To Θέατρο "περί Σκιών" στην Πάτρα, σε ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ-1

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τον Μάρτη παραβρέθηκε στην πόλη του Θεάτρου Σκιών, την Πάτρα η σκηνοθέτιδα Λένα Βουδούρη για τα γυρίσματα του νέου επεισοδίου της εκπομπής ντοκιμαντέρ «Ες αύριον τα σπουδαία». Μια παραγωγή των Ελλήνων σκηνοθετών για λογαριασμό της κρατικής τηλεόρασης (ERT).

Το Σάββατο 25 Ιούλιου και στις 7 το απόγευμα (19:00) ο τηλεοπτικός δέκτης της ΕΡΤ-1 θα μεταδώσει το ντοκιμαντέρ για τον παραδοσιακό Καραγκιόζη και την ανάδειξη της προσπάθειας που πραγματοποιείται στο εργαστήρι καλλιτεχνικής και δημιουργικής έκφρασης για παιδιά στο Περί Σκιών του καραγκιοζοπαίχτη Χρήστου Πατρινού. Εκεί οι μικροί λάτρεις-μαθητές της λαϊκής τέχνης αναδεικνύουν το ταλέντο τους και την αγάπη που έχουν προς τον ξυπόλυτο ήρωα.

Πρωταγωνιστής δεν θα είναι ο ακούραστος Χρήστος Πατρινός που μας ψυχαγωγεί με τις παραστάσεις του αλλά οι μαθητές τους, οι μικροί λιλιπούτειοι εκπαιδευόμενοι καραγκιοζοπαίχτες με βασικό πρωταγωνιστή τον Θανάση, ηλικίας μόλις 6 ετών.

Το ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου στο εργαστήρι Περί Σκιών με εξωτερικά γυρίσματα στην πλατεία Γεωργίου, στο ιστορικό θεατράκι ΡΕΚΟΡ στην πλατεία Μαρούδα και στη μαρίνα.

 

Από το πρόγραμμα της ΕΡΤ

http://program.ert.gr/details.asp?pid=3455181&chid=9

 

«Ες αύριον τα σπουδαία»
Μέσα από τα επεισόδια της σειράς προβάλλονται οι νέοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και αθλητές που καινοτομούν και δημιουργούν με τις ίδιες τους τις δυνάμεις.

Η σειρά αναδεικνύει τα ιδιαίτερα γνωρίσματα και πλεονεκτήματα της νέας γενιάς των συμπατριωτών μας, αυτών που θα αναδειχθούν στους αυριανούς πρωταθλητές στις Επιστήμες, στις Τέχνες, στην Κοινωνία.
Δείτε σήμερα"Ο Θανάσης και ο Αθανάσιος Διάκος"

Eπεισόδιο 17

Ο Θανάσης είναι 6 χρόνων, πάει στην Α΄ Δημοτικού και είναι ολοκληρωμένος καραγκιοζοπαίχτης. Από δύο ετών που πρωτοείδε παράσταση, έγινε το αγαπημένο του παιχνίδι. Με τη βοήθεια των γονιών του, έμαθε να φτιάχνει φιγούρες, να μιμείται τις φωνές και να παίζει διάφορα έργα με μεγάλη επιτυχία. Στην Πάτρα (με τη μεγάλη παράδοση στο Θέατρο Σκιών), όπου ζει, ο Θανάσης δεν χάνει παράσταση και ταυτόχρονα από το διαδίκτυο βλέπει παραστάσεις από διάφορους καραγκιοζοπαίχτες και αγοράζει φιγούρες. Το περασμένο καλοκαίρι έδωσε την πρώτη δημόσια παράστασή του στην πλατεία του χωριού όπου παραθέριζε. Και έτσι, όταν ο γνωστός καραγκιοζοπαίχτης Χρήστος Πατρινός άνοιξε το «ΠΕΡΙ ΣΚΙΑΣ» στην Πάτρα, ένα εργαστήρι Θεάτρου Σκιών και θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά, ο Θανάσης ήταν από τα πρώτα παιδιά που πήγαν να μάθουν τα μυστικά της τέχνης από έναν πραγματικό μάστορα. Και δεν είναι ο μόνος. Παρά τα τόσα παιχνίδια και θεάματα, η γοητεία που ασκεί στα σημερινά παιδιά ο ξυπόλητος ήρωας, εντυπωσιάζει ακόμα και τους γονείς τους. Τώρα ο Θανάσης, μαζί με τα άλλα παιδιά, ετοιμάζεται να παίξει στο έργο «Ο Καραγκιόζης καντηλανάφτης και ο Αθανάσιος Διάκος», σε μια παράσταση εμπρός και πίσω από τον μπερντέ, όπως παίζονταν παλιά τα ηρωικά έργα. Και βέβαια, Αθανάσιος Διάκος θα είναι ο Θανάσης.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Λένα Βουδούρη

Διεύθυνση φωτογραφίας: Βαγγέλης Κουλίνος

Ηχοληψία: Δημήτρης Βασιλειάδης

Μοντάζ: RGB Studios

Περί Σκιών

œ Νόρμαν 18-20 (Αγ. Διονύσιος) Τ.Κ. 26441, Πάτρα

' 2610452320

È6977355402, 6944555586

: [email protected]

Περί Σκιών