Μια τεράστια έκρηξη

Αρχείο Παίχτηκε από 12/11/2018 έως 21/04/2019
στο Περίακτοι

2ος χρόνος παραστάσεων
Διάρκεια: 90'
Σκηνοθέτης: Σπύρος Κολιαβασίλης
Σκηνογραφία: Σπύρος Κολιαβασίλης
Κοστούμια: Σπύρος Κολιαβασίλης
Μουσική: Σπύρος Κολιαβασίλης (Σύνθεση και επιμέλεια)
Ερμηνεύουν: )αλφαβητικά) Ματίνα Νικολάου, Θανάσης Τσόδουλος, Βασίλης Τσούμας

Περιγραφή

Το Θέατρο ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ, παρουσιάζει το έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου Μια Τεράστια Έκρηξη.

Περισσότερα

Πρόκειται για μια σύγχρονη προσέγγιση της ζωής ενός νέου ανθρώπου, που μεγαλώνει με το όνειρο και την ελπίδα να γίνει ένας μεγάλος ήρωας που θα σώσει τον κόσμο από μια επικείμενη καταστροφή. Φιλοσοφικές προσεγγίσεις, υπαρξιακές αναζητήσεις, αγωνίες και αναποδιές, παιδικότητα και σκληρή ενηλικίωση, συνθέτουν μια πραγματικότητα που λίγο - πολύ όλοι μας έχουμε ζήσει.

Έντονα κωμικές σκηνές, γρήγορη δράση, ανατροπές, μελαγχολικές στιγμές γεμάτες τρυφερότητα και αλήθεια, ένα παιχνίδι μεταξύ ρεαλισμού και φανταστικού.

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2011 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου και Κώστα Γάκη.

Μια Κωμωδία στα όρια του υπερρεαλισμού.

Θεατρολόγος: Σοφία Γκίτζου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Τοτού - Καλυψώ Συλελλόγλου

 

ΑΝΤΙ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ
Ο Γιώργος έχει μόλις ενηλικιωθεί, ζει στην Αθήνα κι αναζητά το νόημα της ζωής και της ζωής του. Μέσα σε δύο χρόνια η ζωή του βιώνει τις κλασικές ανατροπές ενός νέου στην πορεία προς την ωριμότητα. Η σύγκρουση με την οικογένεια, οι φιλίες που σημαδεύουν την πορεία του, οι έρωτες που τον ανεβάζουν και τον ρίχνουν. Η δουλειά, η μόρφωση, η αναζήτηση της θέσης μέσα σε μια κοινωνία και της χρησιμότητας του. Τέλος το ερώτημα της θνητότητας και της αξίας της ζωής.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Πάν’ απ’ όλα, είναι το δικαίωμα στο όνειρο.

Αυτό που καθένας μας έχει ή θα πρέπει να έχει. Αυτό που ενθαρρύνει, που αναζωογονεί την ύπαρξή μας, που μας κάνει πάντα να θυμόμαστε από που προερχόμαστε. Που μας παιδεύει, μας διαλύει σε κομμάτια και μας ξαναφτιάχνει, μας στέλνει στον πάτο και έπειτα μας ανεβάζει στην ψηλότερη κορυφή.

Η πνευματική μας υπόσταση καθώς και ο τρόπος που λειτουργεί η λογική μας είναι στοιχεία που αλληλοσυνδέονται με τα όνειρά μας. Τα όνειρά μας έχουν ταυτότητα. Μπορεί να έχουμε κοινά όνειρα. Ποτέ όμως η διαδρομή δεν είναι κοινή. Καθένας πορεύεται μόνος του. Συναναστρεφόμαστε για να μοιραζόμαστε τις αγωνίες και τους φόβους μας. Τις χαρές και τις επιτυχίες μας. Αλλά ποτέ οι άλλοι δε θα βιώσουν ό,τι βιώνουμε, μα ούτε και 'μεις θα βιώσουμε ό,τι βιώνουν οι άλλοι. Η αναζήτησή του βαθύτερου και καθαρότερου εαυτού μας, απαλλαγμένου από οικογενειακά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά, ακόμα και «ντιενεϊκά» κατάλοιπα, είναι ένας αγώνας χωρίς τέλος.

ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Πολύ πριν τα έργα που αναφέρονται στη δεκαετία του 90’ θεωρηθούν «έργα εποχής», ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ξεκίνησε να φέρνει στη σκηνή με την πρωτότυπη δραματουργία του και σκηνική του σύλληψη, ήρωες που πέρασαν την εφηβεία τους και ενηλικιώθηκαν τη δεκαετία του 90’. Ένας τέτοιος ήρωας είναι κι ο Γιώργος. Μαζί του μπορεί να ταυτιστεί η σημερινή γενιά ενήλικων που προσπάθησε να βρει τον εαυτό της μέσα στη δεκαετία του 90’, που μοιάζει αρκετά μακρινή αλλά που είναι η πρώτη δεκαετία μετά τη μεταπολίτευση, που οι νέοι είχαν τη δυνατότητα να σκεφτούν το μέλλον τους, να δώσουν σημασία στην ψυχολογία τους, να χάσουν χρόνο ή ν αρπάξουν ευκαιρίες. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους το βρουν τον εαυτό τους, τη θέση τους και τη χρησιμότητα τους στην κοινωνία άρχιζε να γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Οι προσδοκίες ήταν πολλές και οι προσλαμβάνουσες πλήθαιναν συνεχώς. Τίποτα απ’ αυτά δεν είναι εξ’ ανάγκης αρνητικό όταν κανείς ξέρει πως να τα διαχειριστεί. Ο Γιώργος στην «Τεράστια Έκρηξη» ψάχνει να βρει ένα τρόπο να ισορροπήσει ανάμεσα στα θέλω και στα πρέπει του κόσμου γύρω του, προσπαθώντας να διαφυλάξει αυτά που ίδιος θεωρεί ιδανικά του. Χάνει το δρόμο του περισσότερες φορές απ’ όσες θα τον βρει, αλλά παραμένει ένας χαρακτήρας γνήσια αντιπροσωπευτικός του νέου ενήλικα στην Ελλάδα.

Η ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΚΗΝΗ
Έναν νέο χώρο εγκαινιάζει το Θέατρο ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ, 45 θέσεων, με σκοπό να παρουσιάζει κυρίως σύγχρονο ρεπερτόριο, ελληνικό και ξένο, καθώς και πειραματικές παραστάσεις. Η Παράλληλη Σκηνή δημιουργήθηκε επίσης για να φιλοξενήσει κι άλλες εκδηλώσεις όπως βραδιές σινεφίλ, παρουσιάσεις βιβλίων, ποιητικές βραδιές καθώς και φιλολογικές συναντήσεις.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ

Το Θέατρο ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ ιδρύθηκε το 1996 στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Έχει στο ενεργητικό πάνω από 50 συνολικά θεατρικά έργα. Εκτός της Κεντρικής Σκηνής λειτουργεί και Παιδική Σκηνή η οποία παρουσιάζει έργα για παιδιά σε σχολεία και συλλόγους.

Στους κόλπους του έχει δημιουργήσει 7 θεατρικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για όλες τις ηλικίες.

Επιπλέον δραστηριότητες είναι ο Παράλληλος Χώρος και οι Θερινές Διαδρομές.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Θεάτρου ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ (www.periaktoi.gr).

Facebook: https://www.facebook.com/periaktoi/
Facebook εργαστήρια: https://www.facebook.com/periaktoi.workshops/
Insatgram: https://www.instagram.com/periaktoi/
You Tube: https://www.youtube.com/channel/UCYWYM_ox18XqTegiSlgJB8Q