Απολογισμός της χρονίας που πέρασε(2017-2018) για την Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη & προσφορά δωρεάν μαθημάτων καλοκαιρινής προετοιμασίας

Ανώτερη Δραματική Σχολή Αθηναϊκή Σκηνή

Αθ. Διάκου και Τζιραίων 13 (έξω από το μετρό Ακρόπολης)
Πληροφορίες- κρατήσεις: 2109222300

Η Αθηναϊκή Σκηνή δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά πάνω από μια δεκαετία σε τρεις άξονες:

Το Επαγγελματικό Θέατρο με παραστάσεις από τον επαγγελματικό της θίασο, αλλά και φιλοξενούμενες παραγωγές και εκδηλώσεις.

Την Ανώτερη Δραματική Σχολή, που οδηγεί τους σπουδαστές σε δίπλωμα επαγγελματία ηθοποιού.

Τα Εργαστήρια, που παρακολουθούν ενδιαφερόμενοι για θεατρική επιμόρφωση, προετοιμασία για εξετάσεις και ακροάσεις, εξειδικευμένα σεμινάρια,  ή επαγγελματίες που επιζητούν να διορθώσουν την εκφορά του λόγου τους και γενικά την παρουσία τους μπροστά στο κοινό.

Η χρονιά που πέρασε υπήρξε ιδιαίτερα δημιουργική με νέες ιδέες, δράσεις, φιλανθρωπικές ενέργειες και διακρίσεις.

 ΑΝΩΤΕΡΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

 Απο την ίδρυση της κιόλας η Ανώτερη Δραματική Σχολή Αθηναϊκη Σκηνή, διαμόρφωσε ένα καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών, θεσπίζοντας για πρώτη φορά τη διδασκαλία της υποκριτικής μέσω παραστάσεων. Οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα να αφοσιωθούν σε κάθε περίοδο εξ’ ολοκλήρου σε μια θεατρική παράσταση. Στη φετινή περίοδο παρουσιάστηκαν στο κοινό συνολικά εννέα παραστάσεις και άλλες οκτώ τεχνικών μαθημάτων.

Τις παραστάσεις παρακολούθησαν  εκτός του κοινού, δημοσιογράφοι, casting directors, παραγωγοί και σκηνοθέτες, όπου διαπιστωσαν το υψηλό επίπεδο των σπουδαστών.

Οι σπουδαστές “αναμετρήθηκαν” με έργα Αρχαίου Δράματος, έργα σύγχρονου και κλασσικού ρεπερτορίου, διδαγμένα απ’ τους Θεόδωρο Κάλβο, Μιχάλη Καλαμπόκη, Κοραή Δαμάτη, Λίλλυ Μελεμέ, Νίκο Μπουσδούκο, Ισίδωρο Σιδέρη, Αλεξάνδρα Βουτζουράκη.

Τα τεχνικά και θεωρητικά μαθήματα, για τα οποία πλέον φημίζεται η σχολή (Χορός, Μουσική, Αγωγή Λόγου, Αυτοσχεδιασμός, Θεατρολογία, Λογοτεχνία, Ιστορία Τέχνης, Κινηματογράφος, Σκηνοθεσία, Τεχνικές Προσέγγισης Ρόλου), επιμελήθηκαν οι Χριστίνα Βασιλοπούλου, Μάρω Θεοδωράκη, Περικλής Μοσχολιδάκης,  Μιχάλης Καλαμπόκης, Αλεξάνδρα Βουτζουράκη, Ερατώ Πίσση.

Πολλά από τα παραπάνω μαθήματα αποτελούν καινοτομίες της Σχολής, ενώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν μαθήματα της αρεσκείας τους, όπως : Υποκριτική στην κάμερα, Ψυχολογία και Θέατρο, Μακιγιάζ, Κρουστά, Μεταγλώττιση και Σπικάζ, διδαγμένα από τους Άκη Σταματιάδη, Μιχάλη Καλαμπόκη, Σπύρο Μπιμπίλα, Μαρίνα Μηλιάρη και Οδυσσέα Στεφανή.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Στα εξειδικευμένα εργαστήρια της Αθηναϊκής Σκηνής υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχη από πολλές και διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Ανάμεσα τους, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, μαθητές σχολείων, μαθητές για τις εξετάσεις των καλλιτεχνικών σχολείων, ερασιτέχνες, υποψήφιοι για τις εισαγωγικές εξετάσεις, απόφοιτοι δραματικών σχολών με σκοπό την προετοιμασία για ακροάσεις, , οι οποίοι παρακολούθησαν ένα ευέλικτο πρόγραμμα ιδιαιτέρων μαθημάτων που αφορούν τον λόγο, την κίνηση, την προβολή και την υποκριτική.

