391 π.Χ. : Ένα έργο μουσειακού θεάτρου στον αρχαιολογικό χώρο των Αστικών Πυλών Πειραιά

Πειραιάς 391 π.Χ.: Μια μέρα στης Ξανθίππης

Η Heterotopia, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, παρουσιάζει μια εφαρμογή μουσειακού θεάτρου για τη χρήση του νερού, κι όχι μόνο, στα κλασικά χρόνια στην πόλη του Πειραιά, με το κοινό στο ρόλο των επισκεπτών ενός πανδοχείου.

Είναι παραμονή της γιορτής της Μουνιχίας Αρτέμιδος, της σπουδαιότερης ίσως γιορτής του Πειραιά. Πολλοί θα είναι οι επισκέπτες που θα πάνε στη γιορτή. Πολίτες, μέτοικοι και ξένοι. Και η Ξανθίππη, μια σκοροδοπανδοκευτριαρτόπωλις (πανδοχέας που πουλάει σκόρδα και άρτους) κάθεται σ' αναμμένα κάρβουνα. Όπου νά 'ναι θα φτάσουν οι επισκέπτες και εκείνη αντιμετωπίζει πρόβλημα με την κεντρική δεξαμενή του νερού. Τρεις μέρες τώρα, η ίδια παλεύει με τη λάσπη και περιμένει τον τεχνίτη που όλο της λέει ότι θα έρθει, αλλά δεν έρχεται ποτέ. Ο άντρας της είναι άφαντος από το πρωί κι έτσι έχει στείλει το δούλο να βρει τον τεχνίτη. Αλλά οι ώρες περνάνε και ούτε δούλο βλέπει, ούτε τεχνίτη. Το νερό στο πηγάδι είναι λίγο κι αν δε λυθεί το πρόβλημα οι πελάτες θα φύγουν και θα πάνε σ' άλλο πανδοχείο. Κι εκεί που δεν ξέρει τι να κάνει, βλέπει έντρομη τους επισκέπτες να καταφθάνουν.

Το μουσειακό θέατρο είναι ένα είδος θεάτρου που ζωντανεύει την ιστορία! Το κοινό γνωρίζει από κοντά χαρακτήρες από το παρελθόν που του μιλούν από τη δική τους σκοπιά για την εποχή τους. Πρόκειται για μια καινοτόμο προσέγγιση στην πολιτισμική κληρονομιά, μια νέα μορφή μουσειακή ερμηνείας για την ελληνική μουσειολογία.

Το μουσειακό θέατρο γεννήθηκε στη Σουηδία το 1897 και εξαπλώθηκε σε όλο το δυτικό κόσμο, γνωρίζοντας μεγάλη απήχηση! Η Heterotopia φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το μουσειακό θέατρο και σας καλεί να το γνωρίσετε από κοντά!

Αστικές Πύλες - Ξυλαποθήκη

Πύλης 8,

Πειραιάς

https://www.google.gr/maps/place/Pilis+8,+Pireas+185+32/

Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Ιουνίου, έναρξη 18:00

Διάρκεια: 75’

Είσοδος ελεύθερη- Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, παρακαλούμε να επιβεβαιώσετε τη συμμετοχή σας με e-mail στο [email protected] ή τηλεφωνικά στο 6947889608 (εργάσιμες 10:00-16:00) μέχρι την Πέμπτη 8/6.

Προηγούμενο άρθροWorkshop με τον Russell Maliphant
Επόμενο άρθροΒράβευση των επαγγελματικών παραστάσεων της Δραματικής Σχολής" Ίασμος "