Ανακοινώθηκαν οι επιχορηγήσεις των θεατρικών σχημάτων για την περίοδο 2018-19 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ογδόντα ένα (81) επαγγελματικά θεατρικά σχήματα του Ελεύθερου Θεάτρου από την Αττική και την Περιφέρεια επιχορηγεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ενισχύοντας έτσι, για δεύτερη χρονιά, την ελληνική θεατρική δημιουργία, με το συνολικό ποσό του 1.315.0000 ευρώ για την περίοδο 2018-19, ποσόν αυξημένο σε σχέση με πέρυσι (1.005.000 ευρώ).

Η επιλογή έγινε μεταξύ 161 εμπρόθεσμων προτάσεων από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία αποτελείται από την Θεατρολόγο, Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων Εθνικού Θεάτρου και δημιουργό του Greek Play Project Ειρήνη Μουντράκη (Πρόεδρο), τον Κριτικό Θεάτρου και Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών Γρηγόρη Ιωαννίδη (Αντιπρόεδρο), τον Εικαστικό, Επισκέπτη Καθηγητή της TISCH School of the Arts/New York University Αντώνη Βολανάκη, τη δημοσιογράφο Αντιγόνη Καράλη, τον δημοσιογράφο Γιώργο Μητρόπουλο, τον Καθηγητή Θεατρολογίας ΑΠΘ και Κριτικό Θεάτρου Σάββα Πατσαλίδη και τον τον Σκηνοθέτη και ΕΕΠ Πανεπιστημίου Αθηνών Τάκη Τζαμαργιά (μέλη).

Η Επιτροπή κατέληξε στην απόφασή της με το σκεπτικό ότι «η ενίσχυση μέσω ενός ικανού αριθμού θιάσων των επιχορηγήσεων προσφέρει σήμερα, -και στη δύσκολη συγκυρία την οποία διανύει η ελληνική σκηνή-, τη δυνατότητα σε περισσότερους καλλιτέχνες να στηριχθούν, να δημιουργήσουν, να δοκιμαστούν, αλλά και να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, να αναθεωρήσουν τις προτεραιότητές και να προωθήσουν τους καλλιτεχνικούς στόχους τους».
Με αυτόν τον τρόπο η Επιτροπή πιστεύει ότι «συμβάλλει στη δίκαιη κατανομή, στην ενίσχυση του θεατρικού τοπίου και στη σταθερότητα του θεάτρου, και φιλοδοξεί ότι θα βοηθήσει στο μέτρο του δυνατού τα σχήματα να στηριχθούν στις δυνάμεις τους, να προσηλωθούν και να εμβαθύνουν στο καλλιτεχνικό τους έργο».

Τα μέλη της Επιτροπής εργάσθηκαν αμισθί, αμερόληπτα και με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική θεατρική κοινότητα. Τα αποτελέσματα που ακολουθούν προέκυψαν με σύμπλευση των μελών μέσα από πολλές συζητήσεις, με τη σύνθεση των επιμέρους αντιθέσεων και των προβληματισμών τους, και με θετική διάθεση απέναντι σε ένα θεατρικό τοπίο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται φανερά σε διαδικασία ανασυγκρότησης.

Δείτε τη λίστα των επιχορηγήσεων:

lista_epih_2018_-_teliki.pdf