In Progress Feedback Festival

Αρχείο Παίχτηκε από 18/03/2017 έως 19/03/2017
στο Κινητήρας

Σχετικά

 

ηξφTο In Progress Feedback Festival (IPFF), το φεστιβάλ-θεσμός του Κινητήρα, επιστρέφει για όγδοη χρονιά στις 18 και 19 Μαρτίου. Η θεματική ομπρέλα του IPFF για τη φετινή χρονιά είναι ο Έρωτας: η αναγκαιότητά του ως επανάσταση και κινητήριος δύναμη για αντίσταση. Καλλιτέχνες και ομάδες χορού και θεάτρου παρουσιάζουν στο κοινό έργα τους που βρίσκονται σε δημιουργική διαδικασία, δοκιμάζοντας τις σκέψεις και τις ιδέες τους. Ερχόμενοι σε άμεση επαφή με τους θεατές, που συμμετέχουν ενεργά στο τέλος κάθε παράστασης μέσα από δημιουργικές συζητήσεις, ερωτηματολόγια και άλλους ευφάνταστους τρόπους ανταλλαγής ιδεών, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν το feedback που θα τους οδηγήσει σε μια μελλοντική ολοκληρωμένη παράσταση.

Γνωστοί καλλιτέχνες αλλά και φερέλπιδες νεοσύστατες ομάδες από το χώρο του θεάτρου, του χορού και των εικαστικών περιλαμβάνονται στις φετινές συμμετοχές του In Progress Feedback Festival. Με έναν έως τέσσερις καλλιτέχνες επί σκηνής, οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν τα μέγιστης διάρκειας 25’  έργα τους στο κοινό, το οποίο φέτος θα είναι ο κριτής. Συγκεκριμένα, λαμβάνουν μέρος: Ομάδα Almalibre.co - Αναστασία Μπρουζιώτη, Ομάδα A(r)CT - Ελένη Παπαϊωάννου, Ομάδα ΜΟΝΟΡΟΔΟ - Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Μαριέλα Νέστορα και Stephanie Felber, Ζωή Παπαδοπούλου, Ομάδα Scraps - Βασιλική Σκευοφύλαξ και Μάριος Σουγιουτζόγλου, Ομάδα Φ/2 - Βαρβάρα Μπαρδακά και Φώτης Τσαλουμάς, Ομάδα Yellow - Μαρία Ζαχαρογιάννη.

Κύριος στόχος του In Progress Feedback Festival είναι η έρευνα, ο πειραματισμός, η εξέλιξη της δημιουργικής διαδικασίας, αλλά και οι τρόποι με τους οποίους επηρεάζονται τα υπό διαμόρφωση έργα από τη γνώμη του κοινού. Η ομάδα που θα επιλεγεί θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει στο Στούντιο του Κινητήρα οκτώ παραστάσεις τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου 2017 σε συμπαραγωγή με τον Κινητήρα.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σάββατο 18/3 Κυριακή 19/3
A(r)CT “2084”
μΟνΟρΟδΟ “Feedback”
Ζωή Παπαδοπούλου “∞ Άπειρο”
Yellow ABSENCE ΙΙ”
Almalibre.co “Home”

Μαριέλα Νέστορα & Stephanie Felber “WHY THE DOG?”
Scraps «Called Back»
Φ/2 Φ/2”

Trailer: ©Στέφανος Κοσμίδης

Ώρα έναρξης: 20.00

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

ρεα Ομάδα Almalibre.co
“Home”

Η ομάδα Almalibre.co ιδρύθηκε το 2012 από τη χορεύτρια, δασκάλα χορού και χορογράφο, Αναστασία Μπρουζιώτη. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. To “Home” παρουσιάζει τα στάδια αλλαγής μιας ερωτικής σχέσης, τη φθορά που προκαλείται από τον χρόνο, τη συμβίωση και την εξάρτηση· έναν από τους πιο σημαντικούς λόγους που δύο άνθρωποι πορεύονται ο ένας δίπλα στον άλλο. Είναι άραγε μία μορφή επανάστασης η απόφαση δυο ανθρώπων να μην εγκαταλείψουν τον έρωτα αλλά να επιμείνουν σε αυτόν τη στιγμή που απειλείται από τη φθορά; Το “Home” είναι εμπνευσμένο από πίνακες του Egon Schiele και του Edward Hopper. Η πρόθεση της ομάδας είναι να συνθέσει μέσω της κίνησης, του χώρου και των σωμάτων των χορευτών μία χορογραφία που οποιαδήποτε στιγμή θα μπορεί να μετατραπεί σε έναν ζωγραφικό πίνακα.

