Το ΚΘΒΕ και πάλι μέλος της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, στη Βιέννη στις 15.11.2015

Στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης (Union of Theatres of Europe, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Νοεμβρίου στη Βιέννη και φιλοξενήθηκε από το Volkstheater, συμμετείχε το ΚΘΒΕ εκπροσωπούμενο από τον Καλλιτεχνικό του Διευθυντή, Γιάννη Αναστασάκη και την υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, Αμαλία Κοντογιάννη.

Το ΚΘΒΕ είχε αποβληθεί από την ΕΘΕ (UTE) κατά τη διάρκεια του 2015, λόγω της αδυναμίας καταβολής της ετήσιας συνδρομής του. Ωστόσο, και ενώ θα έπρεπε να περιμένει μέχρι την επόμενη Γενική Συνέλευση, τον Μάιο του 2016 για να υποβάλει εκ νέου αίτημα, πέτυχε την ψήφιση της υποψηφιότητάς του ήδη από τώρα. Έτσι, κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης υπερψηφίστηκε από τους εκπροσώπους των Θεάτρων της Ευρώπης η υποψηφιότητα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ως μέλους της Ένωσης. Η υποψηφιότητα του ΚΘΒΕ υποστηρίχθηκε τόσο από τον απερχόμενο πρόεδρο της Ένωσης, Ίλαν Ρόνεν (θέατρο Χαμπίμα, Ισραήλ) όσο και από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, Μίκαλ Ντότσεκαλ (Εθνικό Θέατρο Πράγας, Τσεχία).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Καλλιτεχνικός Διευθυντης του ΚΘΒΕ συμμετείχε σε συζήτηση – στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «το προσφυγικό ρεύμα στην Ευρώπη και η δεξιά λαϊκιστική/εθνικιστική πολιτική» (Flüchtlingsbewegung und Rechtspopulismus) με συμμετέχοντες τους διεθνούς φήμης πολιτικούς επιστήμονες Σαντάλ Μουφ (Chantal Mouffe) και Αντόν Πέλινκα (Anton Pelinka), τον διευθυντή του Μουσείου της Βιέννης, Μάττι Μπουντσλ (Matti Bunzl), το μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας της Αυστρίας, Ντανιέλα Πίχλερ (Daniela Pichler) και τον θεατρικό συγγραφέα Ιμπραήμ Αμίρ (Ibrahim Amir) και παρακολούθησε παραστάσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Σερβικός Νοέμβριος», που υλοποιεί το Volkstheater στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Γιουγκοσλαβικό Δραματικό Θέατρο (Yugoslav Drama Theatre) – μέλος της ΕΘΕ (UTE).

Tαυτόχρονα, είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά και να κάνει επαφές με Διευθυντές αλλά και Καλλιτεχνικούς Συνεργάτες θεάτρων από όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, με στόχο τη διασφάλιση συνεργασιών στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

 

Λεζάντες φωτογραφιών:

PHOTO2: Το Volkstheater της Βιέννης

PHOTO 3: Από την παράσταση "POKOJNIK" του Branislav Nušić, σε σκηνοθεσία Igor Vuk Torbica, που παρουσιάστηκε στο Volkstheater της Βιέννης στο πλαίσιο της διοργάνωσης "Σερβικός Νοέμβρης".

 

Ηχητικό αρχείο της συζήτησης- στρογγυλού τραπεζιού:

http://cba.fro.at/301098

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη με τoν Διονύση Γουλιμή ή Amazing Dio για την παράσταση «Mind games»
Επόμενο άρθροΑκρόαση στο θέατρο "Άργώ"