583

Συρανό ντε Μπερζεράκ

Συγγραφέας: Edmond Rostand
Διασκευή: Jo Roets
Απόδοση: Χαρά Γιαννακοπούλου
Σκηνοθέτης: Ηλίας Καρελλάς
Σκηνογραφία: Ηλίας Καρελλάς
Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού
Φωτισμοί: Ηλίας Καρελλάς
Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα
Ερμηνεύουν: Λευτέρης Ελευθερίου, Κατερίνα Αθανασιάδη, Χρήστος Καπενής, Φάνης Παυλόπουλος.
Παίζουν μουσική: String Demons
Χορεύουν: Κατερίνα Γεβετζή και Ναπολέων Μανάτος               

Περιγραφή

Ο Συρανό, φοβερός ξιφομάχος και ποιητής, είναι ερωτευμένος με την Ρωξάνη. Όμως δεν τολμάει να της το πει, γιατί τον εμποδίζει η μεγάλη του μύτη. Ο Κριστιάν είναι κι αυτός ερωτευμένος με τη Ρωξάνη, δεν ξέρει όμως πώς να εκφράσει τα συναισθήματά του. Ο Συρανό δέχεται να βοηθήσει τον Κριστιάν να κερδίσει την αγάπη της Ρωξάνης, με τα δικά του λόγια· τα λόγια ενός ποιητή. Οι δύο πρωταγωνιστές στην πραγματικότητα είναι οι δύο πλευρές ενός ανθρώπου, το σώμα και η ψυχή. Ποιος θα νικήσει; Η εξωτερική ομορφιά του Κριστιάν ή η ομορφιά της ψυχής του Συρανό;       

Περισσότερα

Παιδική σκηνή - θέατρο Κάππα

Ο Λευτέρης Ελευθερίου και οι String Demons στον «Συρανό», σε σκηνοθεσία Ηλία Καρελλά!                

Μετά από τις δύο επιτυχημένες χρονιές της παράστασης "Το αγόρι με τη βαλίτσα" ο αγαπημένος σκηνοθέτης και σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς ετοιμάζει μια παράσταση-πρόταση για την ερχόμενη σεζόν. Στην παιδική σκηνή του θεάτρου Κάππα θα ζωντανέψει ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου, το αριστούργημα του Edmond Rostand "Συρανό ντε Μπερζεράκ", στην ευρηματική και βραβευμένη διασκευή για παιδιά και νέους του Jo Roets, σε απόδοση - προσαρμογή στα ελληνικά της Χαράς Γιαννακοπούλου.

Τον ήρωα με την πιο διάσημη μύτη στο παγκόσμιο θέατρο, τον ποιητή – ξιφομάχο Συρανό, θα ερμηνεύσει μοναδικά ο Λευτέρης Ελευθερίου. Οι String Demons, το εκρηκτικό δίδυμο εγχόρδων που συζητήθηκε και αγαπήθηκε τα τελευταία χρόνια, φέρνει ζωντανά στη σκηνή τη μουσική του «τρέλα», διασκευάζοντας αποκλειστικά για την παράσταση αριστουργήματα της κλασσικής μουσικής και όχι μόνο, με ροκ και ανατρεπτικό τρόπο!
Η χορογράφος Αντιγόνη Γύρα, σταθερή πλέον συνεργάτιδα του Ηλία Καρελλά, ζωντανεύει με μαγικό τρόπο επί σκηνής εικόνες του έργου, αυτή τη φορά με χορευτές από την ομάδα της «Κινητήρας Χοροθέαμα».

Στην παράσταση που θα κάνει πρεμιέρα στις 29 Σεπτεμβρίου 2019, ο Ηλίας Καρελλάς συνδυάζει επί σκηνής ηθοποιούς, χορευτές, ζωντανή μουσική και σύγχρονο θέατρο σκιών.  Στόχος του είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την έννοια της διαφορετικότητας. Tί σημαίνει ομορφιά; Tί σημαίνει εικόνα, στην εποχή της εικόνας; Πώς εκφράζει κανείς τα συναισθήματά του; Πώς επικοινωνεί; Πώς ερωτεύεται; Σε μια εποχή που κυριαρχεί η τεχνολογία και η  απρόσωπη επικοινωνία, που οι άνθρωποι φοβούνται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, που η καθημερινότητά μας κατακλύζεται από αψεγάδιαστα πρότυπα ομορφιάς, που ο σχολικός και κοινωνικός εκφοβισμός είναι πιο έντονος παρά ποτέ, ο "Συρανό" έρχεται να υμνήσει με τον δικό του τρόπο τον έρωτα.

Να μας δείξει ότι η ουσιαστική επικοινωνία, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και τα δικαιώματα του άλλου, μα πάνω απ' όλα η ειλικρινής αγάπη, έχει τη δύναμη να μας μεταμορφώσει και να μας απελευθερώσει.

