Διαφορετικότητα και θέατρο!

Συντάκτρια: Ναντίν Αθανασίου

«Εάν κάποιος σκέφτεται αλλιώς αυτό δε με προσβάλλει, αντίθετα με εμπλουτίζει. Δεν έχει μεγάλο ενδιαφέρον ν' ακούσεις τον ήχο σου» Antoine de Saint-Exupéry

Όλοι έχουμε την ανάγκη να υπάρχουμε και να είμαστε αποδεκτοί! Άλλωστε η αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου είναι ο θεμέλιος λίθος του κόσμου μας. Τι είναι όμως η διαφορετικότητα; Δεν είμαστε όλοι διαφορετικοί; Μήπως αν κάτι δεν είναι «συνηθισμένο», δε μας μοιάζει, δεν υπακούει στη νόρμα ή στη λεγόμενη «κανονικότητα», το θεωρούμε διαφορετικό, άρα ξένο; Και τότε τι; Το διαχωρίζουμε, το θεωρούμε κατώτερο, το απομονώνουμε; Διάκριση είναι η δυσμενής μεταχείριση ενός ατόμου, λόγω της διαφορετικότητάς ή της διαφοροποίησης του, λόγω πχ κάποιας πάθησης, αναπηρίας, του σεξουαλικού του προσανατολισμού, της φυλής του κτλ. Εφόσον, όμως, όλοι είμαστε διαφορετικοί και μοναδικοί, όλοι είμαστε και ίσοι. Και αυτό που μας μένει να κάνουμε είναι να αποδομήσουμε τα στερεότυπα και συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου!

Ξεχωρίσαμε πέντε θεατρικές παραστάσεις, που μας εντυπωσίασαν με τον τρόπο, που προσεγγίζουν τη διαφορετικότητα, τονίζουν τη σημασία της και αναδεικνύουν τη σημαντικότητά της!

  1. Ρένα

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με συνεχείς sold out παραστάσεις, αλλά και την επιτυχημένη περιοδεία σ' όλη την Ελλάδα, η «Ρένα» του Αύγουστου Κορτώ συνεχίζει το ταξίδι της στο Θέατρο Ακροπόλ, από την Τρίτη 5 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.

Η Ιστορία της Ρένας ταυτίζεται με πικρά –κορυφαία γεγονότα της ιστορίας της Ελλάδας του 20ού αιώνα.

Μια 100χρονη πόρνη η ΡΕΝΑ του Κορτώ, που από 13χρονο κορίτσι χωρίς δεύτερη επιλογή, τη «βγάζουν στο κλαρί». Η ΡΕΝΑ μεγαλώνει και εξελίσσεται χάρη στη θαυμαστή της αφέλεια και τη μεγάλη της καρδιά, σ' έναν τόπο, που σπαράσσεται από πολέμους, αιματηρές διαδηλώσεις, φοιτητικές εξεγέρσεις. Και επιβιώνει…

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

2. Οι Ψίθυροι

Ύστερα από την ενθουσιώδη υποδοχή, που σημείωσε την άνοιξη, η Εταιρεία Θεάτρου Υπερίων επαναλαμβάνει το πολύκροτο ντοκουμέντο της Λίλλιαν Χέλλμαν «Ψίθυροι», σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν στο Θέατρο Δημήτρης Χορν.

