Έλλη Παπακωνσταντίνου - ODC Ensemble: Παράσταση στο Μνημείο του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν.

Τον τελευταίο καιρό η Έλλη Παπακωνσταντίνου και η ομάδα της ODC Ensemble μάς έχουν συνηθίσει σε πολύ καλές ειδήσεις. Μετά την παγκόσμια περιοδεία του Τρίπτυχου (πρεμιέρα της νέας όπερας Oedipus: Sex with Mum was Blinding τον Απρίλιο στο Stanford University,  η τιμητική παρουσίαση του Σπηλαίου [The Cave], ως νικητή του διεθνούς διαγωνισμού Music Theatre NOW στο Operadagen Festival και την παρουσίαση του REVOLT ATHENΣ στο Φεστιβάλ Nova Drama στη Μπρατισλάβα το Μάιο, η Έλλη Παπακωνσταντίνου και η ODC Ensemble ετοιμάζονται για την παρουσίαση του νέου τους έργου The Kindly Ones [Ευμενίδες] στο Μνημειώδες Στρατόπεδο Συγκέντρωσης της Αυστρίας Μαουτχάουζεν, στα πλαίσια του Festival der Regionen 2019.

Σε σκηνοθεσία και σύνθεση κειμένων της πολυβραβευμένης στο εξωτερικό σκηνοθέτιδας το νέο έργο που της ανέθεσε το Αυστριακό Festival der Regionen πρόκειται να παρουσιαστεί στο ιστορικό Μνημείο του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν. Ας σημειωθεί, ότι το ιστορικό μνημείο ανοίγει τις πόρτες του στην τέχνη μετά από πολλά χρόνια.

Στόχος της παράστασης είναι να αποτελέσει μια ισχυρή πολιτική και κοινωνική δήλωση για τις τρέχουσες εξελίξεις και την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη. Το λιμπρέτο αντλεί από τις Εμευνίδες  του Αισχύλου και το "Μαουτχάουζεν" του Ιάκωβου Καμπανέλλη επιζήσαντα του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν.  Ακούγονται επίσης, αδημοσίευτο υλικό από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, αποσπάσματα από το «Μαουτχάουζεν» του ιδίου, η τρομερή άρια του H.Purcell "the Cold Song" (από το έργο "Βασιλιάς Αρθούρος") κ.α.

Σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση του θρυλικού Blaine Reininger που εκτελείται ζωντανά από τον ίδιο, ενώ, την παράσταση ερμηνεύουν η εξαιρετική περφόρμερ Ρόζα Προδρόμου, ο συνθέτης καθώς και μια τοπική χορωδία ηλικιωμένων ανδρών (από την περιοχή του Μαουτχάουζεν). Τα σκηνικά και κοστούμια υπογράφει η Μαρία Πανουργιά.

Η τελευταία παράσταση της ODC Ensemble το Σπήλαιο βραβεύτηκε τον Μάϊο με το βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού Music Theatre NOW που απονεμήθηκε στο πλαίσιο του Ολλανδικού Φεστιβάλ Operadagen Festival. Η μουσική είναι του Τηλέμαχου Μούσα. Βίντεο σκηνικά κοστούμια του Παντελή Μάκκα.

Η παράσταση παίχτηκε στο Ρότερνταμ αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές:

 

Ημέρες Όπερας στο Ρότερνταμ - Το Σπήλαιο (Κριτική Παράστασης)

[...] Αγνοούμε την «πραγματική» πραγματικότητα. Στο Σπήλαιο της Έλλης Παπακωνσταντίνου και των ODC Ensemble, αυτή η θέση ανακλά στη συζήτηση για τα fake news, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την εικονική πραγματικότητα και την έννοια της μετά-αλήθειας. Η μουσική του Μούσα είναι παραπάνω από ταιριαστή: δημιουργώντας ένα δυναμικό, θορυβώδες noise δομεί ένα πολύ κλειστοφοβικό μουσικό τοπίο, που ταιριάζει απόλυτα στη φυλάκισή μας στο σπήλαιο. Και ναι, αυτό το κομμάτι εγείρει ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, όπως, για παράδειγμα, σχετικά με την έννοια της «επιλογής». Όπως μπορούμε να επιλέξουμε ένα νέο κινητό, έτσι μπορούμε να επιλέξουμε να πιστεύουμε ή να μην πιστεύουμε θεωρίες συνωμοσίας. Γνώσεις και γεγονότα έχουν γίνει ανταλλάξιμα προϊόντα, όταν κάνουμε «like» και «follow». Μέσα από την καταιγιστική μουσική, τις εντυπωσιακές εικόνες και μέσα από καταιγιστικούς ρυθμούς, οι πέντε performersκαταφέρνουν να μας οδηγήσουν σε ένα συναρπαστικό αλλά και σκληρό ταξίδι.

