Από σήμερα 14 Ιανουαρίου δίνεται η δυνατότητα αναστολής του 100% των εργαζομένων σε θέατρα και τέχνες του θεάματος

Με κόφτες ακόμη και στις χορηγήσεις δικαιώματος για αναστολές συμβάσεων εργασίας παρουσίασε το σχέδιο ενισχύσεων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις η κυβέρνηση. Ουσιαστικά υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» των Βρυξελλών, αλλά και την ανάγκη για να εξυπηρετήσει τον φιλόδοξο στόχο για 1,4% πρωτογενές έλλειμμα άνοιξε τον κρατικό κορβανά για να στηρίξει τον Ιανουάριο τις επιχειρήσεις και όσα νοικοκυριά πλήττονται με 80 εκατομμύρια ευρώ, τα 42 εκ των οποίων αφορούν πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που σημειωτέον, μέχρι να υλοποιηθεί θα περάσει … εύλογος χρόνος.

Το όλο πλαίσιο στήριξης, πάντως, αφορά μέτρα χαμηλού δημοσιονομικού κόστους για εστίαση, ψυχαγωγία και πολιτισμό που πλήττονται άμεσα από τα περιοριστικά μέτρα και δεν επεκτείνεται όπως ζητούσαν φορείς και σε άλλους κλάδους. Είναι μια επέκταση του υφιστάμενου πακέτου με κάποιες στοχευμένες πρόσθετες παρεμβάσεις, κυρίως με παρατάσεις στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και άνοιγμα της βεντάλιας για τις άδειες ειδικού σκοπού. Επίσης στη «φαρέτρα» είναι και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, με συγχρηματοδοτήσεις τα οποία όμως καθυστερούν στην υλοποίηση.

Ακόμη, όμως, και στους κλάδους που μπήκαν στην περίμετρο υπάρχουν αυστηρά κριτήρια και διαβαθμίσεις σε ποσοστά επί του απασχολούμενου προσωπικού αλλά και της περιόδου αποζημίωσης σε σχέση με την ένταξη στο μέτρο των αναστολών. Ειδικότερα προκρίθηκε επέκταση των προσωρινών αναστολών εργασίας εργαζομένων με αποζημίωση ειδικού σκοπού σε επιπλέον κλάδους, με οριοθέτηση ποσοστού επί του απασχολούμενου προσωπικού που δύναται να τίθεται σε αναστολή.

Από την 1η/1/2022 και έως τις 31/1/2022 έχουν ήδη δυνατότητα να θέτουν σε προσωρινή αναστολή το 100% των εργαζομένων τους αποκλειστικά οι επιχειρήσεις στους ακόλουθους κλάδους

 • Νυχτερινά κέντρα και Μπαρ
 • Αίθουσες συναυλιών και επαγγέλματα συναφή με τη μουσική.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως. Και βέβαια αυτό αφορά όσους δεν έχουν άλλη κύρια αποασχόληση.

Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

 • Από τις 14/1/2022 και έως τις 31/1/2022 επεκτείνεται η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή το 100% των εργαζομένων τους οι επιχειρήσεις στους ακόλουθους κλάδους:
 1. Τέχνες του θεάματος και θέατρα
 2. Χώροι εκδηλώσεων και θεαμάτων
 3. Διοργάνωση γάμων και εκδηλώσεων
 4. Παιδότοποι.
 • Από τις 14/1/2022 και έως τις 31/1/2022 επεκτείνεται η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή έως 25% των εργαζομένων τους και τουλάχιστον έναν εργαζόμενο οι επιχειρήσεις στους ακόλουθους κλάδους (Πίνακας Β.2):
 • Εστίαση
 • Υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering)
 • Ξενοδοχεία
 • Ταξιδιωτικά γραφεία και υπηρεσίες κρατήσεων
 • Κινηματογράφοι
 • Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
 • Γυμναστήρια
 • Αθλητική εκπαίδευση και αθλητικές δραστηριότητες
 • Σχολές χορού
 • Φυσική ευεξία
 • Πάρκα αναψυχής και θεματικά πάρκα
 • Καζίνο.