Πολλοί από αυτούς παρακολούθησαν και μεμονωμένα μαθήματα της Σχολής, όπως η πρακτική μεταγλώττισης για επιμόρφωση και εξειδίκευση. Σ’ αυτούς προστέθηκαν και τα άτομα που επιθυμούν δίπλωμα υποκριτικής, αλλά έχουν περιορισμένο χρόνο. Η ευελιξία του προγραμματισμού σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος, έχουν κάνει αυτά τα εργαστήρια πλέον ιδιαίτερα δημοφιλή.

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεχίστηκε και αυτή τη χρονιά η ερευνητική πορεία του Θιάσου. Παρουσιάστηκε για δεύτερη περίοδο ο “Εδουάρδος ο δεύτερος” του Μάρλοου σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη. Μια μεγάλη παραγωγή με 15 ηθοποιούς και 12 συντελεστές, που έλαβε διθυραμβικές κριτικές. Η παράσταση ο “Εδουάρδος ο δεύτερος” θα παρουσιαστεί ξανά στις 15 Σεπτεμβρίου 2018 στο Φεστιβάλ του Δήμου της Αθήνας στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού και θα περιοδεύσει στο εξωτερικό την άνοιξη του 2019.

Η δεύτερη παραγωγή της Αθηναϊκής Σκηνής, ήταν το έργο  του Λουίτζι Πιραντέλο “Να ντύσουμε τους γυμνούς” σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Βουτζουράκη.

Και στις δύο παραστάσεις, συμμετείχαν  απόφοιτοι της Σχολής και σπουδαστές της.

Οι δράσεις της Αθηναϊκής Σκηνής βραβεύτηκαν από την UNESCO, ήταν υποψήφιες για βραβεία ερμηνειών, σκηνοθεσίας και τεχνικών συντελεστών, ενώ η απόφοιτος της σχολής Λυδία Σγουράκη, που πρωταγωνίστησε στο έργο ''Να ντύσουμε τους γυμνούς'' είναι υποψήφια για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης.

Στις παραπάνω παραστάσεις προστέθηκαν αξιόλογες φιλοξενούμενες παραγωγές, καθώς επίσης συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις.

Αυτόν τον καιρό, οι συντελεστές της Αθηναϊκής Σκηνής βρίσκονται σε πυρετώδεις διαδικασίες σχεδιασμού της ερχόμενης περιόδου.

Με νέους καθηγητές νεότερης γενιάς σκηνοθετών και νέες καινοτομίες στη Σχολή συνεχίζουμε δυναμικά με νέα προγράμματα  Εργαστηρίων, που σκοπό έχουν να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες επιμόρφωσης.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται το ρεπερτορίο του Θεάτρου, που στόχο έχει την έρευνα, αλλα και την προώθηση των αποφοίτων  ηθοποιών και σκηνοθετών που σπουδασαν στην Αθηναική Σκηνή.

Αυτή την περίοδο  συνεχίζονται οι εγγραφές σπουδαστών για το Α’ έτος, αλλά και μεταγραφικών για τα υπόλοιπα έτη, καθώς και οι εγγραφές για τα εργαστήρια.

Τέλος, ολοκληρώνονται, με ελάχιστες θέσεις ακόμα οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα καλοκαιρινής προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις του Υπουργείου  Πολιτισμού και του Εθνικού Θεάτρου, ένα πρόγραμμα με ιδιαίτερα υψηλά στατιστικά επιτυχίας.

Και όλα αυτά, στην υπέροχη περιοχή της Ακρόπολης σε ένα εξαιρετικής αισθητικής νεοκλασσικό κτήριο, που αποπνέει Τέχνη, κοντά στο μετρό.

Πληροφορίες για την Αθηναϊκή Σκηνή στο τηλέφωνο: 210-9222300, Αθανασίου Διάκου και Τζιραίων 13, Αθήνα, Ακρόπολη.

Προηγούμενο άρθροΘεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης | Πρόγραμμα Εκδηλώσεων και Εργαστηρίων
Επόμενο άρθροΚριτική για την παράσταση "Χοηφόρες"