Νέο θεματικό εργαστήριο πυροδότησης της θεατρικής γραφής από τον συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ - 3

  

Η ερωτική αυτοκτονία

Νέο θεματικό εργαστήριο πυροδότησης της θεατρικής γραφής από τον συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη.

 

Αθήνα, Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2018

 

Προκαθορισμένες συναντήσεις (πάντοτε την ημέρα Τετάρτη):

26 Σεπτεμβρίου * 03 * 10 * 17 * 24 * 31 Οκτωβρίου

07 * 14 * 21 * 28  Νοεμβρίου * 05 * 12 Δεκεμβρίου  2018

με παράλληλη δυνατότητα συμμετοχής/παρακολούθησης από απόσταση μέσω Live Streaming.

 

Στον χώρο των Εκδόσεων Ευρασία (Ομήρου 47, Κολωνάκι, Αθήνα),

ώρες: 18.00 μμ με 21.00 μμ

 

Κόστος συμμετοχής: 250 Ευρώ

Διοργάνωση: Εκδόσεις Ευρασία

Πληροφορίες: τηλ. 6937160705 * 2103614968 και [email protected]

~~~

Συντονιστής: Θανάσης Τριαρίδης

 

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 20η Σεπτεμβρίου 2018 (οι επιλεχθέντες θα ενημερωθούν για την συμμετοχή τους μέχρι την 23η Σεπτεμβρίου 2018)

 ~~~

 

Οι Εκδόσεις Ευρασία και ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης καλούν κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει στο Τρίτο Εργαστήριο Πυροδότησης της Θεατρικής Γραφής με προσανατολισμό την ελληνόγλωσση δραματουργία και την υποστήριξη νέων θεατρικών συγγραφέων. Το Εργαστήριο απευθύνεται στον κάθε ένα που δοκιμάζει ή προτίθεται να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στη θεατρική γραφή (χωρίς να είναι απαραίτητο να έχει συμμετάσχει σε οποιοδήποτε προηγούμενο αντίστοιχο Σεμινάριο/Εργαστήριο).

[Σημειώνεται ότι το Πρώτο Εργαστήριο Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής (Μάρτιος-Ιούνιος 2018) με θέμα “Τα τελευταία εξήντα λεπτά πριν από την συντέλεια του κόσμου” απέδωσε 12 καινούρια θεατρικά έργα γραμμένα από τους συμμετέχοντες και δημοσιευμένα στην ειδικά φτιαγμένη για τον σκοπό αυτό ιστοσελίδα του Εργαστηρίου ( http://triaridis.com/workshops/playwriting/01/index.html), ενώ από το Δεύτερο Εργαστήριο της Θεατρικής Γραφής (Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2018) με θέμα “Παράλληλες πραγματικότητες – Sliding Doors” θα προκύψουν αντίστοιχα 14 έργα που θα δημοσιευτούν στις 19-9-2018.]

  1. Περιεχόμενο του Εργαστηρίου: Με την καθοδήγηση του συντονιστή και αλληλεπίδραση της ομάδας των συμμετεχόντων, ο κάθε συμμετέχοντας θα κληθεί να σχεδιάσει, να δομήσει και εντέλει να γράψει ένα θεατρικό κείμενο πάνω στο θέμα του συγκεκριμένου Εργαστηρίου με τίτλο εργασίας “Η ερωτική αυτοκτονία”.

Ο τίτλος του θέματος ορίζει και την μόνη προκαθορισμένη δραματουργική συνθήκη του Εργαστηρίου: Αναζητούμε θεατρικές εκδοχές της ερωτικής αυτοκτονίας – της πιο ακραίας ανθρώπινης πράξης. Αντλώντας από ένα τεράστιο corpus κειμένων (από τον Ευριπίδη και τον Σαίξπηρ μέχρι τον Γκαίτε και τον Τολστόι – αλλά και μέχρι τα μυθιστορήματα και τις κινηματογραφικές ταινίες του καιρού μας). Στο Εργαστήριο θα διερευνήσουμε όλα τα όρια της ανθρώπινης κατάστασης που προϋποθέτει η ερωτική αυτοκτονία: τα άκρα της ματαίωσης, της διάψευσης, της απελπισίας, της οργής, της αδυναμίας διαχείρισης του ανεκπλήρωτου έρωτα, της ανεξέλεγκτης σεξουαλικής παραφοράς – αλλά και της ερωτικής πληρότητας, και της ενσυναίσθητης ερωτικής θυσίας.

  1. Ενδεικτική (όχι υποχρεωτική) βιβλιογραφία/θεατρογραφία/φιλμογραφία για τους συμμετέχοντες. Tα θεατρικά έργα Ιππόλυτος του Ευριπίδη, Ρωμαίος και Ιουλιέτα και Άμλετ (σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Οφηλίας) του Σαίξπηρ, Δεσποινίς Τζούλια του Στρίντμπεργκ, Γλάρος του Τσέχωφ, τα μυθιστορήματα Το πάθος του νεαρού Βέρθερου του Γκαίτε, Άννα Καρένινα του Τολστόι, Η θάλασσα της γονιμότητας (ολόκληρη η τετραλογία) του Γιούκιο Μισίμα, Νόμος περί τέκνων του Ίαν Μακ Γιούαν, οι κινηματογραφικές ταινίες Romeo+Juliet του Μπαζ Λούρμαν, Φαίδρα του Ζυλ Ντασέν, Η Πεντάμορφη και το Τέρας του Ζαν Κοκτώ, Δαμάζοντας τα κύματα του Λαρς Φον Τρίερ, Η αυτοκρατορία των αισθήσεων του Ναγκίσα Όσιμα – καθώς και τα θεατρικά έργα του συντονιστή του σεμιναρίου La ultima noche ή οι καρχαρίες, Historia de un amor ή τα μυρμήγκια και Ο Νανουριστής (τα τρία τελευταία κυκλοφορούν ελεύθερα στο Διαδίκτυο στη διεύθυνση: http://www.triaridis.gr/books.html.)
  1. Στόχος του εργαστηρίου: Η προσδοκία του συντονιστή είναι με την πυροδότηση του Εργαστηρίου να δημιουργηθούν πολλαπλά ομόθεμα θεατρικά έργα (ένα από κάθε συμμετέχοντα) με αφετηρία το συγκεκριμένο θέμα, που θα καταδεικνύουν τις πολλαπλές εναλλακτικές δυνατότητες του θεατρικής γραφής. 
  1. Αιτήσεις: Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να στείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] έως και την 20η Σεπτεμβρίου 2018 τα ακόλουθα κείμενα:

