Κριτική για την παράσταση "Συρανό ντε Μπερζεράκ"

Από τη θεατρολόγο Μαρία Μαρή

Ο Συρανό, φοβερός ξιφομάχος και ποιητής, είναι ερωτευμένος με την Ρωξάνη. Όμως δεν τολμάει να της το πει, γιατί τον εμποδίζει η μεγάλη του μύτη. Ο Κριστιάν είναι κι αυτός ερωτευμένος με τη Ρωξάνη, δεν ξέρει όμως πώς να εκφράσει τα συναισθήματά του, καθώς δεν διαθέτει την ευφράδεια για να τη σαγηνεύσει. Μεγάλο το θέμα που θίγεται εδώ. Όταν κανείς έχει συναισθήματα και μέσα του έχουν εδραιωθεί υψηλές ιδέες και ευγενή ιδεώδη, πως γίνεται αυτά να μην βρουν τρόπο να τα εκφραστούν; Όταν η αγάπη είναι πηγή έμπνευσης, πώς μπορεί να ξεπεραστεί η αδυναμία έκφρασης; Η Ρωξάνη (Κατερίνα Αθανασιάδη) ρομαντική, εύθραυστη, καλλιεργημένη, αυτή την έκφραση των συναισθημάτων έχει ανάγκη προκειμένου να τροφοδοτήσει και τα δικά της αισθήματα. Ο Συρανό (Λευτέρης Ελευθερίου) προσφέρεται να βοηθήσει τον Κριστιάν (Χρήστος Καπενής) να κερδίσει την αγάπη της Ρωξάνης, με τα δικά του ποιητικά λόγια. Ο ήρωας με την πιο διάσημη μύτη στο παγκόσμιο θέατρο, ο Συρανό, εκπροσωπεί την ψυχή, την εσωτερική ομορφιά ενός ανθρώπου, ενώ ο Κριστιάν  εκπροσωπεί την ομορφιά, την ελκυστική και παραπλανητική όψη, αυτό που εύκολα και χωρίς καμία σκέψη μπορεί να ελκύει στην αρχή, αλλά που μετά όμως δεν είναι αρκετό για να κρατήσει μιαν ευαίσθητη ψυχή, όπως αυτή της Ρωξάνης. Στο έργο είναι λεπτές οι διεργασίες και οι σκέψεις του Συρανό, που θυσιάζει την δική του αγάπη για τη Ρωξάνη για χάρη του Κριστιάν ώστε να ικανοποιήσει την ανάγκη και των δυο αυτών, πιο πολύ της Ρωξάνης, να είναι μαζί ευτυχισμένοι.

Η διασκευή για τα παιδιά μοιραία εκλαϊκεύει ή και αφαιρεί κάποια σημεία, που θα ήταν κομβικά για μια συνολική, ευρύτερη και ολοκληρωμένη προσέγγιση των νοημάτων του έργου. Ωστόσο σέβεται το κείμενο και θέτει παράλληλα καίριους προβληματισμούς, απευθυνόμενη με τρόπο ευθύ και άμεσο στα παιδιά συγκινώντας τα.

Η χορογράφος Αντιγόνη Γύρα, συνεργάτιδα του Ηλία Καρελλά, ζωντανεύει με μαγικό τρόπο επί σκηνής τις  εικόνες του έργου, αυτή τη φορά με χορευτές από την ομάδα της «Κινητήρας Χοροθέαμα». Η κίνηση, όχι μόνο των χορευτών, αλλά και των ηθοποιών, είναι πολύ δουλεμένη. Ο Λευτέρης Ελευθερίου ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Άλματα, δύναμη, ευαισθησία. Ένας υπέροχος ρομαντικός ήρωας.

Ο σκηνοθέτης Ηλίας Καρελλάς δημιουργεί μια παράσταση με εντυπωσιακά σκηνικά, με έντονους φωτισμούς, με  ηθοποιούς και χορευτές, ζωντανή μουσική και σύγχρονο θέατρο σκιών με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό γύρω από την έννοια της διαφορετικότητας. Πολλές οι σκέψεις και οι συζητήσεις που μπορούν να προκύψουν. Πώς ορίζεται η ομορφιά; Η ομορφιά προσαρμόζεται στις εποχές και στις συνθήκες ή υπάρχει η απόλυτη ομορφιά; Πώς μπορεί να εκφράσει κάποιος τα συναισθήματά του; Ποιες είναι  οι προϋποθέσεις για να τα εκφράσει; Πως καλλιεργείται ο λόγος κα η σκέψη; Πώς μεταδίδει κάποιος τα όσα αισθάνεται;  Τι ερωτευόμαστε;

Οι String Demons, γοητεύουν καθώς ερμηνεύουν  ζωντανά στη σκηνή με τη μουσική τους την τρέλα του Συρανό, την αυταπάρνησή του, τη μεγάλη και ειλικρινή του αγάπη, διασκευάζοντας αποκλειστικά για την παράσταση αριστουργήματα της κλασικής μουσικής και όχι μόνο, με ροκ και ανατρεπτικό τρόπο!

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