H ανάπλαση της αίθουσας Δραματικής τέχνης “Black Box” ολοκληρώνει την πτέρυγα Αλίκη Βατικιώτη του Ωδείου Αθηνών

“Όταν πρωτομπήκα στη ‘Μαύρη’ βρήκα ένα τραπέζι, μια σάπια μοκέτα, οκτώ φώτα απ’ τον εμφύλιο και μια ετοιμόρροπη σκηνή από κοντραπλακέ που υποκρινόταν την ιταλική. Τη γκρεμίσαμε και, χάρη σε μια δωρεά στη μνήμη του Κωστή Λειβαδέα, στρώσαμε πλαστικό στο πάτωμα και ηχομόνωση στον ένα τοίχο. Για τις πρώτες εξετάσεις φωτίζαμε μ’ ό,τι μπορούσαμε να φανταστούμε – από φακούς μέχρι θερμάστρες. Στη σκέψη ότι τώρα ζητάμε μέσω ενδοεπικοινωνίας απ’ τους σπουδαστές που βλέπουν το χώρο με κάμερα να φωτίζουν την κίνηση των συναδέλφων τους με ρομποτικές κεφαλές, είπαμε σ’ αυτή την παράσταση να κρατήσουμε το τραπέζι -που στη διαδρομή των χρόνων διαλύθηκε και ξαναφτιάχτηκε άπειρες φορές- σε ανάμνηση των ηρωικών εκείνων χρόνων.”
Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Διευθυντής Δραματικής Σχολής Ωδείου Αθηνών

Ο σχεδιασμός της αίθουσας Black Box

Το κτιριολογικό πρόγραμμα του έργου διατυπώθηκε από τον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη για την Αίθουσα Δραματικής Τέχνης, γνωστή ως “Μαύρη“.
Η ιδέα του νέου σχεδιασμού ανήκει στον διεθνή εικαστικό Αντώνη Βολανάκη, καθηγητή της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών, και λειτουργεί ως ένας πολυμορφικός και μεταβλητός σε επίπεδα χώρος, με ρευστότητα στην δομή του με χρήσεις ως λευκός κύβος και μαύρο κουτί, δανειζόμενος τους βασικούς χώρους των εικαστικών και των παραστατικών τεχνών. Η αίθουσα λειτουργεί με δυνατότητες πολλαπλών χωρικοτήτων καθώς η σχέση θεατών περφόρμερ αναδιαμορφώνεται ανάλογα με την δραματουργία της παράστασης και η θέαση μπορεί να είναι μετωπική, αμφίπλευρη ή περίβλεπτη, διαμορφώνοντας έτσι κάθε φορά διαφορετικές εμπειρίες για τον θεατή.

Οι συντελεστές της παρέμβασης 

Η ανάπλαση της Δυτικής πτέρυγας στον όροφο του Ωδείου Αθηνών αποτελούσε ένα μόνιμο αίτημα του Διοικητικού Συμβουλίου του, στο οποίο ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό και γενναιοδωρία ο σύλλογος Friends of Aliki Vatikioti for Μusic & the Αrts με μια σημαντική χορηγία.

Η ανάπλαση της αίθουσας Δραματικής τέχνης στον Α’ όροφο του Ωδείου Αθηνών έρχεται να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε με την ανάπλαση της αίθουσας συναυλιών «Άρης Γαρουφαλής» που παραδόθηκε σε χρήση τον Δεκέμβριο 2017.
Το όλο έργο ολοκληρώθηκε ανταποκρινόμενο στις υψηλότερες προσδοκίες των οραματιστών του, χάρη στην άψογη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και κυρίως χάρη στο αμέριστο ενδιαφέρον του Stephen Farrant εκ μέρους των χορηγών για το έργο.

Συντελεστές της ανάπλασης της «Μαύρης» αίθουσας Δραματικής τέχνης είναι:

  • Μελέτη: αρχιτεκτονικό γραφείο Α66, με αρχιτέκτονες τη Σουζάνα Αντωνακάκη και τον Δημήτρη Αντωνακάκη, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο.
  • Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη για την αίθουσα της Δραματικής τέχνης: Γιάννης Λαδόπουλος (ΔΕΚΤΗΣ Σύμβουλοι Μηχανικοί ΑΕ)
  • Ακουστική μελέτη: Dr. Gottfried Schubert
  • Κατασκευή: Νάσος Δεληβοριάς (STEPSIS ΑΤΕ)
Προηγούμενο άρθροΚείμενο απολογισμού για το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2019 από το Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο
Επόμενο άρθροΑκρόαση για τη νέα κωμωδία του Τόλη Παπαδημητρίου