α) Aίτηση συμμετοχής στο Εργαστήριο.

β) Την σύντομη σύνοψη της υπόθεσης ενός θεατρικού έργου πάνω στην δοσμένη θεματολογία (“Η ερωτική αυτοκτονία”).

γ) Ένα δείγμα γραφής τουλάχιστον 400 λέξεων πάνω στην υπόθεση που έχουν.

δ) Ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα με όλα τα στοιχεία επικοινωνίας.

Όλες οι αιτήσεις θα εξεταστούν από τον Θανάση Τριαρίδη και από αυτές θα γίνει η επιλογή των συμμετεχόντων (ανώτατο όριο: 12 συμμετέχοντες). Η επιλογή θα γνωστοποιηθεί στους συμμετέχοντες μέχρι την 20η  Σεπτεμβρίου 2018.

  1. Κόστος συμμετοχής: Η συμμετοχή στο Εργαστήριο κοστίζει 250 ευρώ στο σύνολό της. Για σχετικές πληροφορίες επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 6937 160705.
  1. Τόπος διεξαγωγής: Το Εργαστήριο θα διεξαχθεί στον χώρο των Εκδόσεων Ευρασία, Ομήρου 47, Κολωνάκι, Αθήνα – με δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής/παρακολούθησης από απόσταση μέσω Live Streaming.
  1. Συναντήσεις: Θα πραγματοποιηθούν 12 συναντήσεις του Εργαστηρίου μέσα σε διάστημα 4 μηνών. Όλες οι συναντήσεις θα μεταδίδονται με Live Streaming – και θα ηχογραφούνται για όσους συμμετέχοντες χάσουν κάποια από αυτές.

Οι συναντήσεις θα διεξάγονται πάντοτε Τετάρτη, ώρες 18.00 μμ με 21.00 μμ στις ακόλουθες ημερομηνίες: 26 Σεπτεμβρίου * 03 * 10 * 17 * 24 * 31 Οκτωβρίου * 07 * 14 * 21 * 28  Νοεμβρίου * 05 * 12 Δεκεμβρίου  2018 

  1. Ηλεκτρονική έκδοση των θεατρικών έργων. Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου το σύνολο των θεατρικών έργων που θα προκύψουν θα εκδοθεί ηλεκτρονικά σε μια ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα από όπου μπορεί να διαβάσει ο καθένας (φυσικά τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε έργου θα παραμένουν στην απόλυτη δικαιοδοσία του συγγραφέα του).
  1. Βεβαίωση συμμετοχής: Με το πέρας του Εργαστηρίου θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής, για όποιον συμμετέχοντα το επιθυμεί.

~~~

 

Βιογραφικό Θανάση Τριαρίδη

Ο Θανάσης Τριαρίδης γεννήθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε ακτιβιστής για τα κοινωνικά δικαιώματα των τσιγγάνων στα χρόνια 1996-2001 και από το 2009 είναι αντιρρησίας συνείδησης. Από το 2000 έχει εκδώσει 50 βιβλία με αφηγήσεις και δοκίμια – ανάμεσά τους τα μυθιστορήματα Ο άνεμος σφυρίζει στην Κουπέλα (2000), τα μελένια λεμόνια * (2005), Τα χλωρά διαμάντια * Βιβλίο Πρώτο, δειλινά 1-333 (2011). Επίσης έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 300 αισθητικά και πολιτικά δοκίμια και άρθρα, ενώ έχει φτιάξει και επιμεληθεί διάφορα εκδοτικά σχήματα, σειρές και περιοδικά. Από το 2007 οργανώνει κύκλους σεμιναρίων πάνω σε θέματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όλα τα βιβλία του και όλα τα δημοσιευμένα κείμενά του βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://triaridis.gr/

Έχει εκδώσει (έντυπα ή ηλεκτρονικά) 20 θεατρικά έργα: La ultima noche ή οι καρχαρίες (2010), Ηistoria de un amor ή τα μυρμήγκια (2011), Μένγκελε (2012), Liberté (2013), Égalité (2013), Fraternité (2013), Humlet (2013), Οιδίνους (2013), Zόοτ (2013), Lebensraum (2014), Zyklon ή το πεπρωμένο (2014), Lacrimosa ή το απέπρωτο (2014), Dämmerung (2015), O Νανουριστής (2015), Lebensraum 2.0 (2017), Lebensraum 3000 – The Mankind Odyssey (2017), Leopold (2017),  Football (2017), Nastasya (2018), HIV (2018). Δεκαπέντε από αυτά έχουν ανέβει σε πολλές σκηνές της Αθήνας και άλλων πόλεων της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Κύπρου και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.

Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση από το ΚΘΒΕγια αίτηση συμμετοχής σε εργστήριο κατασκευής θεατρικής μάσκας
Επόμενο άρθροΑκρόαση για γυναίκες στο θέατρο ΕΑΡ Βικτώρια