Ανωτέρα Δραματική Σχολή "Θέατρο των Αλλαγών"

Αλλάξαμε τον χάρτη της θεατρικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Το ΘτΑ (www.toc.gr) είναι μια δραματική σχολή που δεν θελήσαμε ποτέ να εντάξουμε στο σύστημα των αναγνωρισμένων από το υπουργείο πολιτισμού δραματικών σχολών διότι αυτό θα αλλοίωνε την φυσιογνωμία και τον πρωτοποριακό τρόπο λειτουργίας του. Μέσα στα είκοσι χρόνια που λειτουργεί καταφέραμε ν’ αλλάξουμε τον χάρτη της θεατρικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Αυτό το πετύχαμε δουλεύοντας μεθοδικά πάνω στις αλλαγές που ήταν αναγκαίες να γίνουν προκειμένου να ανταποκριθεί η σχολή μας στις απαιτήσεις που έχει μια σχολή θεάτρου του 21ου αιώνα. 

Στο ΘτΑ έχει την δυνατότητα κάποιος να σπουδάσει επιλέγοντας ο ίδιος το δάσκαλο του. Εμείς προσφέρουμε ένα πλήρες πρόγραμμα μαθημάτων, λειτουργούμε εφτά μέρες την εβδομάδα, όλα τα μαθήματα γίνονται μια φορά την εβδομάδα για ένα δίωρο και οι σπουδαστές μας επιλέγουν και παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα που τους ενδιαφέρουν. 

Στο ΘτΑ άλλωστε - και για πρώτη φορά σε δραματική σχολή στην Ελλάδα - διδάσκονται ήδη από την ίδρυσή του (1998) μαθήματα όπως: Τεχνική, Yoga, Pilates, Tai Chi, Devised Theatre, Τεχνική Alexander, Υποκριτική μπροστά στην κάμερα, Capoeira, Θέατρο δρόμου, Τσίρκο, τεχνικές σκηνικής πάλης κ.α. Επίσης για πρώτη φορά σε σχολή θεάτρου στην Ελλάδα διδάσκονται τεχνικές των Sanford Meisner, Uta Hagen, Keith Johnstone, David Mamet, Susan Batson, Michael Chekhov, Yevgeny Vakhtangov, Yat Malmgren κ.α. 

Στα 20 χρόνια που λειτουργούμε έχουν διδάξει μεταξύ άλλων και οι:
Γιώργος Κέντρος, Μάγια Λυμπεροπούλου, Άννα Μάσχα, Εβελίνα Παπούλια, Δημήτρης Μαυρίκιος, Στάθης Λιβαθηνός, Γιάννης Χουβαρδάς, Κων/νος Μαρκουλάκης, Δημήτρης Ήμελλος, Αντώνης Λουδάρος, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Κων/νος Αρβανιτάκης, Κων/νος Κωνσταντόπουλος, Ράνια Οικονομίδου, Σπύρος Φωκάς, Νίκος Καραθάνος, Κώστας Γάκης, Ελένη Γερασιμίδου, Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιώργος Κιμούλης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Νίκος Ψαρράς, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Καταλειφός, Άκης Σακελλαρίου, Δημήτρης Τάρλοου, Δημήτρης Λιγνάδης, Κώστας Φιλίππογλου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Βασίλης Ανδρέου, Γιώργος Χρανιώτης, Μαρία Ζορμπά, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Σταύρος Ζαλμάς, Στέλιος Μάϊνας, Κων/νος Ρήγος, Ακύλας Καραζήσης, Γιάννης Μπέζος, Μιρέλλα Παπαοικονόμου, Νίκος Κουρής, Ένκε Φεζολλάρι, Κων/νος Μπιμπής, Περικλής Μοσχολιδάκης, Χρύσα Καψούλη, Γιώργος Καραμίχος, Γιώργος Γάλλος, Κων/νος Ασπιώτης, Χάρης Φραγκούλης 

Το ΘτΑ είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που δεν έχει επιχορηγηθεί ποτέ από κανέναν δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων χρόνων τα δίδακτρα στο ΘτΑ παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (6 ευρώ η ώρα) και γίνονται πολλές διευκολύνσεις ώστε όσοι ενδιαφέρονται να σπουδάσουν να μη στερούνται το αγαθό της γνώσης που προσφέρεται.

