Έκθεση-αφιέρωμα με τίτλο "45 Χρόνια Θέατρο ΣΤΟΑ"

3375220

Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου θα παρουσιάσει από 30 Νοεμβρίου 2016 έως 28 Φεβρουαρίου 2017 μια έκθεση-αφιέρωμα στο Θέατρο ΣΤΟΑ.

To Θέατρο ΣΤΟΑ λειτουργεί από το 1971 στου Ζωγράφου. Με τις δραματουργικές του επιλογές και την καλλιτεχνική του ευαισθησία και συνέπεια, άνοιξε νέους δρόμους για το νεοελληνικό θέατρο. Η ΣΤΟΑ αποτέλεσε ένα εργαστήρι θεατρικών αναζητήσεων που πειραματίστηκε με νέους τρόπους γραφής και ερμηνείας. Πολλοί νεοέλληνες συγγραφείς πρωτοπαρουσίασαν εκεί τα έργα τους και δεκάδες ταλαντούχοι ηθοποιοί «μαθήτευσαν» δίπλα στους προικισμένους στυλοβάτες της, τον Θανάση Παπαγεωργίου και τη Λήδα Πρωτοψάλτη.

Την αναγνώριση του έργου της ΣΤΟΑΣ μαρτυρούν τόσο ο θαυμασμός και η καταξίωση της δημιουργικής της παραγωγής από τους ανθρώπους του θεατρικού χώρου, όσο και η αγάπη του κοινού της. Ειδικότερα δε για την περιοχή του Ζωγράφου, η ΣΤΟΑ έχει αποτελέσει για δεκαετίες μια μοναδική κοιτίδα πολιτισμού.

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος έγραφε το 1978, όταν η ΣΤΟΑ διένυε ακόμα την πρώτη της δεκαετία:

Το θέατρο «Στοά» προχωρεί με εκπληκτική συνέπεια στο μέγα θέμα της αναψηλάφησης της νεοελληνικής φυσιογνωμίας. Ο κ. Παπαγεωργίου δημιουργεί σχολή· ένα νέο ύφος υποκριτικής, ένα νέο είδος άρθρωσης του ελληνικού λόγου, μια νέα θεματογραφία, ένας καινούριος προβληματισμός πάνω στην ελληνική κοινωνία δοκιμάζονται.

Η έκθεση στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου θα περιλαμβάνει φωτογραφίες από όλες τις παραστάσεις που ανέβηκαν στα 45 χρόνια της ΣΤΟΑΣ, σχέδια, κοστούμια, μακέτες σκηνικών, παρτιτούρες και soundtracks από την πρωτότυπη μουσική των παραστάσεων, καθώς και αρχειακό υλικό. Η έκθεση θα πλαισιωθεί από προβολές, ομιλίες και μουσικές εκδηλώσεις, που παρουσιάζονται αναλυτικά στο επισυναπτόμενο πρόγραμμα.

 Διάρκεια έκθεσης: 30 Νοεμβρίου 2016 – 28 Φεβρουαρίου 2017

 Εγκαίνια: Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016, ώρα 19.00

 Ωράριο λειτουργίας:

Τρίτη – Τετάρτη: 09.00 – 13.30 & 17.00 – 20.00

Πέμπτη – Σάββατο: 09.00 – 15.00. Κυριακή – Δευτέρα: κλειστά

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη με τη Νάντια Δαλκυριάδου από την παράσταση "Η μαζώχτρα"
Επόμενο άρθρο45 Χρόνια Θέατρο ΣΤΟΑ