

Ενα ψηφιακό, διαδραστικό λευκώμα (e-book) δωρεάν για το θεατρόφιλο κοινό

 

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αναλαμβάνει μια σημαντική πρωτοβουλία για τα ελληνικά δεδομένα στο χώρο του θεάτρου, με την έκδοση ενός ψηφιακού λευκώματος για έξυπνες συσκευές και υπολογιστές. Η έκδοση θα διατίθεται δωρεάν και θα περιέχει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και πληροφορίες για τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ που παρουσιάστηκαν στην Επίδαυρο και περιόδευσαν στα αρχαία θέατρα και τα θερινά φεστιβάλ της Ελλάδας.

Με έμφαση στις παραστάσεις του που παρουσιάστηκαν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ανταποκρινόμενο στις δυνατότητες αλλά και τις ανάγκες της εποχής, προσφέρει ψηφιακά μια ζωντανή περιήγηση στον αρχειακό πλούτο του. Την καινοτόμα ψηφιακή έκδοση Το αρχαίο δράμα στο ΚΘΒΕ- Παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και άλλες σκηνές, θα μπορεί να κατεβάσει και να αποθηκεύσει καθένας στο τάμπλετ, το κινητό ή τον υπολογιστή του σε όλο τον κόσμο.

ι['ι

Σαράντα πέντε παραγωγές αρχαίου δράματος, κατά τα 55 χρόνια λειτουργίας του, από το 1961 έως σήμερα, αναπτύσσονται σε 464 ψηφιακές σελίδες με 31 βίντεο, 34 ηχητικά αποσπάσματα, 289 εικόνες και 12 προγράμματα από τις πιο εμβληματικές παραστάσεις του ΚΘΒΕ, τα οποία θα μπορεί ο αναγνώστης να ξεφυλλίσει ολόκληρα.

Η ψηφιακή αυτή έκδοση αποτελεί ένα ταξίδι στην ιστορία, στον υλικό και έμψυχο κόσμο του θεάτρου αλλά και ένα εργαλείο αναζήτησης, προσβάσιμο σε όλο το περιεχόμενό του εκτός σύνδεσης, με τη δυνατότητα να ανακατευθύνει τους online αναγνώστες του στο πλήρες περιεχόμενο του Ψηφιακού Αρχείου του ΚΘΒΕ.

Η δημοσίευση της πρώτης δοκιμαστικής έκδοσης του λευκώματος έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2016 σε ψηφιακή μορφή (ebook-ePub3) και θα διατίθεται για  free  download. Στόχος μας είναι η αρχική αυτή έκδοση να ενημερώνεται, να διορθώνεται και να τεκμηριώνεται διαρκώς καθώς και να μεταφραστεί το περιεχόμενό της στα αγγλικά αλλά και σε περισσότερες γλώσσες.

Το Ελληνικό Φεστιβάλ στηρίζει την καινοτόμα αυτή πρωτοβουλία ως χορηγός επικοινωνίας και προσφέρει τη δυνατότητα στους θεατές του να κατεβάσουν την εφαρμογή μέσω του ειδικού κωδικού (QR code) που προβάλλεται στην ιστοσελίδα και στα εκδοτήριά του. Πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία που προβάλλει το ελληνικό θέατρο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η έκδοση υλοποιείται σε συνεργασία με την καινοτόμα εταιρεία Wefeel.gr (creative director: Γιώργος Χρυσοχοΐδης), η οποία εξειδικεύεται σε εφαρμογές ψηφιακών βιβλίων που προβάλλουν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

ψκλψ

Δήλωση  Προέδρου Δ.Σ. ΚΘΒΕ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εγκαινιάζει μία πρωτοπόρα και εξαιρετικά ευέλικτη ηλεκτρονική εφαρμογή, που θα «ταξιδεύει»  τους χρήστες του διαδικτύου στην ιστορική διαδρομή του Θεάτρου και θα ανοίγει ένα νέο παράθυρο στη θεατρική γνώση, μέσα από ιστορικές μνήμες παραστάσεων αρχαίου δράματος που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας του ΚΘΒΕ. 

Το θέατρο είναι η τέχνη του παρόντος χρόνου. Ο Αλμπέρ Καμύ  στο δοκίμιό του Ο μύθος του Σίσυφου γράφει: «Ο ηθοποιός βασιλεύει στο φθαρτό. Από όλες τις δόξες, το ξέρουμε, η δική του είναι η πιο εφήμερη».  Σήμερα, ωστόσο, με τη σύμπραξη της σύγχρονης τεχνολογίας, ένα λεύκωμα με τη μορφή e-book  θα εισαγάγει τον αναγνώστη στον μαγικό κόσμο του θεάτρου μέσα από εικόνες, ήχους και πλήθος πληροφοριών για την ιστορική διαδρομή του ΚΘΒΕ και τις μνήμες από μοναδικές στιγμές που τιμούν την ιστορία του και τον πολιτισμό γενικότερα.

Με τη στήριξη του Ελληνικού Φεστιβάλ και την πολύτιμη μεταξύ μας συνεργασία, η θεατρική  μνήμη ζωντανεύει, γίνεται διαδραστική και προσβάσιμη σε όλους, αφού διατίθεται δωρεάν σε κάθε μελετητή και λάτρη της θεατρικής τέχνης, καθώς και στο ευρύτερο και διεθνές κοινό.

Άρης Στυλιανού

url

Δήλωση Καλλιτεχνικού Διευθυντή ΚΘΒΕ

Μια νέα και καινοτόμα πρόταση, που προσφέρει άμεση πρόσβαση στον πλούτο του ιστορικού του αρχείου και συμβάλλει στην προβολή του ελληνικού πολιτιστικού γίγνεσθαι, υπογράφεται από το Κρατικό Θέατρο και προσφέρεται σε όσους αγαπούν το θέατρο και θέλουν να μάθουν περισσότερα για την ιστορία του.

 Αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία μυούμε τον αναγνώστη του διαδραστικού αυτού λευκώματος στην ιστορία του αρχαίου θεάτρου και στις παραστάσεις αρχαίου δράματος που παρουσιάστηκαν στην πορεία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος από το 1961 μέχρι σήμερα. Πενηνταπέντε χρόνια συνεπούς πορείας και ανίχνευσης τόσο στο πεδίο της αρχαίας τραγωδίας όσο και σε αυτό της κωμωδίας, γίνονται πια ορατά και εύκολα προσβάσιμα, μέσω της έκδοσης αυτής, που περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό, οπτικοακουστικό υλικό αλλά και αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου αλλά και σε άλλες σκηνές από το ΚΘΒΕ.

 Η στενή συνεργασία μας με το Ελληνικό Φεστιβάλ, την οποία χαιρετίζουμε, πιστεύουμε ότι είναι μόνο η αρχή μιας ουσιαστικής πολιτιστικής διάχυσης, που θα αποδώσει καρπούς τόσο στο ελληνικό όσο και το διεθνές κοινό. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την πρωτοποριακή προσπάθεια και, βέβαια, την wefeel.gr για την πολύτιμη συνεργασία.

Γιάννης Αναστασάκης

 

 

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη

  • Στην ιστοσελίδα και τα έντυπα του ΚΘΒΕ
  • Στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Φεστιβάλ
  • Στην ιστοσελίδα www.wefeel.gr
  • Στις πλατφόρμες google + και app store, για Android και iPad συσκευές ανάγνωσης (σύντομα)

 

Χορηγός επικοινωνίας: Ελληνικό Φεστιβάλ

Σχεδιασμός & επιμέλεια έκδοσης: Γιώργος Χρυσοχοΐδης