Συντελεστές
Χορογραφία: Αναστασία Μπρουζιώτη
Χορεύουν: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Ματίνα Κοκολάκη, Αναστασία Μπρουζιώτη, Γιάννης Τσιγκρής
Μουσική επιμέλεια: Almalibre.co
Φωτογραφία: Χρήστος Τζίμας

 

 

ξσρηΟμάδα A(r)CT
“2084”

Η οµάδα A(r)CT γεννήθηκε το 2014 µε την ιδέα ότι ο χορός όπως και όλες οι τέχνες πρέπει να λειτουργούν ως ένα µέσο κοινωνικής- και όχι µόνο-αλλαγής. Από τότε, δημιουργούν έργα βασισµένα στο χορό και το σωµατικό θέατρο, installations και site-specific έργα που παρουσιάζονται σε κλειστά θέατρα αλλά και ανοιχτούς, δηµόσιους και ασυνήθιστους χώρους. Το 2084 είναι µια συνεργασία των performers Ελένη Παπαϊωάννου και Άλεξ Γκοτς και του µουσικού Πάνου Χουντουλίδη. Αντλώντας στοιχεία από το βιβλίο “1984” του Τζορτζ Όργουελ, το έργο τους μιλά για τη συνεχή προσπάθεια µιας “ανώτερης” δύναµης να καταργήσει κάθε ίχνος διαπροσωπικής σχέσης για να εξασφαλίσει την παντοτινή αγάπη και πίστη προς αυτήν. Δυο άνθρωποι που πέρα από την αγάπη που νιώθουν ο ένας για τον άλλον, αγαπούν την ελευθερία. Την ελευθερία που ποτέ δε μπόρεσαν να γευτούν. Μπορεί η δύναμη αυτού του συναισθήματος να τους οδηγήσει εκεί; Είναι μια επανάσταση βασισμένη στον έρωτα αρκετή να υπερνικήσει ένα υπερφίαλο σύστημα και μια κοινωνία τυφλή;

 Συντελεστές
Χορογραφία και εκτέλεση: Ελένη Παπαϊωάννου και Άλεξ Γκοτς
Μουσική σύνθεση: Πάνος Χουντουλίδης

 

 

τξγδρΟμάδα μΟνΟρΟδΟ
“Feedback”

Η ομάδα μΟνΟρΟδΟ παρουσιάζει το θέατρο των αντιφάσεων των όντων, των πραγματικών τραγικών ειδήσεων, την ακραία ομορφιά, τη γοητεία της ανώμαλης ροής της ζωής τη στιγμή που ο κόσμος αποζητά απεγνωσμένα την αρμονία που ποτέ δεν γνώρισε. Στο έργο τους “Feedback” αναμετρώνται με τον έρωτα. Και αναρωτιούνται: πετάει ο έρωτας; Ο έρωτας για τον ερωτευµένο µπορεί να είναι και ο τελευταίος του. Το “Feedback” είναι το κουτσοµπολιό γι’ αυτόν που από ερωτικό πάθος αυτοκτόνησε, γι’ αυτόν που δεν κατάφερε να πει το σ΄αγαπώ κι έτσι γκρεµίστηκε στης µοναξιάς τα βράχια. Αν κάποιος επέζησε από έναν έρωτα που έσβησε, αυτός έχει υλικό για feedback. Να αφεθεί να ξαναερωτευτεί; To be or not to be; Να γίνει ροµάντσο; Να γίνει ταινία; Να γίνει ποίηµα, καντήλι µε εικόνισµα σε σκοτεινή γωνιά, που να θυµίζει το τραγικό δυστύχηµα, τότε που του κοπήκαν τα φτερά; Παίζουν µε τον έρωτα;

Συντελεστές
Performers: Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Ειρήνη Σγουρίδου, Γρηγόρης Στασινόπουλος, Αγγελική Τόμπρου

 

 

ηξφτΜαριέλα Νέστορα και Stephanie Felber
“WHY THE DOG?”

