Workshop Αρχαίας Τραγωδίας πάνω στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη με τον Στέφανο Κυριακίδη

Στέφανος Κυριακίδης

Ένα πρωτότυπο Workshop πάνω στην αρχαία τραγωδία και θέμα το έργο του Ευριπίδη «Τρωάδες», πραγματοποιεί ο καταξιωμένος ηθοποιός, σκηνοθέτης και καθηγητής υποκριτικής και αρχαίου δράματος Στέφανος Κυριακίδης, το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς και απόφοιτους δραματικών σχολών.

 

Το Workshop

Πρόκειται για ένα εργαστήριο έρευνας, μελέτης και παρουσίασης της αρχαίας τραγωδίας. Αφορά όλους τους ηθοποιούς που επιθυμούν να εντρυφήσουν πάνω στο αρχαίο δράμα και κυρίως να κάνουν μια σπουδή πάνω στους ρόλους και τα χορικά των «Τρωάδων». Τα δημιουργικά αποτελέσματα του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν σε μορφή παράστασης μετά το τέλος των μαθημάτων.

Η διάρκεια του workshop θα είναι 10 εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί σε 60 ώρες.

Ο Στέφανος Κυριακίδης

Ο Στέφανος Κυριακίδης είναι αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου και έχει τιμηθεί με πολλαπλές διακρίσεις για την υποκριτική του δεινότητα καθώς και για την προσφορά του στο ελληνικό θέατρο. Με μακρά πορεία ως ηθοποιός στο κλασσικό και μοντέρνο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ασχολείται παράλληλα με τη θεατρική διδασκαλία και τη σκηνοθεσία.

Έχοντας την πρώτη επαφή με το Αρχαίο Δράμα, το 1961, όντας ακόμα μαθητής Γυμνασίου, στην παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» του ΚΘΒΕ, συμμετέχει έκτοτε αδιαλείπτως σε παραστάσεις αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο αλλά και σε όλα τα αρχαία θέατρα της Ελλάδος, υπηρετώντας το δύσκολο είδος της αρχαίας τραγωδίας με πληθώρα παραστάσεων στο ενεργητικό του. Έχει συνεργαστεί με όλους τους καταξιωμένους Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες πάνω στο αρχαίο δράμα, όπως οι: Κάρολος Κουν, Μίνως Βολανάκης, Σπύρος Ευαγγελλάτος, Σωκράτης Καραντινός, Τάκης Μουζενίδης, Ζυλ Ντασσέν, Βασίλης Παπαβασιλείου, Σταύρος Τσακίρης, Ρόμπερτ Στούρουα, Λυδία Κονιόρδου, Αντρέι Σερμπάν  κ.ά, γεγονός που του έδωσε τη δυνατότητα να μελετήσει και να εξελίξει τη μέθοδο υποκριτικής του μέσα από διαφορετικές «σχολές» σκηνοθεσίας και υποκριτικής προσέγγισης.

Η εμπειρία του σε επίπεδο διδασκαλίας αρχαίου δράματος είναι εξίσου σημαντική. Το 1993 πραγματοποίησε σε συνεργασία με τον Μίνω Βολανάκη ειδικά σεμινάρια πάνω στο αρχαίο δράμα, ενώ δημιούργησε σειρά σεμιναρίων αρχαίας τραγωδίας στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Διετέλεσε καθηγητής υποκριτικής (με ειδίκευση στο αρχαίο δράμα) για 15 χρόνια στη Δραματική Σχολή του Εθνικόυ Θεάτρου Ελλάδος κι εν συνεχεία δίδαξε στις δραματικές σχολές «Βεάκη» και «Νέο Θέατρο Γιώργου Αρμένη», ενώ ασχολείται και με την εκγύμναση και διδασκαλία ρόλων σε επαγγελματίες ηθοποιούς.

Βασικές πληροφορίες

Διάρκεια σεμιναρίου: Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου έως Πέμπτη 6 Απριλίου.

Συναντήσεις κάθε Τετάρτη & Πέμπτη, ώρες 15:00 – 18:00*.

Χώρος σεμιναρίων: Σολωμού 16, Πλατεία Εξαρχείων.

Κόστος: 225 ευρώ + Φ.Π.Α (για το σύνολο των ωρών), πληρωτέα σε δύο δόσεις.

Προβλέπεται ειδική έκπτωση για τους κατόχους κάρτας ανεργίας.

Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου.

Απαραίτητη η αποστολή βιογραφικού στο email: [email protected].

Πληροφορίες – Αιτήσεις στο τηλ: 2121050020.

 

*Ενδέχεται να τροποποιηθεί ελαφρά η τελική κατάρτιση του προγράμματος