Κριτική για την παράσταση "Σβήσε το φως!"

Από τη Μαργαρίτα Λιγνού 

Κυριακή μεσημέρι είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ακόμη μια ευρηματική παράσταση από την ομάδα Κοπέρνικος. Έχοντας υπόψη τις προηγούμενες δουλειές της ομάδας ήμουν απολύτως σίγουρη ότι θα δούμε κάτι που θα μας ενθουσιάσει.

Πρόκειται για μια μοναδική περιπέτεια με ζωηρή πλοκή, μυστήριο και χιούμορ, μέσα σε ένα ευφάνταστο, πολυμήχανο σκηνικό με φωτισμούς, σκιές και χρώματα που θα εξάψουν τη φαντασία μικρών και μεγάλων.

Το κεντρικό θέμα που θίγεται σε αυτό το έργο είναι ο αγώνας που κάνουμε από την νηπιακή μας ηλικία να ξεπεράσουμε τους φόβους μας. Μέσα από τη διάδραση, τη γρήγορη εναλλαγή ρόλων και τη σκηνοθεσία, η παράσταση δεν κουράζει, αντιθέτως, η εξέλιξη των πραγμάτων επί σκηνής γίνεται με τόσο εύστοχο τρόπο ώστε να βρίσκονται συνέχεια σε εγρήγορση οι μικροί θεατές.

Ο μικρός Μάξιμος είναι ένας πραγματικός φοβητσιάρης, φοβάται το καθετί γύρω του και δεν τολμά να το ομολογήσει, η νύχτα του φαντάζει ένα πραγματικό τέρας, γι’αυτό το λόγο όλοι οι χώροι στους οποίους κινείται λούζονται από φως. Ώσπου μια μέρα καθώς ακούει ένα επίμονο ήχο και ψάχνοντας από πού προέρχεται οδηγείται σε ένα φανταστικό κόσμο  και βρίσκεται αντιμέτωπος με όλες τις φοβίες του… αρχίζει να συνομιλεί μαζί τους και διαπιστώνει ότι δεν είναι καθόλου έτσι όπως φάνταζε στο μυαλό του. Η δύναμη που κρύβει μέσα του είναι ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα γι’ αυτόν,  και σιγά σιγά κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην προσωπικότητα του. Προσφέρει απλόχερα και με περίσσιο θάρρος την βοήθεια του, που μέχρι πρότινος δεν ήξερε ότι μπορεί. Όλοι τον παροτρύνουν να ΣΒΗΣΕΙ ΤΟ ΦΩΣ καθώς είναι πλέον σε θέση να γνωρίζει πραγματικά ότι οι φόβοι του είναι απλά στη φαντασία του  και σε ένα κόσμο που έχει πλάσει ο ίδιος με το μυαλουδάκι του.

Μια παράσταση που διακρίνεται για το πρωτότυπο κείμενο της, των πολυβραβευμένων συγγραφέων Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη , καθώς είναι απόλυτα εύληπτο από τους μικρούς θεατές και ταυτόχρονα αρκετά διασκεδαστικό για τους συνοδούς αυτών. Η σκηνοθετική προσέγγιση του Γκάυ Στεφάνου αρμόζει απόλυτα στο κείμενο καθώς εκμεταλλεύεται την ιδιομορφία του χώρου που φιλοξενεί την παράσταση.

Υπέροχη η ιδιαίτερη μουσική του Άγγελου Αγγέλου σε στίχους Έμης Σίνη και οι πραγματικά ωραίες φωνές των ηθοποιών – ερμηνευτών, Ελισσαίου Βλάχου και Βαγγέλης Πιτσιλού με την δική τους ιδιαίτερη προσέγγιση.

Είναι μια παράσταση που προσφέρει αβίαστα γέλιο, ψυχαγωγωγεί, περνάει μηνύματα στους μικρούς θεατές χωρίς να κουράσει, δεν υψώνει το δάχτυλο με επικριτικό τρόπο σε κανέναν και προπάντων δίνει τροφή για σκέψη και κουβέντα για το υπόλοιπο της Κυριακής…… μέχρι να έρθει η ώρα να ΣΒΗΣΕΙ ΤΟ ΦΩΣ!

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