Η Μαριάν και η Τζέην είναι συνιδιοκτήτριες ενός σχολείου θηλέων. Η Τζέην είναι αρραβωνιασμένη με τον Τζόζεφ, έναν νεαρό γιατρό. Όταν τα οικονομικά του σχολείου επιτέλους αρχίζουν ν’ ανθίζουν, το ζευγάρι αποφασίζει να παντρευτεί – πράγμα που κάνει τη Μαριάν να ζηλέψει. Μια κακομαθημένη μαθήτρια του σχολείου, που θέλει να εκδικηθεί τις δασκάλες, επειδή τιμωρήθηκε για κάποια αταξία, διαδίδει ένα βαρύ ψέμα: πως τάχα οι δυο γυναίκες διατηρούν μεταξύ τους κρυφό δεσμό. Οι φήμες μεταδίδονται από στόμα σε στόμα, το σχολείο χάνει τις μαθήτριές του και η επιχείρηση κλείνει.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

3. Φυλές

Η παράσταση του Τάκη Τζαμαργιά, που αγαπήθηκε από το κοινό και τους κριτικούς όσο λίγες την προηγούμενη θεατρική σεζόν, επιστρέφει στο "Θέατρο Σταθμός" για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, με μια εξαιρετική διανομή.

Το πολυβραβευμένο έργο της Νίνα Ρέιν, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδαν επεξεργάζεται δεξιοτεχνικά το χιούμορ και τη συγκίνηση σε μια σειρά ευαίσθητων θεμάτων: την απουσία ενσυναίσθησης, ακόμα κι ανάμεσα στους πιο στενούς ανθρώπινους δεσμούς, τα όρια της λεκτικής επικοινωνίας, την ανάγκη να ανήκεις σε μια φυλή παρά τα όποια αδιέξοδά της.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ
Διαβάστε την κριτική μας: Εδώ

4. Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα

Μετά τη μεγάλη περσινή επιτυχία, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Τζένη Καρέζη, η παράσταση "Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα", σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Ο Κρίστοφερ έχει φοβερό μυαλό και εξαιρετικές ικανότητες στα μαθηματικά, σκοντάφτει όμως στα απλά πράγματα της καθημερινής ζωής. Δεν έχει τολμήσει ποτέ να απομακρυνθεί μόνος του από το σπίτι του, δεν ανέχεται να τον αγγίζει κανείς και δεν εμπιστεύεται τους ξένους. Η αστυνομική του έρευνα, που θα τον βγάλει για πρώτη φορά έξω από το σπίτι του, θα φέρει τη ζωή του τα πάνω κάτω. Ο Κρίστοφερ θα βρει τη χαμένη μητέρα του, θα καταλάβει πως η αγάπη των δικών του είναι μπερδεμένη με μυστικά και ψέματα και θα συνειδητοποιήσει τις δυνάμεις, που θα του επιτρέψουν να προχωρήσει στη ζωή...

Μια γλυκόπικρη ιστορία για τον αυτισμό, την εφηβεία, την οικογένεια, τα μαθηματικά και τα χρώματα.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ
Διαβάστε την κριτική μας*: Εδώ 

*Έχουν αλλάξει κάποιοι συντελεστές

5. Ο Άνθρωπος Ελέφαντας

Πρόκειται για την πραγματική ιστορία του Τζον Μέρρικ γνωστού και ως Ανθρώπου Ελέφαντα, ενός τραγικά παραμορφωμένου άντρα, που έζησε στο Βικτωριανό Λονδίνο το 1880. Η ζωή του υπήρξε πηγή έμπνευση για τις τέχνες και τα γράμματα.

Πρόκειται για την ιστορία ενός άνδρα, του Τζον Μέρρικ, στη Βικτοριανή Αγγλία του 19ου αιώνα που είχε μια άνευ προηγουμένου φυσική παραμόρφωση. Όταν ο καταξιωμένος γιατρός Τριβς τον παίρνει υπό την προστασία του, για να τον απαλλάξει από έναν κόσμο καιροσκόπων και εκμετάλλευσης, εκπλήσσεται από το λαμπρό μυαλό, την ακλόνητη πίστη του και τη δίψα του για αποδοχή, αγάπη και έρωτα.

Πόσο όμως ο Τζον Μέρρικ έχει αληθινά απομακρυνθεί από τα Freek Shows και από έναν κόσμο τεράτων;

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ
Διαβάστε την κριτική μας*: Εδώ