 Το έργο “WHY THE DOG?” είναι ένας διάλογος, μια παιχνιδιάρικη συνάντηση ανάμεσα στη Μαριέλα Νέστορα και την Stephanie Felber στην οποία βρίσκονται ως χορογράφοι, performers και συν-συγγραφείς. Η έρευνά τους επικεντρώθηκε σε κοινωνικά κινήματα που εστιάζουν στην καθημερινότητα και σε κοινωνικές συμπεριφορές, φέρνοντας στο τραπέζι ερωτήματα για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε ως πολίτες και τον ρόλο του κοινού στην παράσταση αλλά και στη ζωή. Το κομμάτι εξελίσσεται μέσα από αυτοσχεδιασμούς που εναλλάσσονται ανάμεσα στο χορό, τη συζήτηση και τη γραφή. Ανοίγοντας έναν εν δυνάμει διάλογο μεταξύ αγάπης και επανάστασης, σκέψης και δράσης, προσκαλούν το κοινό να σχεδιάσει μια νέα επανάσταση της καθημερινής ζωής.

Συντελεστές
Χορογραφία/ Έρευνα/ Performers: Μαριέλα Νέστορα και Stephanie Felber

 

 

 

θτκδΖωή Παπαδοπούλου
“∞ Άπειρο”

Η Ζωή Παπαδοπούλου είναι χορεύτρια και χορογράφος. Στο έργο της “∞ Άπειρο” καταπιάνεται με τον έρωτα ως πηγή έμπνευσης  και βασικό συστατικό της ζωής. Η ηρωίδα της εξαρτάται από φοβίες και σκέψεις που την αποτρέπουν απ’ το να ερωτευτεί και να χαρεί τη ζωή με αποτέλεσμα το σώμα της ν’ αντιδρά. Ο έρωτας είναι αναγκαίος αλλά εμπεριέχει το ρίσκο να την ξαναπληγώσει. Η πάλη ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα είναι σφοδρή. Η ηρωίδα θα συνεχίσει να φοβάται τον έρωτα ή θα επαναστατήσει έναντι της λογικής;

Συντελεστές
Χορογραφία-ερμηνεία: Ζωή Παπαδοπούλου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Δημήτρης Τσούκας Phd
Φωτογραφίες: Μαρία Παπαδοπούλου

 

 

υξτφΟμάδα Scraps
«Called Back»

Η θεατρική ομάδα “Scraps” δημιουργήθηκε τον χειμώνα του 2017 από τους ηθοποιούς Βασιλική Σκευοφύλαξ και Μάριο Σουγιουτζόγλου. Η πρώτη δουλειά της ομάδας, η οποία στην πορεία συμπληρώθηκε από σημαντικούς συνεργάτες, ονομάζεται «Called Back» σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Βασιλικής Σκευοφύλαξ. Πρόκειται για μια σκηνική σύνθεση πλαισιωμένη από ποιήματα και επιστολές της Έμιλυ Ντίκινσον με κοινό άξονα τον Έρωτα, τις ποικιλόμορφες αποχρώσεις των οποίων η ομάδα επιχειρεί να ανακαλύψει και να αποδώσει σκηνικά. Οι ηθοποιοί ΜεταΦέρουν οργανικά τον Ερωτικό Λόγο της ποιήτριας για τη λαχτάρα, τον πόθο, την ηδονή για το ερωτικό αντικείμενο, αλλά και για την απώλεια, τη ματαίωση και το ανεκπλήρωτο.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία-σύνθεση κειμένων: Βασιλική Σκευοφύλαξ
Παίζουν: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Ελεάννα Παναγουλέα, Μαρία Πίγκου, Μάριος Σουγιουτζόγλου
Επιμέλεια Κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκα
Μουσική: Βασίλης Γκότσης
Φωτισμοί: Μαρία Γοζαδίνου
Φωτογραφίες, Video: Δημήτρης Μπαβέλας

