Κριτική για την παράσταση "Λέλα Καραγιάννη - Η μάνα της Αντίστασης"

Λέλα Καραγιάννη - Η μάνα της ΑντίστασηςΑπό τη θεατρολόγο Μαρία Μαρή.

Σε μια εποχή κατοχής, κάπως διαφορετικής από εκείνης του 1940 από τους Γερμανούς, σε μια εποχή ωστόσο που τα ιδανικά έχουν ξεθωριάσει μαζί και οι αξίες και κατά συνέπεια οι ήρωες έχουν δειλιάσει, η Μαίρη Βιδάλη επέλεξε να ανεβάσει το έργο του Γιώργου Χριστοδούλου «Λέλα Καραγιάννη» με θέμα τη ζωή αυτής της μεγάλης αγωνίστριας του ’40, αυτής της μεγάλης πατριώτισσας, που ένα μόνο όραμα είχε, τη σωτηρία της πατρίδας της, με όποιο τίμημα κι αν χρειαζόταν να πληρώσει.

Με τρόπο μαγικό, θεατρικό περνά επί σκηνής όλη η ζωή της μεγάλης αυτής προσωπικότητας, από τη Λίμνη Ευβοίας, στη Χαλκίδα, μετά στην Αθήνα με το αρωματοποιείο , για να καταλήξει στα σκοτεινά χρόνια της Κατοχής και στην Αντίσταση.

Αυτή η αριστοκρατική γυναίκα, παντρεμένη με το Νίκο Καραγιάννη και με τα επτά παιδιά, μεταμορφώθηκε επί σκηνής σε λέαινα κατά των Γερμανών.

Σε μια απλή σκηνή, με λιτά σκηνικά, μόνο όσα αντικείμενα χρειάζονταν, μία βαλίτσα, κάποιες φωτογραφίες, ένα ψάθινο καπέλο, ένα κολιέ, μια καπαρντίνα , ένα τηλέφωνο, δίνουν στα χέρια της ηθοποιού την απαραίτητη φόρτιση για μπορεί να ερμηνεύσει τον πολύ απαιτητικό ρόλο της και το πετυχαίνει μοναδικά. Κατορθώνει να φέρει στη σκηνή όλα τα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή της Λέλας.

Στο θέατρο συμβαίνει μια μυσταγωγία. Μόνη της, η ηθοποιός Μαίρη Βιδάλη, καλύπτει όλη τη σκηνή και ερμηνεύει όλους τους ρόλους. Πρόκειται για ένα μάθημα θεάτρου και υποκριτικής.

Η σκηνοθεσία λειτουργική, καλύπτει όλες τις φάσεις της ζωής της αγωνίστριας, αναδεικνύεται από μια καταπληκτική ερμηνεία, από τον κατάλληλο φωτισμό, από τα αντικείμενα – σύμβολα της κάθε στιγμής, από τα βίντεο για τις κομβικές ιστορικές στιγμές. Μια δουλειά συντελεστών με κοινό βλέμμα, με μεγάλη εκτίμηση και θαυμασμό σε αυτήν την ηρωίδα και στο πρόσωπό της, σε όλες και όλους που θυσιάστηκαν για μεγάλα ιδανικά, όπως αυτό της Πατρίδας.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

Προηγούμενο άρθροΟι ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΟΙ ΝΕΓΡΟΙ της Αγκάθα Κρίστι σε σκηνοθεσία Γιώργου Φρατζεσκάκη καταχειροκροτήθηκαν στο κατάμεστο ΘΕΑΤΡΟ ELIART στην Επίσημη πρεμιέρα
Επόμενο άρθροΒασικές αρχές σκηνοθεσίας θεάτρου με την Βαρβάρα Δούκα στο θέατρο 104

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ καλή παράσταση. η ερμηνεία της Μ. Βιδάλη καταπληκτική. Πρόκειται πραγματικά για εξαιρετική ηθοποιό που επέλεξε να ανεβάσει ένα έργο πολύ σημαντικό για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία . Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

  2. Μια παράσταση που σου ενεργοποιεί έντονα συναισθήματα τα οποία φεύγοντας από το θέατρο τα κουβαλάς μαζί σου. Η κ Βιτάλη στη παράσταση αυτή αποδίδει με μαγικό τρόπο και πολύ σεβασμό όλη τη ζωή της μεγάλης αυτής ηρωίδας Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα Ευχαριστώ

  3. Παρακολούθησα την παράσταση με πρόσκληση από θεατρομάνια. Ειλικρινά ένοιωσα πολύ τυχερή που κέρδισα ειδικά αυτή την πρόσκληση. Η ερμηνεία της κας Βιδάλη υπέροχη, λιτή, ουσιαστική, μία μεγάλη ηθοποιός με πραγματικά αξιοπρεπή χαρακτήρα ο οποίος βγαίνει και πάνω στην σκηνη. Τα σκηνικά λιτά όπως έπρεπε κατά την ταπεινή μου γνώμη να είναι για να κινείται άνετα μέσα από τον μονόλογο η κα Βιδάλη. Ειλικρινά κάποια στιγμή ήταν τόσο μέσα στον ρόλο της που νόμιζα ότι ήταν κοντά όλα τα πρόσωπα στα οποία απευθύνετο και εμνημόνευε ταυτόχρονα. Νόμιζα ότι μύριζαν υπέροχα τα αρώματα στο αρωματοπωλείο της, νόμιζα ότι μιλούσε στο κελί με την Ηρώ. Δεν κατάλαβα πως πέρασε η ώρα.
    Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και προτρέπω όλους σας να τη δείτε οπωσδήποτε.