Δελτίο τύπου για τη συνάντηση σωματείων με την υπουργό πολιτισμού

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΜΑ - ΑΚΡΟΑΜΑ 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ 

 Αθήνα, 05/06/2020 

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 

Φαίνεται ότι μέσα από τις πολύμορφες κινητοποιήσεις των καλλιτεχνικών σωματείων και φορέων όλο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση μέσω του ΥΠΠΟΑ πιέζεται από τις διεκδικήσεις μας και τη μαζικότητά μας. 

Αυτό επιβεβαιώνεται από τη συνάντηση που έγινε με το ΥΠΠΟΑ με εκλεγμένους εκπροσώπους των καλλιτεχνικών σωματείων και φορέων, μετά και την τελευταία κινητοποίησή μας στις 3/6 χωρίς βέβαια να φεύγει από το κάδρο η αποφασιστικότητά τους να περάσουν την κυβερνητική πολιτική. 

  • Για το Μητρώο Καλλιτεχνών δεν αποκάλυψαν τις προθέσεις τους. Δε μας απάντησαν γιατί την καταγραφή των εργαζόμενων δεν την κάνουν μέσα από το ΕΡΓΑΝΗ και από το αρχείο του ΥΠΠΟ με τους απόφοιτους των καλλιτεχνικών σχολών. Το μόνο που ανακοίνωσαν ήταν συνάντηση  με τα Σωματεία που έχουν κάνει παρατηρήσεις για να συζητήσουν τεχνικές πλευρές και δημιουργία ομάδων εργασίας για κάτι που δε γνωρίζουν πως θα το χρησιμοποιήσουν. 
  • Για το ΦΕΚ 1938/Β/20-05-2020 για τις επιχορηγήσεις στο θέατρο,  έκαναν ότι «δεν ήξεραν τίποτα για το έγκλημα». «Δεν κατάλαβαν» ότι οι αμοιβές που προβλέπουν για τους συντελεστές είναι εξευτελιστικές. «Δεν κατάλαβαν» ότι υποχρεώνουν για λίγα ψίχουλα τους καλλιτέχνες να παραδώσουν το πνευματικό και συγγενικό τους δικαίωμα για πάντα στους παραγωγούς και για 5 χρόνια στο Υπουργείο για να το εκμεταλλεύονται δωρεάν. 
  • Μας είπαν ότι για τις ταξιθέτριες του Μεγάρου που δεν εντάχθηκαν στο έκτακτο επίδομα ενίσχυσης, το Υπουργείο Οικονομικών έκανε «ότι περισσότερο μπορούσε» και αυτό ήταν 328 ευρώ το μήνα, για κάποιους μήνες. Φυσικά την ίδια στιγμή  αποδέχθηκαν ότι κανένας δε ζει με 328 ευρώ, αλλά έβαλαν ξανά μπροστά τους «κανόνες λειτουργίας του Κράτους». 
  • Μας είπαν ότι η “ασφαλιστική ικανότητα” (50 ένσημα το χρόνο) την οποία ενέταξαν σαν προϋπόθεση για την ένταξη στο επίδομα, καλύπτει τους εργαζόμενους που έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 2.000 € κι ότι για παρακάτω δεν μπορούν να καλύψουν!!! 

Από την πλευρά μας, κάναμε καθαρό στην Υπουργό ότι θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας απέναντι σε  αυτή την πολιτική. Δε θα δεχθούμε την προσπάθεια που κάνουν τώρα και με απόφαση της Υπουργού για θεσμοθέτηση εξευτελιστικών αμοιβών και παραχώρηση των πνευματικών και συγγενικών μας δικαιωμάτων. 

Ζητήσαμε 

  • Για τις τακτικές επιχορηγήσεις να μπουν όροι που να διασφαλίζουν τις εργασιακές σχέσεις σαν προϋπόθεση για την επιχορήγηση των παραστάσεων. 
  • Στην ΚΥΑ για την επιχορήγηση θεατρικών παραστάσεων να υπολογιστούν οι αμοιβές των συντελεστών με βάση τη σύμβαση του ΣΕΗ με το Εθνικό Θέατρο. 
  •  Να απαλειφθεί κάθε αναφορά για την παραχώρηση του πνευματικού και συγγενικού δικαιώματος που προκύπτει από την ψηφιακή αποτύπωση της παράστασης 
  • Επιχορηγήσεις και αγορές εικαστικών έργων μόνο από Δημιουργούς μέλη του ΕΕΤΕ χωρίς μεσάζοντες. 
  • Οι ταξιθέτριες του Μεγάρου να λάβουν το σύνολο των οριζόντιων μέτρων στήριξης που δικαιούνται, χωρίς περικοπές. 
  • Να εξασφαλιστεί η επιβίωση του συνόλου των εργαζομένων στο Θέαμα – ακρόαμα και των καλλιτεχνών δημιουργών. 

Η ίδια η υπουργός, κάτω από την πίεση είπε ότι το ΥΠΠΟΑ θα εξετάσει για αλλαγές στο ΦΕΚ 1938/20-05-2020. 

Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Αναμένουμε άμεσα ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ για αποδοχή των αιτημάτων μας. Είμαστε εδώ, σε ετοιμότητα για κλιμάκωση των διεκδικήσεων μας για τέχνη και ζωή που να μας αξίζει! 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΜΑ-ΑΚΡΟΑΜΑ 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ 

 

Προηγούμενο άρθροΟι παραστάσεις και δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για το καλοκαίρι και ο απολογισμός του για την περίοδο της καραντίνας
Επόμενο άρθροΟι δράσεις του Θεσσαλικού θεάτρου για το 2020