 

 

 ξφδσΟμάδα Φ/2 
“Φ/2”

Η Ομάδα Φ/2 γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 2017 στην Αθήνα και αποτελεί τη συνέχεια μιας παλιάς φιλίας μεταξύ της Βαρβάρας Μπαρδακά, χορεύτριας και χορογράφου και του Φώτη Τσαλουμά, φωτογράφου. Η ομάδα κινείται στον άξονα της εικαστικότητας της κίνησης με σημείο αναφοράς τον κινητικό αυτοσχεδιασμό, προσεγγίζοντας τη σκηνή σαν ένα κινούμενο πίνακα. Συνδυάζοντας χορογραφία και performance σε συνεργασία με τη Γερμανίδα performer και χορογράφο Katharina Platz, δημιούργησαν το “Φ/2”, ένα κομμάτι για την εξέλιξη του ατόμου μέσω της παρατήρησης του εαυτού του, του περιβάλλοντος και των δυνάμεων της δράσης-αντίδρασης. Τα σύγχρονα γεγονότα και ο σύγχρονος τρόπος ζωής αντικατοπτρίζουν την καταδυνάστευσή μας από τις οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις. Για τους ίδιους ο “Έρως” ως κινητήριος δύναμη είναι η ευκαιρία μας να απογειωθούμε συλλογικά.

Συντελεστές
Concept: Φώτης Τσαλουμάς, Βαρβάρα Μπαρδακά
Xορογραφία & Performance: Katha Platz, Βαρβάρα Μπαρδακά
Διεύθυνση φωτογραφίας και Σκηνικών: Φώτης Τσαλουμάς

 

 

 

ργσεΟμάδα Yellow
ABSENCE ΙΙ”

 Η ομάδα Yellow προέκυψε από τη σύμπραξη της εικαστικού Μαρίας Ζαχαρογιάννη και του ηθοποιού και χορευτή Γιάννου Ντανάκου. Μέσα από κείμενα βιωματικά, διερευνούν τον έρωτα και τον πόλεμο. Το έργο τους “Absence ΙΙ” πραγματεύεται την εμπειρία του έρωτα και τα...συντρίμμια του. Ο έρωτας και ο θάνατος, η πολεμική διάσταση του έρωτα,  ο πόλεμος και ο έρωτας για πόλεμο διερευνώνται μέσω ενός ατέρμονου σχεδίου. Σ’ ένα δυστοπικό χώρο, τρεις performers βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εαυτό τους ως αυτοτελείς προσωπικότητες και πέρα από το παράλογο της «κατασκευασμένης» επιθυμίας, σαν δούρειος ίππος ενός χυδαίου ρομαντισμού.

Συντελεστές
Ιδέα-Σκηνοθεσία: Μαρία Ζαχαρογιάννη
Performers: Γιάννος Ντανάκος, Βάσια Πασπάλη, Μπέλλα Αμπαρτζάκη
Κοστούμια: Αλεξία Καραβέλα
Βιντεοσκόπηση: Νικόλας Τσαναής Γιώργος Αλεφάντης
Φωτογραφία: Καλλιόπη Βαγιανάκη
Επιμέλεια: Αντιγόνη Πογιατζή
Κείμενα: Μαρία Ζαχαρογιάννη και Γιάννος Ντανάκος καθώς και αποσπάσματα από: Άντον Τσέχωφ, Θείος Βάνιας, Ρολάν Μπαρτ, Αποσπάσματα του ερωτικού λόγου, Ζαν Μποντριγιάρ, Περι σαγήνης, Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους


Περισσότερες πληροφορίες για τους συμμετέχοντες στο IPFF εδώ.

Εισιτήρια: Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά
Κρατήσεις: Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: 21 0924 8328


Βίντεο