Παράλληλα προσφέρουμε και μια σειρά από υποτροφίες, φεστιβάλ και επί πλέον δραστηριότητες όπως:

1. Κάθε χρόνο διοργανώνουμε το Διεθνές Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων (International Festival of Making Theater) φέρνοντας στην Ελλάδα σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου από όλον τον κόσμο και δίνοντας την ευκαιρία σε σπουδαστές δραματικών σχολών να γνωρίσουν τις μεθόδους υποκριτικής που διδάσκονται στις δραματικές σχολές σε όλον τον κόσμο. Είναι μια παγκόσμια ετήσια συνάντηση δασκάλων και μαθητών σχολών θεάτρου που γίνεται στο ΘτΑ.
2. Κάθε χρόνο διοργανώνουμε το Φεστιβάλ Ομάδων Δράσης και δίνουμε την ευκαιρία στους σπουδαστές μας να παρουσιάσουν εξ ολοκλήρου δικές τους παραστάσεις, να κριθούν και να βραβευτούν αφού το φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα.
3. Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιούνιο παραδίδουμε εντελώς δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού σε αλλοδαπούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα για να τους διευκολύνουμε να ενταχθούν ομαλά στην ελληνική κοινωνία.
4. Κάθε χρόνο ο/η πρώτος αριστούχος που αποκτά τον τίτλο σπουδών του ΘτΑ παρακολουθεί το International Summer Acting School στο Λονδίνο και το ΘτΑ καλύπτει όλα τα έξοδα του/της.
5. Κάθε χρόνο δίνουμε την υποτροφία Ανδρέας Βουτσινάς αξίας 10.000 ευρώ σε έναν/ μία μαθητή/μαθήτρια προς τιμήν του μεγάλου δασκάλου.
6. Κάθε χρόνο δίνουμε την υποτροφία Βαγγέλης Γιακουμάκης αξίας 720 ευρώ που την μοιράζονται 5 μαθητές/ μαθήτριες μας για να ανταμείψουμε καλούς μαθητές μας για τις επιδόσεις τους και να στείλουμε παντού ένα μήνυμα ότι το ΘτΑ είναι ένα bullying free σχολείο.
7. Κάθε χρόνο δίνουμε 20 υποτροφίες σε ισάριθμους σπουδαστές συνολικής αξίας 2.880 ευρώ σε αριστούχους μαθητές μας.
8. Το ραδιόφωνο των Αλλαγών (www.toc-radio.gr) δίνει την ευκαιρία στους σπουδαστές μας να κάνουν εντελώς δωρεάν πρακτική εξάσκηση των όσων μαθαίνουν στα μαθήματά μας μέσα από τις εκπομπές τους.
9. Σε όλη την διάρκεια της χρονιάς φιλοξενούμε μαθητές γυμνασίων και λυκείων που οι μαθητές τους χωρίς κανένα κόστος, επιθυμούν να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας μια δραματικής σχολής και να παρακολουθήσουν κάποιο μάθημα στο πλαίσιο του επαγγελματικού προσανατολισμού τους.
10.  Κάθε Κυριακή δίνουμε την ευκαιρία σε όποιον θέλει να πάρει μέρος εντελώς δωρεάν, στις συναντήσεις μας με τίτλο "Κυριακή στο Αλλαγών" που έχουν ένα θέμα κοινωνικού, καλλιτεχνικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος με καλεσμένους σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών.

 

Υποσχόμαστε να κρατήσουμε ψηλά τον πήχη και κάθε χρόνο να τον τοποθετούμε ακόμα ψηλότερα.

Προηγούμενο άρθροΘέατρο Σημείο | Πρόγραμμα για τη σεζόν 2018-2019
Επόμενο άρθροΣεμινάριο δραματολογίας με στοιχεία υποκριτικής από τη Βίκυ Γεωργιάδου