Το "10"

Αρχείο Παίχτηκε από 16/03/2016 έως 20/04/2016
στο Αγγέλων Βήμα
Διάρκεια: 90' (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Μ. Καραγάτσης
Ερμηνεύουν: Γιώργος Νινιός

Περιγραφή

Ο Γιώργος Νινιός ερμηνεύει και ντύνει με ήχους και πρωτότυπη δική του μουσική και στίχους επιλογές από το ωριμότερο και ποιητικότερο έργο του Μ. Καραγάτση. Αυτό που γράφτηκε για το φανταστικό πρώην εργοστάσιο της «Παρασάγγη 10» στον Πειραιά, για τον Πειραιά ολόκληρο, αλλά και για εκείνη την ελληνικότητα της δεκαετίας του πενήντα που έψαχνε τα βήματά της μετά από δυο παγκόσμιους πολέμους κι έναν εμφύλιο. Και καλείται να ξεδιαλύνει ενώπιόν μας ιστορίες απροσδόκητων ερώτων, σεξουαλικής πείνας και δίψας, πλεονεξίας και απάτης, εξευτελισμών αλλά και υπέρτατης αρετής.

Περισσότερα

«Ας γελάσω.»

Η τελευταία φράση που έγραψε στη ζωή του ο Μ. Καραγάτσης. Πέθανε από την καρδιά του σε ηλικία μόλις 52 χρόνων. Στο πλήρες άνθισμα της συγγραφικής του ωριμότητας, μάς άφησε ένα βιβλίο ατέλειωτο. To «10».

Tο «10», ο Καραγάτσης σχεδίαζε να το επεκτείνει σε τέσσερις εποχές και πρόφτασε να γράψει μόνο τα τρία τέταρτα της πρώτης. Μάς τα «παρέδωσε» σε μπλοκ χειρόγραφων αποσπασματικών σημειώσεων, που δεν δίνουν ολοκληρωμένη εικόνα για την τύχη και το μέλλον των ηρώων του. Αυτές θα ήταν ο οδηγός του συγγραφέα στην συνέχιση της δουλειάς του που, όμως, δεν έγινε ποτέ.

Η ανθολόγηση των κειμένων έγινε με άξονα την θεματική ενότητα «Ιστορίες Φύλων». Έτσι, σε αυτά, ενυπάρχει έντονο το ερωτικό στοιχείο. Ωστόσο, στο «10» του, όπως μας παραδόθηκε, ο Καραγάτσης, φωτογραφίζει και ανατέμνει ένα μικρόκοσμο αμέσως μετά από έναν παγκόσμιο και έναν εμφύλιο, άρα μιλάει το ίδιο έντονα τόσο για την κοινωνία όσο και για την πολιτική.

Και, αν ο συγγραφέας δεν πρόλαβε να μάς αφήσει καμιά πληροφορία για το «τέλος» των ηρώων του, πάντως, πρόλαβε να μάς μιλήσει για το τέλος του θρυλικού κτιρίου-τέρατος της «Παρασάγγη 10». Ξέρουμε, λοιπόν, πως, στο τέλος του βιβλίου του, ο Καραγάτσης είχε σκοπό να «βάλει μια φωτιά και να κάνει ολόκληρο το «10» στάχτη»!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Ερμηνεία: Γιώργος Νινιός
Μουσική – Στίχοι: Γιώργος Νινιός
Επιλογή – Σύνδεση κειμένων: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα – Καλογήρου
Ακούγονται οι μουσικοί: Διονύσης Διονυσόπουλος (τζουράς, μαντολίνο), Παναγιώτης Μπάρλος (βιολί), Βαγγέλης Τσουκλίδης (μπουζούκι), Σωτήρης Λαμπρούσης (κιθάρα), Γιώργος Νινιός (τζουράς, κλαρίνο)
Ακούγονται οι ηθοποιοί: Φώτης Μακρής, Στέλλα Κρούσκα, Ρένα Κουμπαρούλη
Βίντεο – Μοντάζ: Στέφανος Κοπανάκης