Ben Taffijn

21/5/2019

http://www.nieuwenoten.nl/?p=6721#more-6721

 

******

Το Σπήλαιο: Πλάτωνας έτος 2019

... Βρισκόμαστε - όπως αναμενόταν σε μια επαναστατική, πειραματική παράσταση - βομβαρδισμένοι από μια πληθώρα σκέψεων, κειμένων, ήχων και εικόνων ... Το Σπήλαιο παρασταίνεται έξυπνα με διάφορους τρόπους... Η χρήση επεξεργασμένων και ζωντανών εικόνων βίντεο, που αναμειγνύονται μεταξύ τους, είναι ένας λόγος για να παρακολουθήσετε την παράσταση ..

.. "Σταμάτα και ζήσε!" Φαίνεται να μας λέει η παράσταση ...

... Η μουσική κυμαίνεται από παράξενες αρμονίες σε υψηλές συχνότητες εγχόρδων, μερικές φορές δονητικές, άλλες φορές κραυγές, και άλλες ενισχυμένες. Τόσο τα ηλεκτροακουστικά περιβάλλοντα, όσο και λυρικός ήχος καθιστούν το εγχείρημα επιτυχές.

Peter 't Hart

20/5/2019

https://www.operamagazine.nl/featured/48212/the-cave-plato-anno-2019/

Στο μεταξύ η τελευταία όπερα της Έλλη Παπακωνσταντίνου - ODC Ensemble OedipusSex with Mum was Blinding θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο σε μια από τις ωραιότερες σκηνές του κόσμου στο BAM της Νέας Υόρκης.

Μετά την πρεμιέρα της νέας όπερας Oedipus, Sex with Mum was Blinding σε μουσική σύνθεση των Τηλέμαχου Μούσα και Julia Kent στο CCRMA (Computer Research in Music and Acoustics) στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου η Παπακωνσταντίνου διεξήγαγε 6μηνη έρευνα με βραβείο Fulbright (Fulbright Artist’s Award), η παράσταση Oedipus, Sex with Mum was Blinding θα παιχτεί στο κεντρικότατο θέατρο της Νέας Υόρκης “ΒΑΜ” το ερχόμενο Φθινόπωρο! Στην Αθήνα, θα έχουμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε σύντομα. Η παράσταση υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και το κοινωφελές ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

 Oedipus – Sex with Mum was Blinding trailer: https://vimeo.com/332280452

 

ODC Ensemble

Η βραβευμένη ODC Ensemble (1st Prize Award, BE Festival 2017 for the REP – UK, winner of the Music Theatre NOW international competition 2018) έχει ιδρυθεί από τη σκηνοθέτιδα  Έλλη Παπακωνσταντίνου και έχει την έδρα της στηνΑθήνα. H ODC Ensemble δημιουργεί κυρίως υβριδικές παραστάσεις, εμπνέει και προκαλεί το κοινό με κλασικά και σύγχρονα έργα ενώ δίνει έμφαση στην εκπαίδευση. Το 2011 η Έλλη Παπακωνσταντίνου, από κοινού με το ODC Ensemble, δημιούργησε ένα χώρο συλλογικής έκφρασης, δικτύωσης καλλιτεχνών και πολιτών, μια θερμοκοιτίδα σύγχρονης τέχνης, το «Βυρσοδεψείο», το οποίο και διηύθυνε από το 2011 μέχρι και το 2016.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την καινούργια μας ιστοσελίδα: https://elli.site