Φωτογραφίες

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Από τη θεατρολόγο Μαρία Μαρή

  Ο Συρανό, φοβερός ξιφομάχος και ποιητής, είναι ερωτευμένος με την Ρωξάνη. Όμως δεν τολμάει να της το πει, γιατί τον εμποδίζει η μεγάλη του μύτη. Ο Κριστιάν είναι κι αυτός ερωτευμένος με τη Ρωξάνη, δεν ξέρει όμως πώς να εκφράσει τα συναισθήματά του, καθώς δεν διαθέτει την ευφράδεια για να τη σαγηνεύσει. Μεγάλο το θέμα που θίγεται εδώ. Όταν κανείς έχει συναισθήματα και μέσα του έχουν εδραιωθεί υψηλές ιδέες και ευγενή ιδεώδη, πως γίνεται αυτά να μην βρουν τρόπο να τα εκφραστούν; Όταν η αγάπη είναι πηγή έμπνευσης, πώς μπορεί να ξεπεραστεί η αδυναμία έκφρασης; Η Ρωξάνη (Κατερίνα Αθανασιάδη) ρομαντική, εύθραυστη, καλλιεργημένη, αυτή την έκφραση των συναισθημάτων έχει ανάγκη προκειμένου να τροφοδοτήσει και τα δικά της αισθήματα. Ο Συρανό (Λευτέρης Ελευθερίου) προσφέρεται να βοηθήσει τον Κριστιάν (Χρήστος Καπενής) να κερδίσει την αγάπη της Ρωξάνης, με τα δικά του ποιητικά λόγια. Ο ήρωας με την πιο διάσημη μύτη στο παγκόσμιο θέατρο, ο Συρανό, εκπροσωπεί την ψυχή, την εσωτερική ομορφιά ενός ανθρώπου, ενώ ο Κριστιάν εκπροσωπεί την ομορφιά, την ελκυστική και παραπλανητική όψη, αυτό που εύκολα και χωρίς καμία σκέψη μπορεί να ελκύει στην αρχή, αλλά που μετά όμως δεν είναι αρκετό για να κρατήσει μιαν ευαίσθητη ψυχή, όπως αυτή της Ρωξάνης. Στο έργο είναι λεπτές οι διεργασίες και οι σκέψεις του Συρανό, που θυσιάζει την δική του αγάπη για τη Ρωξάνη για χάρη του Κριστιάν ώστε να ικανοποιήσει την ανάγκη και των δυο αυτών, πιο πολύ της Ρωξάνης, να είναι μαζί ευτυχισμένοι.

  Η διασκευή για τα παιδιά μοιραία εκλαϊκεύει ή και αφαιρεί κάποια σημεία, που θα ήταν κομβικά για μια συνολική, ευρύτερη και ολοκληρωμένη προσέγγιση των νοημάτων του έργου. Ωστόσο σέβεται το κείμενο και θέτει παράλληλα καίριους προβληματισμούς, απευθυνόμενη με τρόπο ευθύ και άμεσο στα παιδιά συγκινώντας τα.

  Η χορογράφος Αντιγόνη Γύρα, συνεργάτιδα του Ηλία Καρελλά, ζωντανεύει με μαγικό τρόπο επί σκηνής τις εικόνες του έργου, αυτή τη φορά με χορευτές από την ομάδα της «Κινητήρας Χοροθέαμα». Η κίνηση, όχι μόνο των χορευτών, αλλά και των ηθοποιών, είναι πολύ δουλεμένη. Ο Λευτέρης Ελευθερίου ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Άλματα, δύναμη, ευαισθησία. Ένας υπέροχος ρομαντικός ήρωας.

  Ο σκηνοθέτης Ηλίας Καρελλάς δημιουργεί μια παράσταση με εντυπωσιακά σκηνικά, με έντονους φωτισμούς, με ηθοποιούς και χορευτές, ζωντανή μουσική και σύγχρονο θέατρο σκιών με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό γύρω από την έννοια της διαφορετικότητας. Πολλές οι σκέψεις και οι συζητήσεις που μπορούν να προκύψουν. Πώς ορίζεται η ομορφιά; Η ομορφιά προσαρμόζεται στις εποχές και στις συνθήκες ή υπάρχει η απόλυτη ομορφιά; Πώς μπορεί να εκφράσει κάποιος τα συναισθήματά του; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να τα εκφράσει; Πως καλλιεργείται ο λόγος κα η σκέψη; Πώς μεταδίδει κάποιος τα όσα αισθάνεται; Τι ερωτευόμαστε;

  Οι String Demons, γοητεύουν καθώς ερμηνεύουν ζωντανά στη σκηνή με τη μουσική τους την τρέλα του Συρανό, την αυταπάρνησή του, τη μεγάλη και ειλικρινή του αγάπη, διασκευάζοντας αποκλειστικά για την παράσταση αριστουργήματα της κλασικής μουσικής και όχι μόνο, με ροκ και ανατρεπτικό τρόπο!