Το κόστος της επέκτασης του μέτρου εκτιμάται σε 30 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο του μηνός Ιανουαρίου.

Η ρευστότητα

Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων επιλεγμένων κλάδων που πλήττονται σημαντικά, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Οι επιλέξιμοι κλάδοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

 1. Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
 2. Οργάνωση εκδηλώσεων
 3. Υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering)
 4. Σχολές χορού
 5. Νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Προϋποθέσεις εφαρμογής: Μείωση τζίρου μεταξύ 2019 και 2020 άνω του 50%.

Ύψος ενίσχυσης: 8% επί του τζίρου του 2019. Ανώτατο όριο ενίσχυσης: 400.000 ευρώ.

Το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 42 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ-REACT EU.

Αναστολές

Επιπλέον παρέχεται, αναστολή καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά και εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται προσωρινά σε αναστολή

Επίσης στις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά (σύμφωνα με τη λίστα ΚΑΔ των οποίων το 100% των εργαζομένων δύναται να τεθεί σε προσωρινή αναστολή εργασίας ως ανωτέρω), παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και η αποπληρωμή της μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Για τους εργαζόμενους ανά την επικράτεια των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και η αποπληρωμή της μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.Το κόστος εκτιμάται σε 8 εκατ. ευρώ.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Πάντως σε δεύτερη φάση και ανάλογα με τις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο και τα δημοσιονομικά θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μεγαλύτερου «κουρέματος» της επιστρεπτέας προκαταβολής και νέας επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος για την επιδότηση των παγίων δαπανών. Από τους περίπου 820.000 οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα φορολογικά χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας σε έως και 6 χρόνια, λιγότεροι από 40.000 έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι στιγμής, ενώ σε 15 ημέρες εκπνέει η προθεσμία. Με βάση τη ρύθμιση οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν την αποπληρωμή των κορονοχρεών σε έως 36 μηνιαίες δόσεις χωρίς τόκο, ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Πάντως στο τραπέζι είναι μια επί πλέον έκπτωση επί του ποσού της επιστροφής σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης και παράταση της προθεσμίας πέραν της 31ης Μαρτίου του 2022.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς το «κούρεμα» φθάνει το 75% καθώς το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 25% των κρατικών δανείων. Το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 33,3% της ενίσχυσης και το 33% θα επιστρέψει το 50%. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης από τις 60 μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση των δανείων έχει μετατεθεί για τις 30 Ιουνίου του 2022 αντί τις 31 Ιανουαρίου που προβλέπονταν αρχικά.

Άδειες

Επίσης σήμερα αναμένεται να γίνει η επικαιροποίηση του πλαισίου που αφορά στις άδειες των εργαζομένων γονέων με παιδιά – μαθητές που νοσούν από κορονοϊό η οποία αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ για να συμπεριληφθούν και οι γονείς που χρεώθηκαν ημέρες από την τακτική τους άδεια από το άνοιγμα των σχολείων την περασμένη Δευτέρα.

Με την νέα ρύθμιση θα αλλάξει το εύρος της συγκεκριμένης άδειας, η οποία είχε προβλεφθεί μεν το 2020 για ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά για 14 ημέρες καθώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ ήταν διαφορετικά στις πρώτες φάσεις της πανδημίας η άδεια ειδικού σκοπού θα δίνεται ανεξάρτητα από το αν κλείνει ή όχι το σχολικό τμήμα και οι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό COVID-19 των παιδιών τους, θα δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ανάλογα με τα εκάστοτε υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Πηγή: news247.gr

Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση Συμμετοχής στο Φεστιβάλ «Ανθρώπων Στιγμές»
Επόμενο άρθροΚριτική για την παράσταση "Η Παράσταση"