Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά την Καίτη Παπανίκα

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της Καίτης Παπανίκα, μιας από τις πιο δημοφιλείς ηθοποιούς, που ξεχώρισε για το ταλέντο, το ήθος, την ανιδιοτέλειά της και διακρίθηκε στον κινηματογράφο, στο θέατρο και στην τηλεόραση για πολλές δεκαετίες.

Η Καίτη Παπανίκα αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με άριστα και διδάχτηκε την υποκριτική από σημαντικούς δασκάλους όπως την Κατίνα Παξινού, την Άννα Συνοδινού, τον Θάνο Κωτσόπουλο, τον Δημήτρη Μυράτ, τον Λυκούργο Καλλέργη, την Ελένη Χαλκούση και τον Αλέξη Σολωμό. Παράλληλα, σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών. Μαθήτρια ακόμη πήρε μέρος σε φεστιβάλ απαγγελίας ποίησης στο Παρίσι. Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1964 στο έργο ''Υπόγειο Της Λέλας'' του Β. Ιμπροχώρη στο Θέατρο Αττικόν. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με θιάσους γνωστών πρωταγωνιστών και διακρίθηκε στην πρόζα και στην επιθεώρηση.

Έπαιξε σε περισσότερες από 50 ταινίες και τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου (1990) για την ερμηνεία της στην ταινία «Άντε γεια» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου.

Με το ΚΘΒΕ συνεργάστηκε μία φορά, το 1989, στο έργο «Τριαντάφυλλο στο στήθος» του Τένεσι Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα, όπου ερμήνευσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Σεραφίνα Ντέλε Ρόζε.